Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latvijas Okupācijas muzejā svinēs Lāčplēša dienu

Easyget.lv, 07.11.2013. 10:27

Godinot Latvijas brīvības cīnītājus, Latvijas Okupācijas muzejs 11. novembrī aicinās uz svētku koncertu, piedāvās bezmaksas ekskursijas, rīkos grāmatu izpārdošanas tirdziņu un dāvinās apmeklētājiem sarkanbaltsarkano lentīšu piespraudes, informē muzeja pārstāve Inese Krieviņa.

Lāčplēša dienu Okupācijas muzejs šogad atzīmēs pagaidu mājvietā Raiņa bulvārī 7, jo pastāvīgā ekspozīcija Latviešu Strēlnieku laukumā ir slēgta pārbūvei. Muzejs būs atvērts no plkst. 11.00 līdz 18.00.

Lāčplēša dienas programma:

  • No plkst. 11.00 muzeja grāmatu veikalā varēs iegādāties grāmatas tikai par 1 LVL. Piedāvājumā būs galvenokārt grāmatas par vēsturi un kartes, piemēram, muzeja Gadagrāmatas, A.E. Feldmaņa pētījums par PSRS uzbrukumu Latvijas Republikas robežkontroles punktam 1940. gada vasarā „Masļenku traģēdija”, vairāki Via Dolorosa sējumi, interaktīvā Gulaga karte un citi izdevumi.
  • Plkst. 12.00 un 14.00 apmeklētāji aicināti piedalīties muzeja gidu vadītā ekskursijā pa muzeja pagaidu ekspozīciju. Līdzīgi kā Lāčplēša diena ir simbols brīvībai un uzvarai, arī pagaidu ekspozīcijā izcelta pretošanās okupāciju varām un Latvijas valstiskuma apziņas saglabāšana visus garos okupācijas gadus.
  • Plkst. 16.00 prezentēs muzeja jauno piedāvājumu – ekskursiju „Raiņa bulvāris 7. Ēkas likteņstāsts”. Daudzi ēku labi atceras, kā bijušo ASV vēstniecības mājvietu, par ko vēl joprojām liecina masīvais žogs ap ēku, smagās, ložu drošās durvis un citi drošības elementi. Tomēr mājai ir bijusi vistiešākā saistība arī ar okupācijas varu. No 1940. līdz 1941. gadam šo Rīgas domes ēku bija pārņēmusi Padomju Latvijas valdība ar Vili Lāci priekšgalā. 1991. gada janvāra notikumos no ēkas jumta PSRS specvienība apšaudīja blakus esošo prokuratūras ēku. Par šo un citiem interesantiem faktiem saistībā ar ēkas vēsturi varēs uzzināt muzeja jaunizveidotajā ekskursijā, kas sniegs ekskluzīvu iespēju ielūkoties arī ēkas pagrabstāva noslēpumainajos labirintos un bēniņos.
  • Plkst. 17.00 muzeja ekspozīcijas zālē notiks svētku koncerts, kurā muzicēs māsas Dimantas un jauktais koris „Pernigele”. Pēc koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties gājienam uz Brīvības pieminekli, kur 18.45 notiks svētbrīdis. Okupācijas muzejs pieminēs komunistiskā režīma represētos Brīvības cīņu dalībniekus, noliekot vainagu. Vienlaicīgi tiks uzsvērts, ka okupācija nespēja pārtraukt Latvijas Republikas pilsoņu cīņu par brīvu valsti un 11. novembrī pieminami visi nacionālās pretošanās kustības dalībnieki.

Dalība visos Lāčplēša dienas sarīkojumos muzejā būs bez maksas. Ikviens apmeklētājs saņems sarkanbaltsarkano lentīti, ko piespraust pie apģērba, lai godinātu Latvijas karavīru piemiņu.

11. novembrī apritēs gads kopš Okupācijas muzejs pārcēlies uz pagaidu telpām Raiņa bulvārī. Šajā laikā muzeju apmeklējuši 18 000 interesentu, tostarp vairāki valstu prezidenti, valdību pārstāvji, vēstnieki un citas amatpersonas. Notikusi 101 nodarbība 1910 skolēniem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV