Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Foto: Daugavpils teātra jauniestudējums "Nirnberga. 2013."

Easyget.lv, 15.11.2013. 10:54

11. novembrī Rīgā pirmirzādi piedzīvoja Daugavpils teātra jauniestudējums „Nirnberga. 2013.”, kurā galvenā loma uzticēta Rūdolfam Plēpim.
Foto: Daugavpils teātra jauniestudējums "Nirnberga. 2013."

Galerijas:

Režisors Harijs Petrockis iestudēja poļu dramaturga Vojceha Tomčika lugu „Nirnberga” un stāstu izdzīvo trīs aktieri - Alda Krastiņa, Kristīna Baranovska un Rūdolfs Plēpis.

Režisors uzsver, ka izrāde ļauj uz vēstures notikumiem paskatīties no citas šķautnes. „Lai gan izrāde stāsta par Polijas vēsturi, tomēr varam savilkt daudzas paralēles arī ar tā laika notikumiem Latvijā. Izrāde ir veca pulkveža grēksūdze, „čekas maisu” atvēršana”, stāsta režisors. Pēc pirmizrādes radošā komanda atzina, ka izrādes materiāls raisīja plašas diskusijas, jo izrāde tika veidota kā precīzs un ass vēstures atainojums, lietotā valoda ir tieša, konkrēta, nesaudzīga. To, ka izrādes materiāls ir ārkārtīgi smags, uzsver arī galvenās lomas atveidotājs Rūdolfs Plēpis. Aktiera iesaistīšanās izrādē ir likumsakarīga, jo aktierim tā ir atgriešanās Daugavpils teātrī.

2000. gadā Harija Petrocka režijā tika iestudēta izrāde „Sapņu spēles jeb dvēseles kumēdiņi”, kas stāstīja par dzejnieku Jāni Poruku. Toreiz tas bija viens no pirmajiem režisora Harija Petrocka iestudējumiem un arī pirmais iestudējums, kas uz Daugavpils teātri atveda aktieri Rūdolfu Plēpi. Toreiz aktieris spēlēja galveno lomu un tika nominēts Spēlmaņu nakts gada balvai kā Gada aktieris. Jauniestudējumā „Nirnberga. 2013.” režisors atkal aktierim Rūdolfam Plēpim ir uzticējis galvenā varoņa lomu.

Uz pirmizrādi Rīgā bija ieradies arī lugas autors Vojcehs Tomčiks. „Luga „Nirnberga” tika sarakstīta 2006.gadā un tā aizsāka plašu diskusiju par komunistisko vēsturi Polijā”, stāsta lugas autors, „luga ar lieliem panākumiem tiek spēlēta ne vien uz Polijas teātru skatuvēm, bet arī citās valstīs.”

Scenogrāfs: Oskars Točs
Kostīmu māklinieks: Egils Viļumovs
Mūzikas autors: Artūrs Uškāns
Konsultants vēstures jautājumos: Ritvars Jansons
Gaismu mākslinieks: Sergejs Vasiļjevs

Tuvākās izrādes Daugavpils teātrī notiks 16. novembrī un 6. decembrī.

Foto: Izrāde „Nirnberga. 2013.”. Foto (c) Džeina Saulīte

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV