Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu saņems arī Ligita Dēvica

Easyget.lv, 05.11.2013. 09:08

4. novembrī Spīķeru koncertzālē norisinājās Spēlmaņu nakts 2012/2013 nominantu un Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieku godināšanas vakars.
Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu saņems arī Ligita Dēvica

Skatītāju balsojums šogad norit plašākā mērogā, jo balsot par savu aizvadītās sezonas mīļāko izrādi, aktrisi un aktieri iespējams ne vien teātros un spelmanunakts.lv, bet arī Delfi.lv un Latvijas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv sadarbībā ar Teātris.zip. Balsojums tika atklāts 21. oktobrī un līdz šim internetā kopumā nobalsojuši jau apmēram 4000 cilvēki. Arī teātros balsojums norit ļoti intensīvi. 21. novembrī balsošanai noslēdzoties, katrā teātrī tiks izlozētas 44 biļetes uz Latvijas teātru izrādēm, savukārt tiem, kas balsojuši internetā būs iespēja laimēt trīs ielūgumus divām personām uz „Spēlmaņu nakts” balvu pasniegšanas ceremoniju.

Laikā no 16. līdz 23. novembrim norisināsies Spēlmaņu nakts 2012/2013 nominēto izrāžu skate, kuru apmeklēt aicināti ārzemju teātra kritiķi.

Šogad Spēlmaņu nakts tiek organizēta ar Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda, kā arī Spēlmaņu nakts mecenātu Borisa un Ināra Teterevu atbalstu. „Fonda atbalstu teātra mākslai virza gan racionāli, tāpat arī ļoti emocionāli iemesli. Racionālā vēlme ir rast arvien jaunus veidus, kā teātrim piesaistīt skatītājus – tā ļoti veiksmīgi veidojies Teātris.zip; vēl šogad savu restartu piedzīvos radioteātris, tiek atbalstīti jauniestudējumi. Vienlaikus teātra māksla ir personiski tuva gan mecenātiem, gan tiem, kas Fondā ikdienā strādā ar šiem projektiem. Atbalstot Spēlmaņu nakts norises, vēlamies izteikt visdziļāko pateicību gan teātru cilvēkiem par darbu, gan skatītājiem par mīlestību pret teātri,” saka fonda kultūras un izglītības projektu direktore Elīna Vikmane.

Spēlmaņu nakts 2013 Balvas par mūža ieguldījumu ieguvēji šogad ir aktieris un režisors Laimonis Siliņš un Valmieras drāmas teātra aktrise Ligita Dēvica.

Ligitai Dēvicai (dzimusi 1940. gada 20. decembrī Liepājā) VDT ir pirmā un vienūgā darbavieta. Darbs šajā teātrī ļāvis atraisīties un uzplaukt mākslinieces daudzpusīgajam talantam. Ligita Dēvica spēj iekļauties jebkura režisora iestudējumos, tomēr tieši Oļģertam Kroderam un Mārai Ķimelei viņa ļāvusies pilnībā, viņu iestudējumos sasniedzot gan augstu skatuves patiesības līmeni, gan atverot savu valdzinošo un noslēpumaini pievilcīgo sievietes dvēseli.

Piecdesmit darba gados Ligita Dēvica ir spēlējusi nozīmīgas lomas klasiskajā dramaturģijā kā lēdija Milforde (F. Šillera „Mīla un viltus”, 1967), Ģertrūde (V. Šekspīra „Traģisks stāsts par Hamletu, Dānijas princi”, 1972), Maša (A. Čehova „Trīs māsas”, 1974), Raņevska (A. Čehova „Ķiršu dārzs”, 1986). Viņas kontā ir dziļi latviskas varones, kuru galvenā īpašība ir nesalaužamais spēks, kas reizēm kļūst arī par vājumu – Maija (Raiņa „Mīla stiprāka par nāvi”, 1983), Orta (Raiņa „Pūt, vējiņi”, 1985), Roplainiete (R. Blaumaņa „Pazudušais dēls”, 1990). Nozīmīga vieta viņas daiļradē ir 20. gadsimta pretrunīgās, daudzšķautņainās sievietes būtības atsegšanai, bet īpaši dziļi atklāta ir sadistiskās un nelaimīgās medmāsas Rečidas personība D. Vosermana „Kur dzeguze ligzdu vij” (1984).

Pārejot jaunā lomu kategorijā, spoži nospēlētas divas nobriedušas, dzīvesgudras un par savas dzimtas likteni atbildīgas sievietes – Niskavuori saimniece H. Vuolijoki „Akmens ligzda jeb Niskavuori sievietes” (2006) un Nārbuļu saimniece Katrīna Latvijas televīzijas daudzsēriju filmā „Likteņa līdumnieki” (2003 – 2006).

Ar mecenātu Borisa un Ināras Teterevu atbalstu tika godināti Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieki. Patlaban Latvijas Teātra Zelta fondā ir 16 skatuves mākslinieki vecmeistari un ar teātra mākslu saistīti cilvēki: Astrīda Vecvagare, Elvīra Baldiņa, Gunārs Zemgals, Helga Dancberga, Jūlija Vilgerte-Zveja, Kārlis Zariņš, Līvija Akurātere, Ļevs Birmanis, Ļubova Beļikova, Ņina Ņeznamova, Uldis Dumpis, Vera Singajevska–Āboliņa, Vera Valtere-Gribača un Žermēna Heine-Vāgnere, Venta Vecumniece un Gunārs Placēns.

Šogad Teātra Zelta fondā uzņēma vēl divus skatuves māksliniekus – Valmieras drāmas teātra aktrisi Rutu Birgeri un Latvijas Nacionālā teātra aktrisi Māru Zemdegu.

“Latvijas Teātra Zelta fonds – tie ir cilvēki, kas spodrinājuši mūsu teātra attīstību, piešķīruši spilgtus akcentus, ielikuši tajā savu sirdi un kļuvuši par mūsu kultūras lepnumu. Šogad Spēlmaņu nakts un Fonda sadarbības rezultātā katrs no Zelta fonda biedriem iegūst arī īpašu zīmi,” akcentē mecenāte Ināra Tetereva.

Atgādinām, ka „Spēlmaņu nakts” balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies 23. novembrī – Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā un tā tiks translēta LTV1 un Latvijas radio 1 tiešraidē no Dailes teātra. 

Foto: Ligita Dēvica (pa kreisi) VDT izrādē "Mākoņains, iespējams skaidrosies”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV