Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latviski tulkots pasaulslavens mīlasstāsts “Svešzemniece”

Easyget.lv, 19.11.2013. 12:15

Latviešu valodā izdots amerikāņu rakstnieces Diānas Gabaldones slavenākais darbs "Svešzemniece".
Latviski tulkots pasaulslavens mīlasstāsts “Svešzemniece”

Kad rakstniece Diāna Gabaldone sarakstīja savu vispopulārāko romānu “Svešzemniece”, viņai pat prātā nenāca, ka grāmata kļūs slavena visā pasaulē. Taču kopš iznākšanas 1991. gadā romāns angļu valodā vien piedzīvojis jau 79 izdevumus un pārdoti vairāk nekā 17 miljoni grāmatas eksemplāru. Ietekmīgā izdevuma “The New York Times” bestselleru sarakstā “Svešzemniece” pabija 152 nedēļas – teju trīs gadus.

Kad garlaicības māktā medmāsa Klēra Rendela pastaigājas Skotijas pakalnos, prātodama, ka dzīve ar mīļoto vīru Frenku izrādījusies pavisam citāda, nekā gaidīts, viņa nejauši nonāk pie kromleha, sena akmeņu krāvuma. Skotu leģendas vēsta, ka, izejot caur kromlehu, iespējams nokļūt pagātnē vai nākotnē... Un jau nākamajā mirklī Klēra attopas svešā vietā, kauslīgi noskaņotu vīru ielenkumā, bet vēl pēc brīža tiek sagūstīta. Otrpus kromleham viņai sākas jauna dzīve divsimt gadu senā pagātnē, dzīve, kas nemaz nelīdzinās rāmajai ikdienai kopā ar Frenku. Kad Klēras jaunajā dzīvē ienāk Džeimijs, staltais, nekaunīgais un pašpārliecinātais sarkanmatis, to varētu nosaukt par absolūti pilnīgu – ja vien ne daži ienaidnieki, kuri vēlas tikt vaļā no Džeimija uz visiem laikiem... Un ja ne apstāklis, ka daži no Džeimija ienaidniekiem ir Klēras vīra Frenka senči...

Romāna žilbinošo panākumu pamatā ir arī Diānas Gabaldones spēja uzminēt, ka daudzas mūsdienu sievietes patiesībā sapņo par dēkām tikpat dedzīgi kā pusaugu puišeļi. Un šajās dēkās neizbēgami klātesošs ir arī Viņš – vīrietis, kurš vienlaikus ir skarbs un maigs, uzticams, bezbailīgs un spītīgs. Tāds, uz kuru var paļauties visgrūtākajos dzīves brīžos: stāvot uz aizdedzināšanai gatava raganu sārta, bēgot no gūstītājiem, piedaloties sazvērestībās un arī vienkārši peldoties slepenā meža ezeriņā. Vīrietis, ar kuru kopā iespējams īstenot vistrakākos sapņus.

Kaujas un pils dzīves ikdiena, skotu klani un to domstarpības, ķildas ar angļiem un politiskas sazvērestības ir tikai lielisks fons, uz kura spilgti izceļas Klēra, iedēvēta par Ārmalieti, un viņas mīļais Džeimijs.

No angļu valodas tulkojusi Alda Vāczemniece.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV