Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas Kara muzejā atklās ekspozīciju "Latvijas brīvvalsts flagmaņkuģis Virsaitis"

Easyget.lv, 08.11.2013. 13:44

Sestdien, 9.novembrī, plkst.12:00 Latvijas Kara muzeja Latvijas armijas (1919-1940) ekspozīcijas zālē notiks ekspozīcijas "Latvijas brīvvalsts flagmaņkuģis Virsaitis" svinīgā atklāšana.

Ekspozīciju atklās aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija. Klātesošos uzrunās Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba pārstāvis jūras kapteinis Ingus Vizulis un Somijas ūdenslīdēju kluba "Divers of the Dark" pārstāvis Antti Apunens.

Jau ziņots, ka 4.septembrī no Tallinas ostas notika ekspedīcija uz Somu līcī nogrimušo Latvijas Kara flotes flagmani "Virsaitis", lai pie tā vraka novietotu piemiņas plāksni, tādējādi izrādot godu kuģim un tā komandai par viņu ieguldījumu Latvijas Kara flotes izveidē. Tāpat pasākuma laikā aizsardzības ministram A.Pabrikam tika nodots flagmaņa "Virsaitis" zvans, kas tagad nonācis Latvijas Kara muzeja īpašumā.

"Virsaitis" ir pirmais Latvijas Kara flotes kuģis, kas ūdenī tika nolaists 1921.gada 12.jūnijā un vēlāk pildīja flagmaņa funkcijas. 20.-30.gados flagmanis pārstāvēja Latviju starptautiskos reprezentācijas braucienos un manevros.

Pēc padomju okupācijas 1940.gada 17.jūnijā "Virsaiti", tāpat kā pārējos Latvijas Kara flotes kuģus un zemūdenes, ieskaitīja Padomju Savienības Sarkankarogotās Baltijas Kara flotes sastāvā, tādēļ tobrīd kuģa komandieris bija Padomju Kara flotes virsnieks, taču kuģa apkalpē joprojām bija vairāki latvieši. Latvijas Kara flotes flagmanis "Virsaitis" II pasaules kara laikā - 1941.gada 2.decembrī, evakuējot Padomju armijas daļas no Hanko pussalas Kara bāzes, sadūrās ar mīnu un nogrima.

Latvijas Kara flotes flagmaņa "Virsaitis" vraku 2005.gadā uzgāja somu ūdenslīdēji, bet 2008.gadā to somu vēsturnieki arī identificēja. Taču Latvijas Kara muzeja eksperti par faktu, ka ir atrasts Latvijas pirmais flagmanis, uzzināja tikai 2011.gada oktobrī, kad interesi par kuģa vēsturisko nozīmi izrādīja somu ūdenslīdēju grupa, gatavojot dokumentālo filmu par Hanko pussalas evakuāciju.

Jau ziņots, ka Lāčplēša dienas ieskaņas pasākumos Latvijas Kara muzejā norisināsies arī sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas pasākums - 9. un 10.novembrī no plkst.11 līdz 16, kā arī 11.novembrī no plkst.13 līdz 16. Piedalīties pasākumā aicināts ikviens Latvijas iedzīvotājs, ikviens Latvijas viesis, lai salocītu sarkanbaltsarkano lentīti sev, savai ģimenei un tuvajiem cilvēkiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV