Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Tuvojas pirmizrāde iestudējumam „Nē Minskai 2014?”

Easyget.lv, 01.11.2013. 12:52

4. novembrī Latvijas Nacionālā teātra OKartes Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvos „Nē Minskai 2014?”, kas ir jauno režisoru izrāžu sērijas „Ārpus labā un ļaunā” pirmā izrāde.
Tuvojas pirmizrāde iestudējumam „Nē Minskai 2014?”

Galerijas:

Izrādes režisors - Valters Sīlis, Valtera Sīļa un Dmitrija Petrenko dramaturģiskais materiāls. Izrādē piedalās Ivars Kļavinskis, Mārtiņš Brūveris un Valters Sīlis.

2014. gadā Minskā notiks Pasaules hokeja čempionāts. Eiropas parlaments ir lūdzis Starptautiskajai hokeja federācijai pārcelt čempionātu uz kādu citu valsti, jo Baltkrievijā tiek pārkāptas cilvēktiesības, notiek izrēķināšanās ar opozīcijas spēkiem un tiek ierobežota vārda brīvība. Starptautiskā hokeja federācija izvēli boikotēt hokeja čempionātu ir atstājusi katras valsts hokeja federācijas ziņā, un daudzas valstis to apsver, jo neuzskata Baltkrieviju, kurā ir politiskie ieslodzītie un notiek represijas pret Lukašenko režīma pretiniekiem, par piemērotu vietu hokeja svētkiem.

Latvijas hokeja federācija ir devusi skaidru atbildi, ka Latvija piedalīsies šajā čempionātā, jo „nevajag jaukt politiku ar sportu”. Vai tiešām Baltkrievijā to ir tik viegli nodalīt? Galu galā Aleksandrs Lukašenko personīgi ir uzraudzījis vairāk nekā trīsdesmit hokeja haļļu būvniecību, pats ir kaislīgs hokejists ar savu Prezidenta komandu amatieru hokeja līmenī, un čempionāts notiek tieši tajā gadā, kad viņš svin divdesmit gadu jubileju, kopš ir Baltkrievijas prezidents?

Tagad atbildība par to, kā rīkoties, ir atstāta mums: hokeja faniem un Baltkrievijas kaimiņvalsts pilsoņiem. Vai mums, kas dzīvojam līdzās Baltkrievijai, var būt tikpat stingra nostāja kā valstīm, kurām ar Baltkrieviju nav nekādu saikņu?

Latvijas Nacionālā teātra režisori un aktieri piedāvās izrāžu sēriju „Ārpus labā un ļaunā”, ko veidos nelielas formas darbi. Tajos mākslinieki pētīs, kāds var būt teātris ārpus ierastajiem nosacījumiem, ar kuriem rēķināmies ejot uz Nacionālo teātri, un runās par problēmām, kas ir būtiskas tieši šajā brīdī. Tās var būt gan politiskas, gan sociālas, gan mākslinieciskas problēmas, bet tas jau ir atkarīgs no katra skatuves mākslinieka, kurš piedalīsies šajā projektā.

„„Tas bija kaut kas ārpus labā un ļaunā” parasti saka par kaut ko, kas ir tik slikts, ka to ir pat grūti aprakstīt, piemēram, par izrādēm, par kurām nav skaidrs, kā kaut kas tik šausmīgs varēja rasties. Kas noticis ar māksliniekiem, ka viņi spējuši radīt kaut ko tik šausmīgu, ka to nebūs iespējams aizmirst?

Neviens mākslinieks, protams, negrib neko tik briesmīgu radīt un diez vai apzināti to ir iespējams izdarīt, taču veidot izrādi, kura būtu ārpus parastajiem vērtēšanas principiem, gan ir katra mākslinieka uzdevums. Mākslinieks grib, lai skatītājs nedomā par teātri, kamēr to skatās, mākslinieks grib, lai skatītājs domā par problēmu vai tēmu, ko mākslinieks piedāvā” – atzīst režisors Valters Sīlis.

Foto: Izrāde „Nē Minskai 2014?”. Foto (c) Gunārs Janaitis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV