Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LMC aicina uz lekciju par eksperimentiem mūzikā un mākslā

Easyget.lv, 24.10.2013. 13:44

Otrdien, 29. oktobrī, plkst. 18.00 Laikmetīgās mākslas centrā (LMC), Alberta ielā 13, notiks britu mākslas vēsturnieka un kuratora Deivida Kroulija lekcija „Ultraskaņas: eksperimenti mūzikā un mākslā Austrumeiropā 20. gs. 60. un 70. gados”, informē LMC pārstāve Elza Lāma.

Lekcijā Deivids Kroulijs (David Crowley) iepazīstinās ar nozīmīgiem autoriem un procesiem vizuālās mākslas un eksperimentālās mūzikas sintēzē 60. gados Austrumeiropā. Viņa jaunākā izstāde, veltīta šai tēmai, tiecas aizpildīt neapzināto informācijas lauku par Austrumeiropas mākslas lomu avangarda un skaņu mākslas vēsturē.

20. gs. 60. un 70. gados vizuālās mākslas un eksperimentālās mūzikas sintēze bija ciešāka nekā jebkad iepriekš un arī vēlāk: skaņa un attēls kombinējās gan mākslinieku filmās, gan hepeningos, gan skaņu instalācijās. Šai laikā radās arī eksperimentālas notāciju formas, lai stimulētu vai grafiski pierakstītu „nepieradinātu” muzikālu izteiksmi. Austrumeiropas jeb bijušā sociālisma bloka valstu mākslinieki un komponisti bija šo eksperimentu avangardā, lai gan viņu sasniegumi līdzās Rietumu kolēģu darbiem palikuši ēnā vai ilgu laiku nav tikuši apzināti.

Jau pēcstaļinisma periodā komponisti un mākslinieki Austrumeiropā sāka izmantot jaunas eksperimentēšanas iespējas, ierakstu studijas aprīkoja ar magnētisko lenšu skaņas ierakstu sistēmām, vēlāk tika radīti arī sintezatori. Šajās skaņu laboratorijās tapa jaunas un bieži izaicinošas musique concrète jeb konkrētās mūzikas un elektroniskās mūzikas formas. Sociālisma bloka mākslinieku un komponistu darbi – viņu vidū tādu leģendāru autoru kā Krzistofs Vodičko, Milans Kņižaks, Dora Maurere, Zoltāns Jenejs, grupa „Bosch + Bosch”, Komars un Melamids, „Kolektīvās darbības” – tika eksponēti izstādē „Skanot ķermenim elektriski: eksperimenti mākslā un mūzikā Austrumeiropā 1957–1984” (2012) Lodzas mākslas muzejā Polijā.

Deivids Kroulijs, kurš bija viens no šīs izstādes kuratoriem, lekcijā Laikmetīgās mākslas centrā stāstīs par eksperimentālajiem mākslas un mūzikas procesiem Austrumeiropā 20. gs. 60. un 70. gados, kā arī par izaicinājumiem šodien, pārradot tādus efemērus un noteiktai videi radītus darbus kā performances, instalācijas un hepeningus.

Britu kuratora vieslekcija ir pirmais notikums Laikmetīgās mākslas centra rīkoto lekciju un lasīšanas darbnīcu ciklā, kas veltīts aktuāliem mākslas un teorijas jautājumiem un tēmām. Cikla nākamais notikums būs lasīšanas darbnīca 5. novembrī, ko vadīs mākslas zinātniece Ieva Astahovska un filozofs Kārlis Vērpe. Šīs programmas fokuss ir nozīmīgu, aktuālu norišu un tekstu par laikmetīgo mākslu iepazīšana, lai stiprinātu kritiskās domāšanas un diskusijas attīstību Latvijas mākslas vidē.

Lekcija notiks angļu valodā; ieeja – bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV