Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Krievijas vēsturiska persona atdzimst Žerāra Depardjē veidolā

Easyget.lv, 23.10.2013. 10:17

No 22. novembra kinoteātros Latvijā demonstrēs vēsturisku drāmu „Rasputins”.
Krievijas vēsturiska persona atdzimst Žerāra Depardjē veidolā

Žerārs Depardjē Grigorija Rasputina lomā – tas ir nopietns iemesls - lai gan nav vienīgais - noskatīties šo filmu. Zinot, kas notika šā gada sākumā, lomas izvēle nešķiet savāda. Žerārs Depardjē kļuvis par Krievijas pilsoni, turklāt viņš jau agrāk piedalījies filmās par Krieviju. Darbs šajā filmā labāk par citām lomām ļāvis aktierim dziļāk iepazīt plašo krievu dvēseli.

Daudzus gadsimtus Krieviju un Franciju savienojis neredzams tilts, un tas vēl joprojām nav sadedzināts. XIX gadsimtā krievu aristokrāti buduāros sarunājās franciski vai arī centās šad tad iestarpināt pa kādai franču frāzei. Lielākā daļa franču arī izjūt simpātijas pret krieviem.

To apzinādamās, franču režisore Žozē Dajāna (viņa ne reizi vien sadarbojusies ar Žerāru Depardjē) veidojusi vēsturisko drāmu, kas Francijā jau guvusi milzīgus panākumus. Filmā atspoguļots Eiropai ļoti bargs laiks, kas Krievijai kļuva liktenīgs.

Šajās grūtajās dienās cara tuvumā uzrodas mīklainais Grigorijs Rasputins. Viņš atvieglo slimā troņmantnieka ciešanas, dara brīnumus un savaldzina imperatori – viņa Grigoriju uzskata par Dieva sūtni. Daudzi nav mierā ar viņa arvien pieaugošo ietekmi uz cara ģimeni, un sazvērestības tuvina Krievijas monarhijas galu.

Savā ziņā Grigoriju Rasputinu var salīdzināt ar pasaules mēroga zvaigzni. Kur mīklaina personība un pretrunīga vēstures gaitas ietekme, tur arvien arī intrigas un vētrainas kaislības. Nerunājot jau par Rasputina neremdējamo kāri pēc sievietēm un varas. Ja tāda persona dzīvotu mūsdienās, dzeltenajai presei un paparaco būtu tik daudz darāmā, ka nāktos radīt jaunas darbavietas.

Bez Žerāra Depardjē un slavenās franču aktrises Fanijas Ardānas filmā piedalās arī krievu kinozvaigznes Vladimirs Maškovs, Filips Jankovskis, Irina Alferova un daudzi citi lieliski aktieri. Noslēpumā tītais ietekmīgā mūka dzīvesstāsts franču režisores traktējumā atklājas negaidītā rakursā. Šai stāstā vēl joprojām ir daudz nezināmā; jaunā gaismā redzēsim drāmu, kurā būs ne mazums spilgtu detaļu un augstākās sabiedrības intrigu.

Rasputins
Pirmizrāde Latvijā: no 22. novembra
Režisore: Žozē Dajāna
Lomās: Žerārs Depardjē, Fanija Ardāna, Vladimirs Maškovs, Filips Jankovskis, Irina Alferova u.c.
Žanrs: vēsturiska drāma
Valsts: Krievija, Francija

Foto: Kadrs no filmas „Rasputins”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV