Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Atlantiksitijas vēsture apkopota romānā „Pagrīdes impērija”

Easyget.lv, 21.11.2013. 11:32

Nelsona Džonsona apjomīgais pētījums "Pagrīdes impērija" kalpoja par iedvesmas avotu populārā seriāla “Boardwalk Empire” radītājiem. Kā gan citādi - jo Atlantiksitijas vēsture ir lielisks iedvesmas avots seriāla radīšanai. Nu grāmata izdota latviski.
Atlantiksitijas vēsture apkopota romānā „Pagrīdes impērija”

Nelsona Džonsona "Pagrīdes impērija" sevī ietver daudz vairāk, nekā tiek parādīts seriālā - šis ir dokumentāls vēstījums par kūrortpilsētas Atlantiksitijas vēsturi, ekonomiku un likumdošanu no 19. gadsimta otrās puses līdz pat mūsu dienām. Daudz mazzināmu faktu, interesantas fotogrāfijas un aizraujošs stāstījums - "Pagrīdes impērija".

Vai iespējams, ka pilsētas mērs un pilsētas gangsteru mafijas krusttēvs ir viena un tā pati persona, bet visas valsts un pašvaldību struktūras aizpilda mafijas ielikteņi un rokaspuiši, savukārt pilsētas iedzīvotāji ir pilnīgi apmierināti ar notiekošo? Tā pasaules vēsturē gadījies ne vienu reizi vien! Jurists, politiķis un nu arī vēsturnieks Nelsons Džonsons veicis apjomīgu pētījumu un sarakstījis grāmatu par ASV pilsētu Atlantiksitiju, kurā gadu desmitiem ilgi valdījušas mafiozas struktūras, kur pilsētas mēra amatā darbojušies tādi vīri kā Lūiss “Komodors” Kīnle, Nakijs Džonsons, “Haps” Fārlijs un citi. Atlantiksitija, sākotnēji kūrorts fabriku strādniekiem, 19. un 20. gadsimta mijā kļuva par vietu, kur iebraucējiem piedāvāja visdažādākās izpriecas.

“Ja cilvēki, kas ieradās pilsētā, būtu gribējuši Bībeles lasījumus, mēs viņiem tos būtu snieguši. Viņi gribēja alkoholu, sievišķus un azarta spēles, tāpēc mēs viņiem to sagādājām,” atminas Marejs Frederikss, viens no juristiem, kas reiz darbojies Atlantiksitijā. Īsā laikā Atlantiksitija kļuva par ASV Sodomu un Gomoru, vietu, kur saplūda izpriecu kāro cilvēku un kriminālo elementu intereses, kur tūrists gan atstāja savu naudu līdz beidzamajam centam, bet arī saņēma par to visu, ko varēja iedomāties, sākot ar dīvaiņu izstādēm un beidzot ar meitumājām un azartspēlēm.

Dokumentālais stāsts “Pagrīdes impērija” ir vēsturiski precīzs, izziņas bagāts un aizraujošs vēstījums par laikiem, kad Atlantiksitijā darbojās slavenais izgudrotājs Tomass Edisons, uzstājās pasaulslaveni aktieri, tostarp pat Sāra Bernāra, mūziķi un mākslinieki. Dažādos gados tieši šai pilsētā uzplauka talanti, kuru vārdi jau sen zināmi visā plašajā pasaulē – Ebots un Kostello, Bings Krosbijs, Eds Salivans un citi, te koncertējis arī Frenks Sinatra un noticis pirmais konkurss “Mis Amerika”.

No 19. gadsimta nogales līdz pat 20. gadsimta vidum Atlantiksitija atradās vietējo politiķu un gangsteru pārvaldībā, uzdzīvei sitot augstu vilni. Lai gan varas struktūras ik pa laikam centās saukt vietējos politiķus pie atbildības, parasti tas nozīmēja tikai krēslu pārdali, taču pilsētas pārvaldē nekas nemainījās – tā bija un palika gangsteru rokās. Paradoksāli, bet šie bija arī Atlantiksitijas uzplaukuma gadi – un pilsētas ekonomiskais noriets iesākās tikai pēc tam, kad gangsteri no varas tika atstādināti un sistēma iznīcināta. Tomēr Atlantiksitijas veiksmes laiks bija tik iespaidīgs un iedvesmojošs, ka Nelsona Džonsona apjomīgais pētījums izpelnījās arī kinoļaužu uzmanību un tapa lieliskais HBO seriāls “Boardwalk Empire”, kurā stāstīts par Nakija Džonsona valdīšanas laiku Atlantiksitijā – 20. gadsimta divdesmitajiem gadiem.

No angļu valodas tulkojis Raimonds Auškāps.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV