Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Kinoteātrim Splendid Palace gleznotās kino afišas īpašā izstādē

Easyget.lv, 24.10.2013. 16:47 | komentāri (1)

Svinot "Splendid Palace" 90.jubileju, piektdien, 25.oktobrī, plkst.14:00 pie kino ēkas tiks atklāta kinoteātra gleznoto kino afišu kolekcija.
Kinoteātrim Splendid Palace gleznotās kino afišas īpašā izstādē

Kā informē SIA "Rīgas nami" pārstāve Liene Pētersone, izstādē būs apskatāmi 15 lielformāta mākslas darbi, kas tapuši pēdējo piecu gadu laikā un līdz šim glabājušies kinoteātra "Splendid Palace" arhīvos. Visu kino afišu autors ir Artis Koknevičs, kurš savulaik šo arodu pārņēmis no sava tēva, kinoteātra "Rīga" mākslinieka Kārļa Kokneviča (1930-2006).

Lai arī atzītas par unikālām, vairāk šādu, ar roku gleznotu kino "Rīga" afišu, līdz mūsdienām diemžēl nav saglabājies. Veidotas ar guaša krāsām, tās, mainoties filmu repertuāram, no audekla atkal tikušas rūpīgi nomazgātas, dodot vietu jauniem mākslas darbiem.

Pirmās gleznotās afišas uz kinoteātra mūra izstādītas jau 70.gados. Zinātāji stāsta, ka savulaik, lai konkurētu ar citiem kinoteātriem filmu afišu zīmējuma un tā krāsu paletes izteiksmīguma ziņā, katram māksliniekam bijusi sava slepena krāsu izgatavošanas un jaukšanas tehnika, un savējo Artis Koknevičs tur noslēpumā vēl līdz šodienai.

Gleznotās kino afišas ilgus gadus bijušas kinoteātra "Rīga" vizītkarte, tās iezīmē veselu laikmetu kinoteātra dzīvē.

Izstādes atklāšanā piedalīsies arī Elisabetta Brunella, starptautiskas Eiropas kinoteātru organizācijas "Media Salles" vadītāja. Viņa Rīgā ieradusies, lai īpaši sveiktu kinoteātri tā jubilejā. "Media Salles" tika izveidota Itālijā 1991.gadā ar mērķi popularizēt un rūpēties par Eiropas kino izdzīvošanu un vēsturisko Eiropas kinoteātru saglabāšanu strauji pieaugošās kinoindustrijas tehnoloģiju un multipleksu konkurences vidē.

Atkarībā no laikapstākļiem, gleznoto kino afišu izstāde būs apskatāma līdz novembra vidum.

Foto: Kinoteātris Splendid Palace. Foto (c) Vanda Gluha

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV