Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Artura Bērziņa "Prāta darbi" Rīgas Mākslas telpā

Easyget.lv, 03.11.2013. 16:11

8. novembrī Rīgas Mākslas telpas INTRO zālē atklās Artura Bērziņa personālizstādi „Prāta darbi”, kas tapusi, lasot Kantu, Nīči, Marksu, Vitgenšteinu, Pjatigorski, Berlinu – kopumā septiņpadsmit filosofus. 

Izstādē „Prāta darbi” ir māksla, kas radusies, lasot filosofiskus sacerējumus un piemērojot tiem divus autora izvēlētus kritērijus: 1) saprotamība, 2) emocionālais un intelektuālais gandarījums. Lasot tika novērotas arī „dažādas ainas”. Galvenā atšķirība ir tā, ka parasti laikmetīgā māksla grib izmantot filosofu darbus kā rīkus, kam jāpalīdz izprast mākslinieka metaforas, bet šeit Kants, Nīče un citi tiek lietoti kā produkti, par kuru kvalitāti un lietderību top patērētāja (mākslinieka) atsauksme (mākslas darbs).

Bērziņa metode valdzina ar to, ka izteiksmes tuvība bezkaislīgiem statistikas grafikiem vai iztēles tehnoloģiju piemēriem neliek justies kā „malkas ceļos” – aizdomas par to, ka notiek dreifēšana neizlēmībā vai neziņā par atbilstošu vizuālo prezentāciju, nerodas. Bērziņa metodi nosaka vispārīgs mākslinieka lomas iestatījums un personīgie rēķini ar dzīvi: mākslinieks (viņaprāt) ir ieinteresēts patēriņa kultūras dalībnieks un komentētājs, bet savu personīgo mērķi Bērziņš reiz nosauca par pašattīrīšanos pēc varas tehnoloģiju lietošanas (vadoša amata tirdzniecībā).

Tikšanās ar Arturu Bērziņu personālizstādē „Prāta darbi” – 10. novembrī plkst. 12.00 Rīgas Mākslas telpas Vēlajās brokastīs. Tā ir iespēja izstaigāt izstādi kopā ar mākslinieku un neformālā atmosfērā uzdot jautājumus par laikmetīgo mākslu. Sarunu vada kuratore Inga Šteimane.

Arturs Bērziņš (1971) guva ievērību jau ar pirmo personālizstādi „Nomalība”, kas tika nominēta Purvīša balvas pusfinālā kā „viens no spēcīgākajiem 2008. gada pavasara sezonas notikumiem Latvijas mākslā”. 2009. gadā viņš ieguva mākslas maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, bet pašreiz maģistrantūrā studē mākslas zinātni un kultūras vēsturi. Dzīvo un strādā Olainē. Kopš 2008. gada Bērziņš regulāri rīko personālizstādes un šobrīd ir viens no spilgtākajiem laikmetīgās mākslas pārstāvjiem Latvijā. Oktobrī Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā bija skatāma Artura Bērziņa „Rodamība” – neliela, bet izcila izstāde par sapratnes iegūšanas mehānismiem.

Izstāde „Prāta darbi” Rīgas Mākslas telpā būs skatāma no 9. novembra līdz 8. decembrim.

Izstādi producē Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrība „Rīgas nami”.

Izstādes atklāšana 2013. gada 8.novembrī pulksten 17.00 Rīgas Mākslas Telpas INTRO zālē, Kungu ielā 3 zem Rātslaukuma).

Vēlās brokastis ar Arturu Bērziņu 10.novembrī pulksten 12.00 Rīgas Mākslas Telpā. Sarunu vada izstādes kuratore Inga Šteimane.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV