Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

10 neparastākās tradīcijas pasaulē

Easyget.lv, 30.10.2013. 13:04

Ikviens ir dzirdējis par dažādās pasaules tautu kultūrās piekoptām dīvainībām, sauktām par tradīcijām. Savdabīgas izdarības pieņemts izpaust dzimšanas dienās, kāzās, īpašos festivālos un pat bērēs. Daļa no tām ir dzīvību apdraudošas, stindzinoši pretīgas un antisanitāras.
10 neparastākās tradīcijas pasaulē

Iesakām ieskatīties neparastāko tradīciju TOP 10.

Zirnekļi Ziemassvētku eglē

Viena no pasaulē iecienītākajām Ziemassvētku paražām ir eglīšu rotāšana, kociņa zaros iekarot krāšņas bumbas, zvaigznes, piparkūkas un citas figūras, kas padara Ziemassvētku zaļo košumu skaistāku. Ne visās kultūrās egle tiek rotāta vienādi. Ukrainā eglīti ierasts izrotāt ar mākslīgiem zirnekļiem un zirnekļu tīkliem. Daudzām tautām zirnekļi ir veiksmes nesēji. Tradīcija paredz, ka jebkurš, kurš Ziemassvētku rītā atrod zirnekļa tīklu eglītē, ir apveltīts ar izcilu veiksmi.

Buļļu skriešanas festivāls

Ja vien neesi ekstrēlu sajūtu cienītājs, laikā no 7. līdz 14. jūlijam ieteicams izvairīties no Spānijas pilsētas Pamplonas ielām, kur notiek ikgadējais Buļļu skriešanas festivāls. Cīņas buļļu ganāmpulki tiek palaisti ielās, kur viņi seko jauniem vīriešiem. Festivāla dalībnieku mērķis ir mēģināt sajust buļļu elpu sev uz muguras pēc iespējas tuvāk. Kā paredzams, pasākuma aktīvākie apmeklētāji gūst neskaitāmas traumas un smagus ievainojumus.

Sasveicinoties saskaras ar deguniem

Viena no tradīcijām, kas atklāj tautas kultūru, ir sasveicināšanās. Mums ir pierasts sasveicināties ar roku paspiešanu vai pamāšanu, savukārt Jaunzelandē sveiciens nozīmē saskarties ar deguniem un pierēm vienlaicīgi. Šo neparasto sasveicināšanās veidu piekopj Maori cilvēki, apzīmējot dvēselisku apmaiņu.

Zosu diena

Ik gadu Spānijā notiek Zosu diena, kuras mērķis ir dot iespēju jauniem vīriešiem pierādīt savu spēku un spēju atstāt iespaidu uz sievietēm. Tradīcija paredz zoss iemešanu ūdenī, kam seko jauno vīriešu izlekšana no laivas ar mērķi noraut zosij galvu. Uzvarētājam tiek gan sieviešu pielūgsme un apbrīna, gan iespēja paturēt zosi.

Lai gan tradīcija daudzviet Spānijā tiek praktizēta ar dzīvām zosim, San Antonio festivālā dzīvu mājputnu vietā tiek izmantoti miruši, izvairoties no pārliekas dzīvnieku tiesību aizstāvju uzmanības.

Līgavas iesvētības ar olām un saskābušu pienu

Viena no neparastākajām pirmskāzu tradīcijām ir līgavas iesvētīšana Skotijā. Rituāls paredz, ka līgavas draugi sievietes miesu, matus un apģērbu noklāj ar olām, saskābušu pienu, spalvām un citiem nepatīkamiem produktiem, vielām un izstrādājumiem. Kad tas paveikt, līgavai paredzēts doties cauri pilsētai, kur viņu var aplūkot ikviens interesents. Neparastās tradīcijas mērķis ir sagatavot līgavu laulību dzīvei, kurā nekas vairs nesagadās grūtības, jo viss jau būs pieredzēts.

Pēdu apsaitēšana

Ķīniešu tautības meitenes ir labi pazīstamas ar smalko ķermeņa uzbūvi un mazajām pēdām, bet visam ir sava cena. Jau vairāk nekā tūkstoš gadu jaunās ķīniešu meitenes iziet cauri sāpīgam un mokošam procesam, kura laikā viņu pēdas tiek apsaitētas, lai apturētu to augšanu. Sāpes izsaucošā tradīcija tiek piekopta no trīs līdz četrpadsmit gadu vecumam, kuru laikā meiteņu pēdas tiek salauztas un apsaitētas ar marli, izvairoties no pēdu izaugšanas par lielu.

Dzimšanas dienā tur aiz kājām

Pavisam dīvainu dzimšanas dienas paražu piekop Īrijā. Tradīcija paredz, ka bērna dzimšanas dienā par katru pienākošo gadu, bērnu turot aiz kājām, viņa galvai jāļauj pieskārties grīdai, tādā veidā vairojot veiksmi. Turklāt, sasniedzot 21 gadu vecumu vīriešiem tiek izsniegta mājas atslēga, simbolizējot atļauju doties pieauguša vīrieša dzīvē – nākt un iet, kad vien viņš vēlas. Dzimšanas dienas tradīcija tiek piekopta arī Velsā.

Pirkstu nogriezšana

Kamēr lielāka daļa tautu sēro par zaudētajiem ģimenes locekļiem, izciešot emocionālas sāpes, sievietēm no Dani cilts Indonēzijā šīs sāpes mijas ar fiziskām ciešanām. Cilts kultūra paredz, ja ģimenes loceklis mirst, sievietes uzdevums ir nogriezt vienu no saviem pirkstiem. Tradīcijas mērķis ir apmierināt senču spokus. Par laimi, Dani cilts sievietēm, mūsdienās šī prakse ir pielietota reti.

Sadegt dzīvai vīra bērēs

Šī ir viena tradīcijām, kas mūsdienās vairs neeksistē, bet ir uzskatāma par vienu no neparastākajām un nežēlīgākajām tradīcijām visu tautu vēsturē, kas to padara pieminēšanas vērtu.

Sati ir sena kultūra, kas pastāvēja Indijā. Tradīcija paredz, ka sievietei mirušā vīra bērēs dzīvai jāmetas ugunī. Tradīcijas izpildīšana tika uzskatīta par goda izrādīšanu mirušajam vīram, par ko sieviete taisnā ceļā nokļuva debesīs. Atlīdzībā par savu upuri sievietes kļuva par dievietēm, pēcāk tiekot iemūžinātas goda statujās.

Pēc kāzām aizliegts izmantot labierīcības

Vai spējat iedomāties trīs dienas bez cilvēka pamatvajadzību kārtošanas? Netālu no Ziemeļiem Borneo dzīvo cilvēku grupa, saukta par Tidong, kura piekopj īpašu kāzu paražu, kas paredz trīs dienas un trīs naktis pēc kāzām gan līgavai, gan līgavainim neizmantot vannas istabu un tualeti. Tiek uzskatīts, ka tas jaunlaulātiem dāvās ilgu, laimīgu un auglīgu laulību. Dīvainai paražai seko likumsakarīgi ierobežojumi – atļauts ēst un dzert tikai nelielā daudzumā. Lai pārliecinātos, ka tradīcija tiek ievērota, jaunlaulātos uzmana tuvākie ģimenes locekļi.

Foto: Buļļu skriešanas festivāls Spānijā. Foto © Mike Brice

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV