Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Par godu valsts svētkiem izdots īpašs mākslas kalendārs

Barbara Goba, 08.11.2013. 11:50

Mākslas kalendāru interesenti atpazīs kā latviešu mākslinieces Agneses Bules radošā darba „Latviešu sapnis” jauno variantu.
Par godu valsts svētkiem izdots īpašs mākslas kalendārs

Kalendāra formātā māksliniece piedāvā nesajaucami unikālu un dažviet diezgan skarbu skatījumu uz šodienas Latviju. Darbu mākslinieciskā kvalitāte ir augsti profesionāla un tie iepriecina ar savu nevainojamo un pārdomāto izpildījumu.

„Latviešu sapni” kā apjomīgu mākslas projektu un vienlaikus dzīvo mītu A. Bule veido un papildina no pagājušā gadsimta beigām, pa šo laiku tas piedzīvojis dažādus sapņojumus. Pašlaik iznākušais ir jau otrais „Latviešu sapņa” kalendārs. Pirmais – ar nosaukumu „2000 latvieši sēž kokos” tika izdots 1999. gadā.

Mītu radīšanas mākslu var uzskatīt par tikpat senu parādību kā kultūra. Maldīgi būtu pieņemt, ka mītu radīšana mūsdienās ir beigusies. Viens no mīta definīcijas variantiem ir tāds, ka par mītu uzskatāms tas, kam tic nešaubīgi. „Latviešu sapņa” gadījumā, iespējams, ka noticēt mākslinieces A. Bules radītajam mītam būtu daudz nekaitīgāk nekā kādam plaši pielietotam mūsdienu mītam, tomēr galvenais mākslinieces radošajā projektā ir kas cits – rosināt domāt par jautājumiem, kas parasti publiskajā telpā tiek iztirzāti tradicionāli klišejiski.

Apskatot šo kalendāru, rodas iespēja palūkoties uz savas valsts neatkarības tēmu ar citām, „Latviešu sapņa”, acīm. Darbos visbiežāk izmantotie mākslinieciskā mīta elementi jeb tēli: Latvija, latvieši, sargi, neatkarība, patriots, dziesma, Lāčplēsis un karogs. Ar tiem varam mēģināt iedarbināt savu iztēli. Kaut gan minētie tēli no lapas uz lapu atkārtojas, tie variējas un vienlaikus veic arvien jaunu virāžu ar negaidītu iznākumu.

Varētu teikt, ka darbu autores skatījumā neatkarības jautājums Latvijas valsts 95. jubilejas kontekstā ir visbūtiskākais, jo kalendārā apkopotajos darbos dominē neatkarības tēma. Neatkarība ir minēta piecu darbu nosaukumos, pārējos ir nolasāmas norādes uz to, vai arī māksliniece par neatkarību runā pastarpināti. Iespējams, ka kalendāra kompozīcijas atslēga atrodama augusta lapā ar nosaukumu „Neatkarības skala”. Šajā darbā māksliniece it kā signalizē par neatkarības samazināšanos, turklāt, ja to aplūko kopā ar februāra lapā redzamo darbu „Neatkarības apkārtmērs”, šķiet, ka, māksliniecesprāt, neatkarības Latvijai kļūst mazāk un mazāk. Aplūkojot citas lapas, drūmā prognoze tomēr izgaist. Proti, darbi „Latvijas sargi”, „Barikāžu latvieši”, „Patriots”, „Latvietis Lāčplēsis” un „Latvietis – karogs”, kas simboliski pauž vienu un to pašu ideju par latvieti – sargu, rada iespaidu, ka neatkarības samazināšanās ir pārvarama ar pašu latviešu – sargu palīdzību.

Kalendārs ir lielformāta, trīs valodās (latviešu, angļu, krievu), tas sākas jau ar š.g. novembri un ir paredzēts visam nākamajam gadam. Interesējoties pie kalendāra izdevēja SIA „Privāto projektu vadība”, iespējams saņemt „Latviešu sapņa” stilā noformētu kalendāra iepakojumu dāvināšanai.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV