Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Šonedēļ Rīgā notiks starptautiska konference par I Pasaules kara mantojumu

Easyget.lv, 11.11.2013. 12:44

Otrdien, 12.novembrī, kinoteātrī Splendid Palace norisināsies starptautisks forums „Pagrieziena punkts – pirms un pēc I Pasaules kara, vēsture un mūsdienas. Latvija un Eiropa”, informē Nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris. Konferencē Eiropas un Latvijas pētnieki diskutēs par cilvēces domas un varas attiecību paradigmas maiņu, ko Eiropā aizsāka I Pasaules karš.

2014.gadā apritēs tieši 100 gadi kopš I Pasaules kara sākuma, kas vienlaikus aizsāka būtisku pagrieziena punktu visās līdzšinējās dzīves sfērās, tostarp, ekonomikā, arhitektūrā, mākslās un zinātnes sasniegumos. Rīga kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta trešajā starptautiskajā forumā diskutēs par šiem jautājumiem, iezīmējot vienu no 2014.gada programmas tematiskajām līnijām „Brīvības iela”.

Teju 100 gadus pēc notikumiem, kas aizsāka I Pasaules kara sākumu, dažādās valstīs, domātāju klubos un nevalstiskajās organizācijās cenšas atkal no jauna izzināt kara cēloņus, kopsakarības un seku ilgtermiņa iespaidu.

Starptautiskajā forumā uzstāsies Eiropas un Latvijas vēsturnieki, politologi, filozofi, mākslas un literatūras zinātnieki. Forumā piedalīsies vācu literatūrzinātnieks, prof. Tomass Ancs (Thomas Anz) ar priekšlasījumu par Vācu pirmskara dzeju, britu militārais vēsturnieks Makss Arturs (Max Arthur), Vācijas Cepelīna muzeja direktore Dr. Urzula Cellere (Ursul Zeller), kas pastāstīs plašāk par šo gaisa kuģu vēsturi un nozīmi I Pasaules kara kontekstā, Turku universitātes Baltijas jūras reģiona studiju centra vadītājs Marku Jokisipila (Markku Jokisipilä) ar tēmu „No Krievijas impērijas uz integrētu Eiropu caur Skandināviju - Somiju”, Berlīnes Mākslas akadēmijas viceprezidente Nele Hertlinga (Nele Hertling), Tartu universitātes pētnieks Irvo Jūrvē (Irvo Juurvee), kurš specializējas kara ietekmē uz Tallinu.

Politoloģe prof. Žaneta Ozoliņa sagatavojusi priekšlasījumu par kara tikšanos ar mākslu un politiku, prof., Dr.phil. Daina Teters pastāstīs par varu spēlēm, mainot Brīvības ielas nosaukumus un Dr. hist. Ineta Lipša par Centrāltirgu Rīgas sociālajā telpā. Savukārt asoc. prof. Sergejs Kruks pievērsīsies tēmai „Tiesības uz tēlu: urbānās tēlniecības izmantošana politikā”, Dr.h.c. Imanta Lancmaņa priekšlasījums būs par kara postījumiem, Dr. hist. Ēriks Jēkabsons pievērsīsies kara aizmirstajiem un nezināmajiem aspektiem un Mg. art Rihards Pētersons – Čekas mājas vēsturei. Forumu atklās nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle un Rīga 2014 Mākslinieciskās padomes un tematiskās līnijas „Brīvības iela” kurators Gints Grūbe.

Sadarbībā ar Gētes institūtu forumā tiks demonstrēta režisora Riharda Osvalda 1930.gada Berlīnē uzņemtā melnbaltā filma „1914. Pēdējās dienas pirms pasaules kara”, kas rekonstruē Pirmā pasaules kara izcelšanos. Filmas darbība norisinās dažas nedēļas pirms Pirmā pasaules kara sākšanās. Forums notiks kinoteātrī „Splendid Palace” no pl.9.00 līdz 17.30. Ieeja forumā bez maksas.

Foruma darba valoda būs latviešu, angļu un vācu (tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā). Tiešraide kultūras portālā www.riga2014.org. Forumu organizē nodibinājums Rīga 2014, partneris Lattelecom, atbalsta Gētes institūts un Red Cab taksometri.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV