Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Izdota grāmata par Higsa bozonu

Easyget.lv, 19.11.2013. 10:34

Apgāds „Lietusdārzs” izdevis Džima Bagota grāmatu „Higss”, kas vēsta par pēdējos gados daudz pieminēto zinātnieku Pīteru Higsu un viņa kopā ar citiem zinātniekiem atklāto bozonu − daļiņu, kura ieguvusi „Dieva daļiņas” apzīmējumu.
Izdota grāmata par Higsa bozonu

2012. gada 4. jūlijā zinātnieki Eiropas Kodolpētījumu organizācijā (CERN) ziņoja, ka ir atklājuši gadiem ilgi meklēto Higsa bozonu. Tā meklējumos tika īstenots vērienīgākais un dārgākais zinātnes eksperiments vēsturē. Šim atklājumam bija pievērsta visas pasaules uzmanība.

Kas īsti ir šī daļiņa? Kādēļ tā tik svarīga? Ko tā atklāj par Visumu? Un kādēļ šis zinātnes sasniegums ir svarīgs ikvienam no mums? Džima Bagota grāmata sniedz atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem. Viņš skaidro slavenā Higsa bozona saistību ar fizikas standartmodeli, visas materiālās pasaules masu un agrīnā Visuma izcelsmi. Autors ļauj iepazīt Higsa bozona atklāšanas vēsturisko kontekstu, palīdzot izprast šo un daudzus citus zinātnes atklājumus, kas veido mūsdienu pasaules uztveri.

Oktobrī daļiņas atklājējiem Pīteram Higsam un Fransuā Englertam tika pasniegta Nobela prēmija.

Grāmatas autors Džims Bagots ir ieguvis doktora grādu fizikālajā ķīmijā Oksfordas Universitātē, strādājis par ķīmijas pasniedzēju, veicis daudzus starptautiski apbalvotus pētījumus un sarakstījis vairākas kritiķu augsti vērtētas grāmatas par zinātnes sasniegumiem. Autora jaunākais darbs „Higss” jau tulkots vairāk nekā 10 valodās. Lasītāji un kritiķi apgalvo, ka šis sacerējums spējis paveikt uzdevumu, kuru daudzi uzskatījuši par neiespējamu, proti, izskaidrot jaunāko elementārdaļiņu fizikas atklājumu nozīmi gan nozares speciālistiem, gan vienkāršiem lasītājiem saprotamā valodā.

Savulaik cilvēki visā pasaulē aizrautīgi lasīja Stīvena Hokinga darbu „Īsi par laika vēsturi”. Tagad tikpat lielu interesi izraisa Džima Bogota darbs „Higss”, kas ļauj lasītājam tuvoties zinātnieku atklājumiem, kuri attiecas uz jebkuru cilvēku.

No angļu valodas tulkojusi Dace Vanaga.

Mārcis Auziņš, Dr. habil. phys., Latvijas Universitātes rektors, grāmatu raksturo vārdiem: „Pastāv paradokss – jo vairāk mēs uzzinām par materiālo pasauli ap mums, jo mazāk saprotama un dīvaināka tā šķiet. Profesionāli dabaszinātnieki pasaules skaistumu ir iemācījušies saskatīt matemātiskās sakarībās, kas šo pasauli apraksta. Taču arī viņiem ir vajadzīgas lielas iztēles spējas, lai šo skaistumu padarītu uztveramu sev un citiem. To spēj tikai izcili zinātnes popularizētāji. Džims Bagots ir viens no tādiem. Viņa grāmata “Higss” ne tikai teicami apraksta tos pētījumus, kas pie šī atklājuma noveda, bet arī piešķir tiem ļoti cilvēcisku kontekstu, dodot ieskatu to cilvēku personībās, kuri šos pētījumus veic.”.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV