Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Lielkoncertā „Svētki dejai” sadancos 35 deju kolektīvi

Easyget.lv, 24.10.2013. 13:40

Sestdien, 26. oktobrī, plkst. 18.00 Ķīpsalas hallē notiks sirsnīgs un krāšņs lielkoncerts „Svētki dejai”, kurā sadancos 35 deju kolektīvi no Rīgas, Jelgavas, Limbažiem, Saldus, Lielvārdes, Saulkrastiem, Siguldas, Jūrmalas un Ozolniekiem. Koncerta mākslinieciskā vadītāja – ievērojamā dejas pedagoģe Rita Spalva.
Lielkoncertā „Svētki dejai” sadancos 35 deju kolektīvi

Koncerts ievada Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas (RPIVA) 20 gadu jubileju, kurā horeogrāfe, RPIVA profesore, XV Deju svētku Goda virsvadītāja un vairāku grāmatu autore Rita Spalva ir izveidojusi vairākas studiju programmas un māca topošos Latvijas deju pedagogus. Horeogrāfe Rita Spalva, kas šogad deju svētku laikā atzīmēja savu 60. dzīves jubileju, kopīgam dejas solim ir pulcinājusi deju kolektīvus, kuru vadītāji ir RPIVA absolventi un horeogrāfes Ritas Spalvas audzēkņi un kolēģi – izcili savas profesijas pārstāvji.

Koncertā piedalīsies tautas deju ansambļi „Dancis”, „Rotaļa”, „Liesma”, „Gatve”, „Sakta”, „Ieviņa”, jauniešu un vidējās paaudzes deju kolektīvi „Pērle”, „Laipa”, „Bandava”, „Bramaņi”, „Mana rotaļa”, „Oglīte”, „Vēji”, „Pūpolītis”, "Gatve - otrā iespēja" „Lubānas vidusskolas jauniešu deju kolektīvs, bērnu deju kolektīvi „Dzintariņš”, „Zelta sietiņš”, „Uguntiņa”, „Dzirkstelīte”, „Teiksmiņa”, „Vēja zirdziņš”, „Pumpurēni”, „Dzīpariņš”, „Pienenīte”, „Pūpolītis”, „Vizbulīte”, „Saktiņa”, Rīgas 69. vidusskolas kolektīvs, Rīgas 41. vidusskolas deju kolektīvs „”Kārums”, Jūrmalas kultūras centra „Zītariņš” deju kolektīvs, kā arī vecākās paaudzes deju kolektīvi „Sidrabaine”, „Sagša”, „Saiva”, „Ozolaine”, „Tacis”, „Saulgrieži” un „Ozolnieki”.

Rita Spalva teic: „Deja – tā ir kustība, emocija, spēks, dinamika. Īpaši to izjūtam Deju svētkos, kad liela dejotāju skaita radītais spēcīgais enerģētiskais lādiņš sasniedz un apgaro ikvienu skatītāju. Visiem spilgtā atmiņā vēl ir Dziesmu un deju svētkos gūtie emocionālie iespaidi, ir vēlēšanās vēlreiz kavēties atmiņās, taču šoreiz svinēsim svētkus dejai un sumināsim tos, kuri rada svētkus citiem – deju skolotājus un horeogrāfus.”

Koncertā būs skatāmas gan par klasiku kļuvušās Ritas Spalvas dejas pašiem mazākajiem – „Lācīt’s kāpa ozolā”, „Vār’ māmiņa piena putru”, kas sākotnēji tika radītas „Dzintariņam” un vēlāk ietvertas 1995. gada Skolēnu dziesmu un deju svētku repertuārā, gan savulaik tik populārais iestudējums „Do Re Mi”, kas veidots pēc kinofilmas „Mūzikas skaņas” motīviem, gan speciāli TDA „Dancis” pērn radītā deju svīta „Suitu mēlē” un citas. Koncertā būs skatāmas arī Taigas Ludboržas, Ilutas Mistres, Jāņa Marcinkēviča un Aijas Āres dejas.

Dr. paed. Rita Spalva (1953) ir Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas studiju prorektore, profesore, daudzu zinātnisko publikāciju autore, zinātnisko projektu vadītāja, trīs monogrāfiju autore, Latvijas Zinātnes padomes eksperte, horeogrāfe un XV Deju svētku (2013) Goda virsvadītāja.

Rita Spalva ir izaudzinājusi ievērojamu skaitu deju skolotāju, deju kolektīvu vadītāju un horeogrāfu, kuri veiksmīgi darbojas gan Latvijā, gan citur pasaulē. Šogad XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV Deju svētkos piedalījās 66 deju kolektīvi, kuru vadītāji ir RPIVA absolventi un Ritas Spalvas audzēkņi. Ievērības cienīgs ir fakts, ka RPIVA audzēkņi ir ne tikai veiksmīgi vadītāji un horeogrāfi, metodisko apvienību vadītāji, bet arī XV Deju svētku skates laureāti un šo svētku virsvadītāji.

Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena no Ls 3 līdz Ls 6,5 (4,27 EUR līdz 9,25 EUR)! Par piedāvājumu grupām interesēties pa tālr.: 67067500 vai e-pastu: music@bt1.lv.

Koncertu rīko RPIVA sadarbībā ar “BT 1 Music”.

Foto: Deja Ritas Spalvas horeogrāfijā. Foto (c) Jānis Tiļčiks

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV