Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedalīsies „Staro Rīga”

Easyget.lv, 14.11.2013. 11:23

Gaismas festivāla „Staro Rīga” laikā vakaros pie Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja varēs dziedāt līdzi priecīgākajām latviešu dziesmām no „Dziesmu grāmatas” un vērot pasakainu lāzergaismas „Nakts varavīksni” LNMM izstāžu zāles Arsenāls pagalmā, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

„Ibumetin” aicina – nāc, atver Dziesmu grāmatu un dziedi līdzi priecīgākajām latviešu dziesmām! Dziesmu grāmatā „Dziesmas par prieku” apkopotas sešas latviešu dziesmas, kuras par priecīgākajām tika atzītas tautas balsojumā portālā Diena.lv. Katrai dziesmai izveidota īpaša video versija, ko projicēs uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja fasādes sienas (Skārņu ielā 10/20). Izšķirstot lielo Dziesmu grāmatu, skatītāji paši varēs izvēlēties vienu dziesmu, kurā iedvest dzīvību, un dziedāt kopā!

Uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls pagalma fasādes (Klostera ielā 15) būs iespējams vērot mistisku lāzerprojekciju „Nakts varavīksne”. Nav noslēpums, ka lielākā daļa pasaules ir neredzama. Mūs ieskauj netveramās enerģijas okeāns. Projekta autori vēlas parādīt Neredzamo un Neatkārtojamo, kas slēpjas gaismas un ūdens savienojumā. Kad mēs skatāmies uz varavīksni, nekādi krāsu loki debesīs īstenībā nav, ir tikai elektromagnētiskie viļņi, kas lūst ūdens pilienos dažādos leņķos, ko cilvēka smadzenes interpretē kā krāsas. Līdzīgs optiskais process rada gaismas projekcijas uz virsmas, veidojot krāsu ilūziju.

Gaismas projekcija „Nakts varavīksne” uz Arsenāla fasādes sienas radīsies no mazas stikla optikas un ūdens piliena, caur kuru plūdīs balts lāzera stars, izplatoties pa visu aptumšoto pagalma telpu. Pilienā stars lūzīs visās varavīksnes krāsās, un, notiekot gaismas elekromagnētisko viļņu difrakcijai un interferencei, veidosies neparasti un skaisti raksti un struktūras – no nekurienes. Kā izgaismotais pagalms izskatās patiesībā, mēs nezinām, tomēr, kad to aplūkojam, varam teikt: „…paskatieties uz to zilo vai uz to sarkano!” Apbrīnojot fantastiskas pasaules ainavas, ikviens var justies kā mākslinieks sirreālists, kurš izgājis plenērā paralēlajā pasaulē – ne abstraktā, bet ļoti konkrētā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV