Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīgas Laika festivāls: piektā diena

Easyget.lv, 08.11.2013. 09:13

Piektdien “Rīgas Laika festivālā” – Mālera 5. simfonijas atskaņojums Lielajā Ģildē ar dr. Deivida Piketa ievadlekciju pirms tās, Cannes Film Festival 2003 godalgotā filma Siegfried “Sansa” Kino Bize ar filmas autora komentāru pirms tās, Ērika Romēra filma “Mana nakts ar Modu” kinoteātrī K.Suns ar Annijas Koenas Solalas ievadlekciju pirms tās, performance “Domātava” Mākslas muzeja “Rīgas birža” ātrijā.

8. novembra programma:

  • 10.00 – 19.45 performance „Domātava“ Mākslas muzeja „Rīgas birža“ ātrijā. Atbalsta Mākslas muzejs „Rīgas Birža” un Krassky.

„Rīgas laika festivāla“ devīze ir “Rīga kā vieta, kur domā” un tas pulcina cilvēkus, kuros ir tieksme domāt. Lai stimulētu un atbalstītu šo dīvaino noslieci, katru festivāla dienu Mākslas muzejā “Rīgas Birža” darba laikā ikvienam ir iespēja padomāt kopā ar pazīstamiem cilvēkiem - Uldi Tīronu, Danielu Pavļutu, Anniju Koenu Solalu, Aleksandru Rapoportu, Markosu Novaku un citiem - kas domās par sev svarīgām lietām.

Domātava ir īpaši festivālam radīta telpa, kurā ir iespēja domāt sēžot, zvilnot, pastaigājoties, izdarot piezīmes uz papīra vai kā citādi. Telpas sienas ir vienpusīgi caurspīdīgas – lai netraucētu domātājam domāt, bet apmeklētājiem – novērot domāšanas procesu. Katrs no domātājiem Domātavā pavadīs apmēram stundu. Savukārt „Rīgas Laika festivāla“ un Mākslas muzeja “Rīgas Birža” apmeklētājiem ir iespēja rindas kārtībā apsēsties uz Domātavai līdzās novietota krēsla un padomāt pašiem savas domas.

„Ja gribam, lai teikums „Rīga kā vieta, kur domā“ nebūtu tukšs sauklis, kaut kas ir jādara lietas labā,“ saka festivāla organizatori, „un mēs negribam, lai tas ir tukšs sauklis.“ Taču, kā zināms no Veņičkas Jerofejeva, “visam šajā pasaulē jānotiek lēni un nepareizi, lai cilvēks nekļūtu lepns”. Tāpēc Domātavā pamīšus ar citiem domātājiem reizēm domās viens no “Rīgas Laika festivāla” galvenajiem pērtiķiem. Festivāla organizētāji ir pārliecināti, ka tas nekādā mērā nemazinās apmeklētāju iespējas domāt pašiem, un, nav izslēgts, pat palielinās šīs iespējas. „Šo iespēju nevajag novērtēt par zemu,“ apgalvo organizatori, „mums ir visai patvaļīgs priekšstats par pērtiķu spēju vai nespēju domāt.“

 

  • 11.00 Radošā darbnīca "Intervija kā saruna un saruna kā intervija" Kalnciema ielas kvartāla galerijā (latv.val.).Vada Ilmārs Šlāpins.
  • 12.00 Izrāde „Svētceļnieks”.Vieta slepena, ieeja tikai ar ielūgumiem.
  • 14.00 Sansa, Siegfried, 2003 (118' 35mm) Kinoteātrī Splendid Palace. Pirms filmas režisora komentārs.
  • 17.00 Mana nakts ar Modu, Ēriks Romērs, 1969 (110') Kinoteātrī K.Suns. Ievadlekcija - Annija Koena Solala (30').

Filmas notikumi risinās vidēja lielumu pilsētā Francijas vidienē, Klermonferānā 60. gados. Šis ir stāsts par nejaušu tikšanos starp jaunu katoļu inženieri un viņa senu draugu komunistu, kurš uzaicina draugu pavadīt Ziemassvētku vakaru pie kādas šķirtas sievietes, pie Modas. Visas nakts garumā visi trīs runā par laulībām, reliģiju, morāli un par 17. gadsimta franču filozofa Blēza Paskāla tekstiem. Pēc pieciem gadiem viņi tiekas vēlreiz: strīdi, banalitātes, nopietni spriedumi par mīlestību un nāvi – šī filma notver svarīgo mūsu apsēstībā ar tām abām visikdienišķākajā un visfilozofiskākajā veidā.

Annija Koena Solala ir Pompidū centra kuratore izstādes “Magiciens de la terre” 25 gadu jubilejas izstādei 2014. gadā, klasiskās Žana Pola Sartra biogrāfijas autore, kuras pētījumi par mākslinieka sociālā statusa izmaiņām ASV pazīstami visur pasaulē. Oktobrī publicējusi grāmatu Mark Rothko (Paris: Actes Sud, 2013).

  • 17.00 Kinogamma Part 2, Siegfried, 2008 (70') Kinoteātrī Kino Bize. Biļetes var iegādāties www.bezrindas.lv. Pirms seansa kinožurnāls "Lasītāji" Nr. 2.
  • 18:00 Deivida Piketa ievadlekcija "Mālera piektā simfonija: komponists pret pasauli". Ieeja tikai koncerta apmeklētājiem.

Dr. Deivids Pikets ir diriģents, literāts, lektors un ierakstu producents, beidzis Londonas universitāti, Sari (Surrey) universitātē ieguvis doktora grādu par pētījumu “Gustavs Mālers kā interprets”. Dr. Pikets kā starptautiski atzīts Mālera komponista un diriģenta karjeras eksperts bieži tiek aicināts uzstāties dažādos semināros, lekcijās un koncertos. Viņa darbus par Māleru ir publicējušas tādas izdevniecības kā Cambridge University Press, Ashgate, Böhlau Verlag un Laaber Verlag.

  • 19.00 Mālera 5. simfonijas atskaņojums Lielajā Ģildē (izpārdots). Izpilda – LNSO, diriģents - Rosens Milanovs. Sadarbībā ar LNSO.

Mālera Piekto simfoniju Lielajā ģildē 8. novembra vakarā atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris viesdiriģenta Rosena Milanova vadībā. Ievērojamais 19. un 20. gadsimta mijas austriešu komponists Gustavs Mālers (1860 – 1911) ir komponējis deviņas simfonijas (desmitā palika nepabeigta), monumentālu opusu “Dziesma par zemi” diviem solistiem ar orķestrim, solodziesmas, kantāti un klavieru kvartetu. Simfonijas tapušas laikā no 1884. gada līdz pat komponista dzīves priekšpēdējam gadam. Piektā simfonija komponēta 1902. gadā.

Slavenais amerikāņu mūzikas žurnālists Alekss Ross par šo kompozīciju raksta: “Piektā simfonija ir iekšēja drāma, kurā nav nekādu programmatisku norādījumu, tā virzās caur varonīgu cīņu, murgainu sēru maršu, lekni dzīvelīgu skerco un sapņaini lirisku adadžeto līdz starojošam, korālī balstītam finālam. Triumfējošais noslēgums bija varbūt vienīgā konvencionālā skaņdarba daļa.”

8. novembra vakarā pie LNSO diriģenta pults būs viesis Rosens Milanovs, kam Latvijā jau ir izveidojies savs piekritēju pulks; Latvijā viņa vadībā ir skanējušas Rahmaņinova “Simfoniskās dejas” un Bruknera Astotā simfonija.

  • 19.00 Kids Stories, Siegfried, 2011 (90') Kinoteātrī Kino Bize. Biļetes var iegādāties www.bezrindas.lv. Pirms seansa kinožurnāls "Lasītāji" Nr.1.
  • 20.00 Brīvības spoks, Luiss Bunjuels, 1974 (104') Kinoteātrī K.Suns. Ievadlekcija - Ivars Ījabs (30').
  • 21.00 Sansa, Siegfried, 2003 (118') Kinoteātrī Kino Bize. Biļetes var iegādāties www.bezrindas.lv. Pirms seansa kinožurnāls "Lasītāji" Nr. 4.

Vēsturiska drāma, Francija, 2003 (115')
Šķērsojis Francijas, Spānijas, Itālijas, Ungārijas, Krievijas, Indijas, Japānas, Ēģiptes robežas, Sansa jūtas brīvs. Viņam patīk sievietes, īsās tikšanās pārvēršas mīlas dēkās. Kamera seko viņam pa pēdām, viņš iet, vērojot apkārt notiekošo. Dažādu portretu un neaizmirstamu tikšanos simfonija.
Režisors: Siegfried
Lomās: Roschdy Zem (Sansa), Ivry Gitlis (Click), Emma Suarez (Emita)

Balvas un nominācijas: Cannes Film Festival 2003 - Quinzaine des Réalisateurs

“Rīgas Laika festivāla” ietvaros Rīgā no 4. līdz 10. novembrim notiks vairāk kā 50 dažādi pasākumi, un tos ir aicināti apmeklēt visi, kas izrāda tieksmi domāt. Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.rl20.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV