Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Džona Grišama “Firma” piedzīvo atkārtotu izdevumu

Easyget.lv, 07.11.2013. 16:46

Labākās grāmatas piedzīvo atkārtotus izdevumus – tā noticis arī ar Džona Grišama populārāko romānu “Firma”, kas Latvijā piedzīvo atkārtotu izdevumu, informē apgāda Zvaigzne ABC pārstāvji.
Džona Grišama “Firma” piedzīvo atkārtotu izdevumu

Angļu valodā “Firma” gan piedzīvojusi 119 izdevumus – kopš 1991. gada, kad romāns tika publicēts pirmo reizi. Pēc tam kad bija pārdots pirmais pusotrs miljons grāmatas eksemplāru, romāns tika ekranizēts (1993. gadā, ar Tomu Krūzu galvenajā lomā), bet 2012. gadā uzņēma tāda paša nosaukuma TV seriālu. Lai gan Džons Grišams ir ārkārtīgi populārs rakstnieks un lielākoties visi viņa darbi (“Pelikānu lieta”, “Klients”, “Likumu pasaules valdnieks”, “Laiks nogalināt”, “Apelācija”, “Nepatiesi apsūdzēts”, “Pēdējais zvērinātais”, “Advokāti” u.c.) guvuši neticamus panākums, tieši “Firma” ir romāns, kurš atnesa rakstniekam pasaules slavu.

Romāna galvenais varonis ir jauns jurists Mičels Makdīrs, puisis, kurš nācis no trūcīgas vides un vēlas izsisties, kļūt bagāts un ietekmīgs. Pēdējā studiju gadā viņš saņem neticami lielisku darba piedāvājumu: neliela, taču ļoti pārtikusi firma, kas specializējas nodokļu lietās, uzaicina viņu darbā, piedāvājot tādus nosacījumus, ka Mičam šķiet: viņš nokļuvis paradīzē. Jauns auto, skaista māja, lieliska alga un plašas izaugsmes iespējas... Mičs un viņa sieva Ebija ir kā septītajās debesīs līdz brīdim, kad daudzsološo jaunekli uzmeklē FIB aģents, lai aicinātu sadarboties. Izrādās, no Miča jaunās darbavietas aiziet nav iespējams, turklāt ar firmas darbiniekiem pēdējos gados notikuši dažādi nelaimes gadījumi... Kam uzticēties brīdī, kad pamats zem kājām brūk un ikviena draudzīgi smaidoša seja izraisa vienīgi neuzticību? Kā izkulties no mafijas nagiem, paliekot dzīvam?

Spriedze nav vienīgais, kāpēc Džona Grišama darbus cilvēki lasa aizgūtnēm. Rakstīdams par sarežģītām lietām, Dž. Grišams atceras arī, ka viņa varoņi ir dzīvi cilvēki, un piešķir katram no tiem krasi individuālus vaibstus, bet attiecībā uz jurisprudences smalkumiem rakstnieks ir nepārspējams: The New York Times rakstīja, ka Dž. Grišama romānus ambīciju pārņemti jurisprudences studenti var lietot kā mācību materiālus.

No angļu valodas tulkojis Klāss Vāvere.

Filmas “Firma” treileris:

TV seriāla treileris:

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV