Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Notiks Kārlim Zālem veltīts piemiņas brīdis un gāmatas atvēršana

Easyget.lv, 25.10.2013. 16:29

Rīgas Latviešu biedrība un Rīgas pieminekļu aģentūra 28. oktobrī – tēlnieka Kārļa Zāles dzimšanas dienā - aicina uz piemiņas brīdi un svinīgu sarīkojumu.

Pieminot izcilo latviešu tēlnieku 125. gadadienā, pirmdien, 28. oktobrī plkst. 16.00 Kārļa Zāles atdusas vietā Rīgas Brāļu kapos notiks piemiņas brīdis. Turpinājumā Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē plkst. 17.00 sāksies svinīgs sarīkojums, kura laikā tiks atvērta grāmata “Brīvības piemineklis”. Sarīkojumā piedalīsies mākslas zinātniece Ruta Čaupova, arhitekts, Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras profesors Jānis Krastiņš, tēlnieks, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Bruno Strautiņš, tēlnieks, Mākslinieku savienības valdes priekšsēdētājs Igors Dobičins, izdevniecības „Fosal” vadītājs Romvalds Salcevičs, muzicēs Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, pianists Ventis Zilberts. Sarīkojumu vadīs Guntis Gailītis.

Nesen izdevniecība “Fosal” ir izdevusi fotoalbumu “Brīvības piemineklis”, kas iepazīstina ar pieminekļa tapšanas vēsturi, skulpturālajiem tēliem un to simbolisko nozīmi. Fotogrāfs Romvalds Salcevičs daudzās lielformāta fotogrāfijās albuma atvērumos parāda Brīvības pieminekli dažādos rakursos, kā arī visu cilņu un skulpturālo grupu tēlus un to tuvplānus. Fotogrāfijas albuma lappuses papildina pazīstamu latviešu dzejnieku darbi veltīti Brīvības piemineklim: Broņislavas Martuževas dzejolis “Brīvības piemineklis”, kas uzrakstīts 1952. gada 18. novembrī, atrodoties izsūtījuma nometnē Sibīrijā, Andreja Eglīša literārs tēlojums “Brīvības piemineklis runā” un citi.

Autors Romvalds Salcevičs stāsta: “Jau sen apbrīnoju tēlnieka Kārļa Zāles veidotos Brīvības pieminekļa tēlus, taču doma par albuma veidošanu radās tikai pagājušajā vasarā. Šogad agrā pavasarī uzsāku intensīvu darbu pie idejas īstenošanas. No sirds priecājos, ka albuma izdošana sakrīt ar izcilā tēlnieka Kārļa Zāles 125 gadu jubileju.”

Izdevējs un fotogrāfs Romvalds Salcevičs ir veidojis un izdevis kultūrvēsturiskām tēmām veltītus fotoalbumus “Kurzeme”, “Vidzeme”. Albums “Rīga tuvplānā” iepazīstina ar Rīgas vēsturisko namu skulpturālajām arhitektūras detaļām, bet “Tilti Latvijā ” ar Latvijas tiltu būves vēsturi un šodienu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV