Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Lāčplēša dienai veltīta programma ar dokumentālās filmas „Četrreiz katrs viens” TV pirmizrādi

Easyget.lv, 04.11.2013. 10:15

LTV1 piedāvās Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas dienai veltītu programmu ar tiešraidēm no militārās parādes, ziedojumu akcijas Rīgas Brāļu kapu ansambļa restaurācijai, Svecīšu sienas 11. novembra krastmalā un dokumentālās filmas “Četrreiz katrs viens” televīzijas pirmizrādi.
Lāčplēša dienai veltīta programma ar dokumentālās filmas „Četrreiz katrs viens” TV pirmizrādi

Piemiņas dienai veltītā programma LTV1 ēterā sāksies sestdien, 9. novembrī, pulksten 14.00 ar režisora Askolda Saulīša dokumentālo stāstu par 1919. gada oktobri un novembri, kad Rīgā izšķīrās jaunās, pēc Pirmā pasaules kara izveidotās Eiropas liktenis - „Bermontiāda”. Savukārt svētdien, 10. novembrī, pulksten 21.40 LTV1 demonstrēs režisora Aigara Graubas vēsturisko drāmu „Rīgas sargi”.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pulksten 9.00 LTV1 tiešraidē no Doma baznīcas pārraidīs piemiņas dienai veltīto ekumēnisko dievkalpojumu, kurā sprediķi teiks Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes arhibīskaps -metropolīts Zbigņevs Stankevičs un piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) virskapelāns Elmārs Pļaviņš.

Pulksten 12.55 gaidāma NBS un Iekšlietu ministrijas vienību militārās parādes tiešraide no Brīvības pieminekļa. Parādi komandēs Militārās policijas komandieris pulkvedis Tālis Majors. To pieņems valsts bruņoto spēku augstākais pavēlnieks, Valsts prezidents Andris Bērziņš. Tiešraidi komentēs Latvijas Kara muzeja direktores vietnieks Juris Ciganovs, moderators - LTV žurnālists Jānis Geste.

LTV videofilmā „Sešas zvaigznes zobenā. Dziesmas latviešu strēlniekiem” pulksten 18.35 režisors Arvīds Babris jauniešu acīm pētīs latviešu strēlnieku gaitas un karavīru dziesmas jaunās, komponista Ulda Marhilēviča veidotās versijās izpildīs „Tumsa”, „Astro’n’out”, „Dzelzs vilks”, „Baltie lāči” un dziedātāji Ivo Fomins, Aisha, Mirdza Zīvere.

Sākot no pulksten 19.30 un 21.15 LTV1 skatītājiem būs iespēja tiešraidē vērot divus notikumus – ziedojumu akciju Rīgas Brāļu kapu ansambļa restaurācijai un Svecīšu sienu 11. novembra krastmalā.

LTV un Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds turpina 2011. gada 11. novembrī aizsākto ziedojumu akciju, kuras mērķis ir savākt līdzekļus Rīgas Brāļu kapu memoriālā ansambļa restaurācijai. Pieminot arī Rīgas Brāļu kapu memoriāla autoru, izcilo tēlnieku Kārli Zāli, kuram šogad aprit 125 gadi, akcijā piedalīsies un savu atbalstu sniegs jauniešu koris „Balsis” un diriģents Ints Teterovskis, vīru kopa „Vilki”, vīru koris „Gaudeamus” un diriģents Ivars Cinkuss, sieviešu koris „Ausma” un diriģents Jānis Zirnis, Zemessardzes 51. kājnieku bataljona ansamblis (vadītājs Artūrs Reiniks), NBS Štāba orķestris un vadītājs Dainis Vuškāns, diriģents Guntis Kumačevs. Tiešraides vadītājs - Valters Frīdenbergs.

Līdztekus pulksten 19.30 un pēc „Panorāmas” notiks pieslēgšanās tiešraidei no 11. novembra krastmalas Svecīšu sienas. Šoruden aprit ceturtdaļgadsimts, kopš atsāka atzīmēt Lāčplēša dienu ar svecīšu nolikšanu pie Rīgas pils mūriem. Kā atsākās šī tradīcija, godinot Latvijas brīvības cīnītājus, ar kādām domām un noskaņām šurp nāk cilvēki šodien - reportāžās no 11. novembra krastmalas vēstīs LTV žurnālists Jānis Geste.

Pulksten 22.25 LTV1 piedāvās dokumentālās filmas „Četrreiz katrs viens” televīzijas pirmizrādi. Filma vēsta par četriem vīriem, kuri atradās tuvāk nāvei nekā dzīvei, lai gan tolaik vēl bija ļoti jauni. Tomēr viņus karš nesamala, un katrā no viņiem izdzīvoja un patvērās Latvijas valsts. Viņiem pietika spēka arī pret naidīgo padomju realitāti un trimdas grūtībām noturēties ar cilvēcību, likt lietā savas spējas, strādāt un sagaidīt Latvijas valsts atgriešanos. Filmas autori: Sandijs Semjonovs, Atis Klimovičs, Pāvels Širovs, Ainis Kupčs, Inese Zandere, komponists - Raimonds Tiguls.

Foto: Kadrs no filmas „Četrreiz katrs viens”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV