Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

5 baisas filmas Helovīnu vakaram

Easyget.lv, 30.10.2013. 15:47

Garu apsēstas mājas, sērijveida slepkavas, baisi dēmoni un šausminoša realitāte – tie ir elementi, kas šausmu filmu cienītājus fascinē un biedē.
5 baisas filmas Helovīnu vakaram

Gaidot Helovīnus, piedāvājam ieskatīties piecās filmās, kuras labāk neskatīties vienatnē.

“Šausmas Gobu ielā” (1984)

Vai jebkad esat iedomājušies par to, ka sapnis varētu būt neapzināta realitāte? To savā šausmu filmā “Šausmas Gobu ielā” ir veiksmīgi apspēlējis režisors Vess Kreivens, radot vienu no slavenākajiem tēliem kino vēsturē – Frediju Krīgeru.

Filma stāsta par Gobu ielas iedzīvotājiem, pusaudžiem, kuru sapņos sāk parādīties noslēpumains tēls – biedējošs vīrs ar apdegušu ādu un nažiem nagu vietā. Ar laiku atklājas, ka pusaudžus sapņos vajā Fredijs Krīgers, kurš pirms pāris gadiem tika sadedzināts dzīvs. Tagad Fredijs īsteno savu atriebību, ielaužoties cilvēku sapņos un nežēlīgi nogalinot viņus. Vienīgā iespēja, kā izdzīvot, ir neaizmigt.

Filma ir patiesi baisa ne tikai fantastiskās atmosfēras dēļ, būtisks arī fakts, ka filma ir ļoti vienkārša, bez pārspīlētiem specefektiem. Saikne starp sapņiem un apzinātajiem notikumiem ir galvenā filmas pamatdoma, kuru paspilgtina viens no šausmu filmu populārākajiem tēliem – Fredijs Krīgers.

Oriģinālais nosaukums: "A Nightmare on Elm Street", režisors Vess Kreivens.

http://www.imdb.com/title/tt0087800/

“Psiho” (1960)

Spriedzes kino lielmeistara Alfrēda Hičkoka radītais trilleris “Psiho” ne tikai manipulē ar skatītāja prātu, bet atklāj paša režisora nepārspējamo talantu – uztvert un atklāt cilvēka dvēseles tumšākos bezdibeņus. Filma tikusi nominēta četrām Amerikas Kinoakadēmijas balvām.

Filmas centrā ir sekretāre Meriona Kreina, kas ir nozagusi no sava darba devēja 40 tūkstošus dolāru. Bēgot no pilsētas, Meriona iegriežas nakti pārlaist kādā viesnīcā, kur sastop Normanu Beitsu, neirotisku vīrieti, kurš dzīvo savas mātes ietekmē. Drīz vien atklājas, ka Normans Beitss ir nežēlīgs sērijveida slepkava.

Saspringti šausminoša, melnbaltā filma “Psiho” piedāvā nervus kutinošu spriedzi. Uztverta par īstenu klasiku, filma ir iemantojusi iepriekš neparedzētu slavu, kļūstot par slavenāko režisora darbu.

Oriģinālais nosaukums: "Psycho", režisors Alfrēds Hičkoks.

http://www.imdb.com/title/tt0054215/

"Jēru klusēšana"(1991)

Filma, kas balsīta uz Tomasa Herisa 1988. gada romānu ar tādu pašu nosaukumu, kļuva par trešo filmu vēsturē, kura saņēmusi Oskara balvas visās piecās nozīmīgākajās kategorijās, tai skaitā tika atzīta par gada labāko filmu.

Filmas centrā ir jaunā un talantīgā FIB aģente Klerisa Sterlinga, kuras uzdevums ir atrast pazudušu sievieti, lai izglābtu viņu no neapturama sērijveida slepkavas, kurš saviem upuriem nodīrā ādu. Aģente ir spiesta lūgt palīdzību cietumā ieslodzītajam izcilajam psihiatram Hanibālam Lekteram. Tā vietā, lai sadarbotos, Hanibāls sāk manipulēt ar aģentes prātu, lai iegūtu sev vēlamo.

Sensacionālais trilleris “Jēru klusēšana” ir lielisks šedevrs, atklājot vienu no kino vēsturē nežēlīgākajam sērijveida slepkavām. Izcils aktieru tēlojums, meistarīgi veidots sižets un līdz dvēseles dziļumiem biedējoša atmosfēra, filma ir jāredz katram sevis cienošam šausmu filmu mīļotājam.

Oriģinālais nosaukums: "The Silence of the Lambs", režisors Džonatans Demme.

http://www.imdb.com/title/tt0102926/

“Ļaunuma izsaukšana” (2013)

Mistikas trillera "Ļaunuma izsaukšana" pamatā ir patiesi notikumi no pasaulslaveno paranormālo parādību pētnieku Eda un Loreinas Vorenu dzīves. Vairāk nekā 60 gadus nodarbojoties ar rēgu pētniecību, 1971. gadā Voreni piedzīvoja šausminošāko notikumu savā mūžā.

Filma stāsta par kādu ģimeni, kuru terorizē savādas parādības – sākot no mistiskiem zilumiem uz ķermeņa, svešām balsīm līdz tumšām ēnām, kas strauji pārvietojas. Pārbiedētā ģimene ir spiesta lūgt paranormālo parādību izmeklētāju Vorenu palīdzību. Voreniem ierodoties ļaunumu apsēstajā mājā, nākas saskarties ar spēcīgiem dēmoniem un atklāt šaušmīgus pagātnes notikumus, kuru ietekmē radies lielais ļaunums.

“Ļaunuma izsaukšana” ir biedējoši fenomenāla, tā pārsteidz ar sīki izstrādātām detaļām – lelle Anabella, mūzikas lādīte, skapis, no kura parādas mistiskas rokas, tumšas ēnas un baisas skaņas. Režisors Džeimss Vans ir radījis neaizmirstamu filmu, kurā nozīme ir katram sīkumam. Galvenajā lomās - Patriks Vilsons un Vera Varmiga.

Oriģinālais nosaukums: “The Conjuring”, režisors Džeimss Vans.

http://www.imdb.com/title/tt1457767/

“Eksorcists” (1973)

Filmas pamatā ir 1971.gada godalgotā rakstnieka Viljama Pītera Blatija grāmata ar tādu pašu nosaukumu. Atzīta par visu laiku baisāko filmu, “Eksorcists” uzdrošinās apšaubīt Dieva esamību un manipulēt ar skatītāju prātiem, izmantojot sātanu divpadsmitgadīgas meitenes ķermenī.

Filmas darbība risinās Vašingtonā, kurā kāda iedzīvotāja pamana bīstamas un dīvainas pārmaiņas savas divpadsmit gadus vecās meitas uzvedībā. Lai noskaidrotu, kas īsti notiek ar meiteni, tiek uzaicināts kāds jauns priesteris, kurš dzīvo šaubās par to, vai viņa ticība ir patiesa. Satiekot meiteni, priesters saprot, ka viņā ir iemājojis ļaunais gars.

Fascinējoši un neatkārtojami pārdabiski motīvi ar izcili baisu atmosfēru nodrošina satraucošu sajūtu visas filmas garumā. Nav šaubu, “Eksocists” spēs nobiedēt pat visrūdītākos šausmu filmas mīļotājus.

Oriģinālais nosaukums: "The Exorcist", režisors Viljams Friedkins.

http://www.imdb.com/title/tt0070047/

Kura filma Tev šķiet piemērota Helovīnu naktij?

Foto: Kadrs no filmas “Šausmas Gobu ielā”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV