Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Motimaru dejas kompānija no Berlīnes sniegs meistarklasi un izrādi Rīgā

Easyget.lv, 31.10.2013. 16:49

5. novembrī plkst. 19.00 Latvijas Mākslas akadēmijas 3. stāvā notiks laikmetīgās dejas performance “Dvēseles forma”, ko veido Motimaru dejas kompānija no Berlīnes.
Motimaru dejas kompānija no Berlīnes sniegs meistarklasi un izrādi Rīgā

Performance ir secīgs Rīgā notiekošas deju meistarklases rezultāts, kas attīstīts Tehniskās Jaunrades namā Annas ielā 2 no 1. līdz 4. novembrim.

1. – 6. novembrī Latvijā darbojas deju apvienība Motimaru, kuras nosaukumu veido divi japāņu valodas jēdzieni – moti – tuvošanās saknēm un maru – kuģis, kas ceļo nepārtrauktā metamorfozē starp realitāti un fantāziju, starp dzīvi un nāvi. Pati apvienība ir radusies Tokijā un to izveidoja divi Kazuo Ohno deju studijas dejotāji – Motoya Kondo un Tiziana Longo, kuri šobrīd rezidē Berlīnē, bet kopš 2011. gada sniedz meistarklases un deju priekšnesumus visā pasaulē – Itālijā, Šveicē, Vācijā, Grieķijā, Čehijā u.c

Strādājot ar dejotājiem Rīgā, pamatā ir jēdziens “Kara-da”, kas japāņu valodā nozīmē “ķermenis”, kur “kara” nozīmē tukšumu un “da” – stāvēšanu vai eksistenci. Tas liecina par japāņu izpratni, kas ir ķermenis vai to, kas mēs esam. Mēs runājam ne vien par japāņu kultūru, bet par eksistences universālo realitāti.

Tas, ko mēs meklējam nav nedz tradicionāla forma, nedz kāds stilizēts žanrs, bet gan forma, kas ir saistīta ar mūsu esamību. Dvēseles forma.

Meistardarbnīcas norisē vissvarīgākā ir metode, kas radusies abiem māksliniekiem ilgstoši praktizējot buto pie Jošito Ono, kurš apvienoja buto dibinātāju Kazuo Ono un Tatsumi Hidžikatas pieejas. Otrkārt, būtiskas ir arī No teātra, modernās dejas un balinēziešu dejas studijas. Mēs meklējam nevis noteiktu estētisku stilu, bet gan veidu, kā pieredzēt mūsu ķermeņa-apziņas-telpas universālo realitāti, kur caur dejas mediju tiek iemiesota glezniecība, skulptūra, mūzika vai jebkādi eksistenciāli stāvokļi. Ārpus noteiktām buto stilistiskajām robežām, mēs aicinām apgūt ķermeņa-apziņas-telpas pieeju, radot pašiem savu deju, mākslu un dzīvi.

Dejas izrādē skatītājiem būs iespēja iepazīt gan pašu Motimaru deju apvienības priekšnesumus, tā arī izzināt meistarklases uzstādīto mērķu īstenošanu dalībnieku soļos. Četrās dienās gan pieredzējuši dejotāji, gan tie, kas ar deju ir uz „Jūs” aicināti kopā ar Motimaru apvienību:

  • atvērt un padarīt jūtīgāku ķermeņa-apziņas-telpas uztveri
  • apzināties ķermeņa un apziņas mijattiecības
  • attīstīt mijattiecības starp ķermeni-telpu-dabu-lietām-cilvēkiem
  • mācīties apzināt ķermeņa-apziņas-telpas kvalitātes dažādos elementos

Ieeja performancē bez maksas.

Norises vieta: Latvijas Mākslas akadēmijas 3. stāvs, Kalpaka bulvāris 13, Rīga. Meistarklases rīkotājs: biedrība Laboratory of Stage Art

Plašāka informācija: SimonaOrinska@inbox.lv, 29394500, http://www.motimarubutohdance.com; www.simonaorinska.info

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV