Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

10 neparastākās godalgas pasaulē

Easyget.lv, 05.11.2013. 15:23

Ik gadu talantīgākie mākslas jomu pārstāvji tiek godināti īpašās ceremonijās, piešķirot dažādas balvas, liels pagodinājums ir kļūt arī starptautiski atzītam. Tomēr dažbrīd apbalvojumu iespējams izpelnīties arī talanta trūkuma, muļķības vai asprātības dēļ.
10 neparastākās godalgas pasaulē

Visbiežāk neparastās godalgas nav īpaši glaimojošas, taču arī tās prasa sava veida centību un prasmes. Ieskatīsimies desmit neparastākajās nominācijās!

Izcilākie ekstrasensi

Ja vien esat svētīti ar gaišreģa spējām, varat pretendēt uz vietu Ekstrasensu slavas zālē. Cilvēki ar neparastām spējām ik gadu tiek godināti īpaši izveidotā slavas zālē, kurā Austrālijas Ekstrasensu Asociācija izvēlas un apbalvo labākos valsts ekstrasensus.

Lai tuvāk iepazītos ar cilvēkiem, kuriem liktenis ir davājis neparastas spējas, Austrālijā 2012. gadā tika izdots jauns žurnāls, kurā var atrast visaptverošu sarakstu ar godalgas varoņiem un iepazīties ar citām aizraujošām un mistiskām lietām, kas saistītas ar ezoterismu.

Labākais burvis

Līdzīgi kā izcilākā ekstrasensu balva, arī nominācija “Labākais burvis” pienākas cilvēkiem ar neparastām prasmēm. Saukta par Merlina balvu, šī godalga tiek pasniegta īpašā ceremonijā, kuru rīko Starptautiskā Maģijas asociācija.

Kritēriji, ko vērtē žūrija, izvirzot pretendentu balvai, ir talants, oriģinalitāte, prasmes, spēja izklaidēt un šovs. Piemēram, 2012. gadā prestižo balvu ieguvis kāds burvis no Austrālijas, kurš ir ne tikai trīskārši godalgots burvis Austrālijā, bet arī Ginesa rekorda uzstādītājs.

Sliktākās filmas

Iespējams, katra režisora un aktiera lielāka vēlēšanās ir saņemt balvu par labāko sniegumu kinomākslā, taču ko darīt, ja filma un tēlojums ir patiešām slikts? Kā uzskata godalgas “Zelta avenes” rīkotāji, arī tāds rezultāts nevar tikt atstāts bez ievērības.

Kopš 1980. gada tiek apbalvoti un godināti aktieri un režisori par sliktāko veikumu kinomākslā. Atšķirībā no populārās Oskaru ceremonijas “Zelta avenes” ceremonija ir kino industrijas darboņu maz apmeklēta un reti kāds aktieris arī ierodas saņemt pelnīto balvu.

Par “Zelta avenes” vairākkārtējiem laureātiem ir kļuvuši tādi aktieri kā Parisa Hiltone, Lindsija Lohana un Adams Sandlers.

Sliktāk aprakstītā seksa aina

Dibināta 1993. gadā, balva par sliktāk aprakstīto seksa ainu grāmatā tiek piešķirta autoriem, kuri mīlēšanos aprakstījuši tik neveikli un nepārliecinoši, ka lasītāji var nešaubīties, ka autora seksuālā pieredze pielīdzināma nullei.

Lai gan balvas mērķis ir pievērst uzmanību uz “garšas” trūkumu grāmatās un mudināt mācīties no kļūdām, mūsdienās aizvien biežāk literatūrā rodamas pavirši aprakstītas seksuāla rakstura ainas. Tādēļ nominācija tikusi izplatīta plašāk pasaulē, lai liktu autoriem kaunēties par pieredzes un fantāzijas trūkumu.

Neizprotamākais komentārs

Visos laikos slavenības ir pielūgtas un mīlētas, viņu teiktais ir iedvesmas avots faniem un tiek drukāts medijos viscaur pasaulē, bet ko darīt, ja zvaigžņu teiktais ir neizprotams vai bez dziļākas jēgas?

Attapīgi ļaudis lietu ņēmuši savās rokās un Lielbritānijā dibinājuši godalgu, sauktu par “Pēda mutē”. Tā tiek pasniegta visgrūtāk izprotamā komentāra autoram. Lai gūtu ieskatu, iesakām ieskatīties dažos piemēros:

"Es zinu, kas es esmu. Neviens cits nezina, kas es esmu. Ja es būtu žirafe, un kāds teiktu, ka es esmu čūska, es domātu: "Nē, patiesībā es esmu žirafe"." – tā savulaik “izcēlies” aktieris Ričards Gīrs.

"Es mīlu Angliju, īpaši pārtiku. Nav nekas, kas man patīk labāk kā jauka bļoda makaronu," skan supermodeles Naomi Kempbelas “vārsma”.

"Es zinu, kam es ticu. Es turpināšu skaidrot to, kam es ticu un – es ticu tam, ka es ticu taisnīgi," apgalvojis ASV prezidents Džords W. Bušs.

Dīvainākais grāmatas vāks

Nereti cilvēki grāmatu izvēlas pēc tās vāka, bet nav noliedzams fakts, ka ne viss, kas spīd ir zelts. Šis teiciens apgriezti darbojas gadījumā, kad godalga tiek pasniegta dīvainākā grāmatas vāka autoram.

Neglaimošā godalga tiek pasniegta kopš 2006. gada. Balva gan nenorāda, ka arī grāmatas sižets ir bezgaumīgs. Tieši otrādi – grāmata var būt patiesi aizraujoša, bet tās vāks - bezgaumīgs un pilnībā neatbilstošs. Augstāko apbalvojumu saņem grāmatas, kurai bezgaumīgs un neparasts ir ne tikai vāks, bet arī ietvērtās ilustrācijas.

Tvitera slavenība

Kāda īpaša balva apliecina, cik maz ir nepieciešams, lai izpelnītos sabiedrības uzmanību un tiktu pie balvas. Kā izrādās, lai iegūtu popularitāti, ir nepieciešamas vien 140 rakstu zīmes, no kurām ir jāsastāda pēc iespējas interesantāka satura ziņa, un varbūt tieši tā atnesīs uzvaru kādā no tvitera balvas nominācijām.

Pieaugot sociālo tīklu, tai skaitā tvitera, popularitātei, radušās aizvien jaunas godalgas. Kopš 2008.gada 11. februāra tiek pasniegtas godalgas dažādās nominācijās arī tvitera lietotājiem. Balvu ieguvēji tiek atzīti divdesmit sešās oficiālās kategorijās, tostarp reklāma, zīmols, bizness, dizains, humors, izklaide utt. Jo vairāk sekotāju, jo lielākas iespējas tikt nominētam un balvu iegūt!

Darvina balva

Viena no neparastākajam godalgām ir Darvina balva, kas tiek piešķirta cilvēkiem pēc nāves. Ceremonijā piemin cilvēkus, kas šķīrušies no dzīves nejēdzīgā un muļķīgā veidā.

Starp iepriekšējo gadu Darvina balvas “saņēmējiem” var minēt divus jauniešus, kuri 2008. gadā asāku izjūtu meklējumos bija uzrāpušies uz jumta un nepiemērotākajā brīdī nokrituši, ejot bojā bezjēdzīgā nāvē. 2007. gadā balvu ieguva kāds 58 gadus vecs alkoholiķis, kuram pēc pārdzīvotas slimības ierastā alkahola uzņemšana sagadāja sāpes. Tāpēc vīrietis izdomāja oriģinālu veidu, kā apreibināties, proti, ar alkaholu organismā ievadīt ar klizmas palīdzību, kas arī kļuva par viņa nāves cēloni.

Pēc šīs godalgas gan ieteicams apzināti netiekties!

Muļķīgākais zinātniskais sasniegums

IG Nobela prēmija radusies kā parodija īstajai Nobela prēmijai, kas tiek pasniegta katru gadu oktobra sākumā. Ceremonija tika radīta, lai iepazītos ar sasniegumiem, kas vispirms liks cilvēkiem smieties, bet pēc tam domāt.

Atšķirībā no Nobela prēmijas, šiem laureātiem ir dota iespēja izskaidrot savu neparasto izgudrojumu lielas publikas priekšā. Nav izslēgts, ka “zinātnieki” par to saņems skaļus, neglaimojošus izsaucienus vai var tikt apmētāti ar papīra lidmašīnām. Nosacījums gan ir viens - izgudrojumam ir jābūt ne tikai muļķīgam, bet tajā pašā laikā arī pietiekami fenomenālam.

Smirdīgākie apavi

“Smirdīgāko apavu” konkursa aizsākumi meklējami 1975. gadā ASV, kad konkurs tika ieviests ar mērķi palīdzēt vietējiem sporta preču veikaliem pārdot apavus. Konkursa rezultāti tika izmantoti, lai pierādītu, cik kaitīgi veselībai ir bērniem vecumā no 5 līdz 15 gadiem valkāt kedas.

Lai izpelnītos šo visnotaļ neparasto godalgu, “jāiziet cauri” īpašam žūrijas vērtējumam, kura apavus vērtē vispirms pēc tā vizuālā izskata – purngala, papēža, mežģīnēm, cilpiņām. Tiekot otrajā kārtā, apavi tiek vērtēti arī pēc “smaržas”. Konkursā iespēja iegūt ne tikai smirdīgāko apavu nēsātāja titulu, bet arī ievērojamu naudas balvu.

Foto: Viena no dīvainākajām godalgām ir apbalvojums par smirdīgākajiem apaviem. Foto © flickr.com/ kaitlyn tierney

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV