Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Filma „Spēlmanis” gūst panākumus filmu festivālā Polijā

Easyget.lv, 21.10.2013. 11:48

Filmu producents Roberts Vinovskis saņem speciālo žūrijas balvu Varšavas filmu festivālā
Filma „Spēlmanis” gūst panākumus filmu festivālā Polijā

Festivālā, kas 20.oktobrī noslēdzās Polijas galvaspilsētā, filmu producents Roberts Vinovskis saņēmis speciālo žūrijas balvu par filmu „Spēlmanis”, kas tapusi Uļjanas Kim studijai Lietuvā sadarbojoties ar Studiju Lokomotīve, pirmo Latvijas – Lietuvas kopražojuma spēlfilmu, kas tapusi pēdējo 20 gadu laikā, informē Studijas Lokomotīve pārstāve Liene Ančupāne.

Kā minēts festivāla oficiālajā paziņojumā, žūrija balvu piešķīrusi tieši filmas producentiem, augstu novērtējot spēju izveidot patiešām iespaidīgu, atmiņā paliekošu un uzrunājošu stāstu par mūslaiku dzīves problēmām, par spīti ierobežotajiem finansu līdzekļiem un tam, ka filmu industrija mūsu valstīs, vērtējot Eiropas kontekstā, ir salīdzinoši neliela un neattīstīta.

“Šis ir patiešām negaidīts un, neapšaubāmi, ļoti patīkams pārsteigums”, gandarījumu par balvu neslēpj Latvijas puses producents Roberts Vinovskis. “Jāteic, gadījumi, kad tiek īpaši atzīmēts tieši producenta ieguldījums, ir ļoti reti, un tādēļ jo īpaši patīkami saņemt kolēģu profesionālo atzinību par paveikto darbu. Šoreiz festivāla žūrija novērtējusi ne vien filmas māksliniecisko pusi, bet arī mūsu spēju filmas ražošanas profesionālajās kvalitātēs piedāvāt augstu, Eiropas standartiem atbilstošu līmeni, par spīti tam, ka gan industrijas iespējas, gan finansiālie līdzekļi ir krietni zem Eiropas vidējiem rādītājiem. Pat Igaunijā filmu nozarei atvēlētais budžets ir trīs reizes lielāks. Tādēļ šī balva ir jo īpaši liels prieks un gandarījums, tas neapšaubāmi ir augsts novērtējums komandas profesionalitātei, kā arī ļoti labs piemērs, ka kopā, sadarbojoties, mēs varam vairāk. Šī pieredze ar Lietuvas kolēģiem ir bijusi ļoti vērtīga, filmas sasniegumi uz šo brīdi pat ļoti iespaidīgi. Esmu drošs, ka arī nākotnē turpināsim strādāt kopā.”

„Spēlmanis” , kas savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja prestižajā Sansebastjānas filmu festivālā Spānijā, ir pirmā Latvijas – Lietuvas kopražojuma spēlfilma pēdējo 20 gadu laikā. Filma tapusi gan ar Latvijas un Lietuvas nacionālo atbalstu, gan ar Eiropas Padomes filmu atbalsta fonda Eurimages finansējumu. Filmas režisors ir Ignas Joninas (Ignas Jonynas) no Lietuvas, operators – Jānis Eglītis no Latvijas.

Filmas centrā ir Vincents – talantīgs ātrās palīdzības mediķis, kurš aizraujas ar azartspēlēm. Aizvien biežāk nokļūstot finansiālās grūtībās, Vincents spiests meklēt risinājumu un dara to visai radoši, izveidojot spēli, kurā likmes tiek liktas uz pacientu dzīvību vai nāvi. Taču kādā brīdī Vincentam nākas izšķirties starp azartu, kas turklāt nes iespaidīgus ienākumus, vai romantiskām jūtām. Un šī izšķiršanās kļūst bīstama.

Varšavas filmu festivāls ir starptautiskā mērogā svarīgs filmu nozares pasākums, kas šogad norisinājās jau 29. reizi. Austrumeiropas nozīmīgāko filmu festivālu sarakstā Varšavas filmu festivāls minams līdzās Maskavas un Karlovi Vari festivāliem, tas saņēmis Starptautiskās filmu producentu asociācijas (FIAPF) un Starptautiskās kinokritiķu asociācijas (FIPRESCI) akreditāciju.

Varšavas filmu festivālā konkursa programmās tika iekļautas divas Studijā Lokomotīve producētas spēlfilmas – „Spēlmanis” tika iekļauta galvenajā, starptautiskā konkursa skatē, savukārt programmā Free Spirit Competition starptautisko ceļu pie skatītājiem sāka Ivara Tontegodes filma „Sēņotāji”.

Filma „Spēlmanis” skatītājus Latvijā sasniegs nākamā gada sākumā.

Filmas „Spēlmanis” mājas lapa: http://www.losejas.lt/

Varšavas starptautiskā filmu festivāla mājas lapa: http://www.wff.pl/en/aktualnosci/laureaci-29-warszawskiego-festiwalu-filmowego/

Foto: Kadrs no filmas „Spēlmanis”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV