Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

LMC sarunu vakarā - scenogrāfs Reinis Suhanovs

Easyget.lv, 13.11.2013. 13:34

Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) aicina uz sarunu ar scenogrāfu Reini Suhanovu "Telpa scenogrāfijas kontekstā" piektdien, 22. novembrī, plkst. 18.30  izstādes "Apdzīvojot telpas" ietvaros, informē LMC pārstāve Elza Lāma.
LMC sarunu vakarā - scenogrāfs Reinis Suhanovs

Reinis Suhanovs stāstīs par to, kā strādā ar telpu, galvenokārt izmantojot piemērus no savas darbības Valmieras Drāmas teātrī. Mēģinot atbildēt uz jautājumu, kas ir tas, ko mēs varētu saukt par "teātra" vai "teātrisko", scenogrāfs uzsver, ka teātrī jebkurš priekšmets un telpa var iegūt teju jebkādu pielietojumu, tāpēc nozīmīga ir izrādes veidotāju un skatītāju abpusēja vienošanās pielietot iztēli. Kad telpai tiek piešķirts noteikts raksturs un to sāk "apdzīvot" objekti, skaņa, gaisma un cilvēki, radot nozīmes un simbolus, tā kļūst par vietu. Turklāt teātrī gandrīz vienlaikus vai viena pēc otras var atrasties dažādas vietas. Šāds telpas skatījums sasaucas ar Mišela Fuko "heterotopijas" jēdzienu, kurā tiek uzsvērta atšķirība starp reālu, fizisku atrašanās vietu un vietu, kas tiek sociāli veidota - iekārtota un izspēlēta.

Reinis Suhanovs ir viens no aktīvākajiem latviešu jaunās paaudzes scenogrāfiem – kopš 2011. gada viņš ir Valmieras Drāmas teātra galvenais mākslinieks, 2008. gadā pabeidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu, un kopš 2009. gada studē režiju Mihaila Gruzdova vadītajā kursā Latvijas Kultūras akadēmijā. Suhanovs ir piedalījies Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē ar ekspozīciju "Telpa telpā" (2011), izvirzīts 2008./2009. gada sezonas „Spēlmaņu nakts” balvai nominācijā „Gada scenogrāfs”, bet par darbiem 2009./2010. gada sezonā šo balvu arī saņēmis. Reiņa Suhanova scenogrāfijā konkrēta darbības vieta viegli kļūst par noslēgtu uzveduma pasaules telpu.

Ieeja izstādē un dalība sarunu vakarā – bez maksas.

Līdz 22. novembrim LMC Ofisa galerijā apskatāma izstāde „Apdzīvojot telpas”, ko veidojusi māksliniece Linda Konone, arhitekts Toms Kokins un horeogrāfs Muhameds Fuads (EG), pētot ideju par to, kā noteikta vieta un tās arhitektūra ietekmē cilvēku uzvedību. Kuratore – Inga Lāce.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV