Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Pasniegs Autortiesību bezgalības balvu 2013

Easyget.lv, 25.11.2013. 16:32

Nākamnedēļ piecpadsmito reizi pasniegs Autortiesību bezgalības balvu 
Pasniegs Autortiesību bezgalības balvu 2013

2. decembrī piecpadsmito reizi pasniegs Latvijas autoru biedrības AKKA/LAA dibināto Autortiesību bezgalības balvu, informē AKKA/LAA pārstāvis Reinis Briģis.

Autortiesību bezgalības balvu katru gadu pasniedz autoriem, kuru darbi iepriekšējā gadā tikuši visvairāk izmantoti visdažādākajos veidos: publiskā izpildījumā, TV, radio, publikācijās, mehāniskajā ierakstā CD vai DVD, ekranizējumos, dramatizējumos un citur.

Šogad Autortiesību bezgalības balvas 2013 saņēmēji ir:

Literāti

  • Inga Ābele - par lugu "Jasmīns", kas sarakstīta 2002.gadā, publicēta žurnālā "Karogs". Publicēta grāmatā "Lugas" 2003.gadā, tajā pašā gadā iestudēta United Intimacy teātrī, izrādīta Viļņā un Rīgā. 2004.gadā krievu valodā iestudēta M.Čehova Rīgas Krievu teātrī un 2008.gadā - G.Poliščukas teātra observatorijā ar nosaukumu "Aukstuma potes". 2012.gadā iestudēta Latvijas Nacionālajā teātrī ar nosaukumu "Jasmīns. Pārdaugava" un J.Miltinis teātrī Panevēžā, Lietuvā.
  • Ēriks Hānbergs - par darbu "Pirmā grēka līcis", kas 2012.gadā iestudēts Dailes teātri un izdots grāmatas un elektroniskā formātā. Darbs pirms tam grāmatās izdots 1977. un 1986.gadā.
  • Vigita Pumpure - par lugu "Kaimiņu būšana", kas 2012.gadā iestudēta Codes, Ķeipenes, Kārķu, Lejasciema, Saikavas, Variešu, Laidzes amatierteātros un 2013.gadā - Aknīstes un Vārmes amatierteātros.

Vizuālo un mākslas darbu autori

  • Margarita Stāraste (Bordevika) - par ilustrāciju izmantojumu bērnu grāmatās. Darbi 2012.gadā reproducēti arī uz maiznīcas "Lāči" ražoto cepumu "Knīpucis" iepakojuma un papildus tam pievienoti arī kā atsevišķi izkrāsojamie zīmējumi bērniem.
  • Gunārs Binde - par plašu un dažādu foto darbu izmantojumu. Darbi izmantoti publicēšanai Veras Āboliņas Singajevskas grāmatā "Mans mūžs", Ingas Jērumas grāmatā "No Zentas līdz Zentai", publiskoti interneta vietnēs Latvijā un Francijā. Autora darbs tālākpārdots izsolē mākslas galerijā "Birkenfelds".
  • Ilmārs Blumbergs - par darbu tālākpārdošanu mākslas darbu izsolēs, retranslēšanu Lietuvas un Francijas kabeļtelevīzijās un publicēšanu grāmatā "Mākslas enciklopēdija".

Muzikālo darbu autori

  • Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, Kaspars Roga, Māris Mihelsons, Ingars Viļums, Deivids Fīlds - par dziesmu "Lantern" kā visvairāk skanējušo muzikālo darbu radio, televīzijā, koncertos.
  • Marats Ogļezņevs - par dziesmu "Miljonārs" kā visvairāk izpildīto muzikālo darbu radio, televīzijā, koncertos.
  • Aigars Krēsla, Rolands Ūdris, Aigars Grāvers - par dziesmu "Gaiss" kā visvairāk skanējušo muzikālo darbu radio, televīzijā, koncertos.
  • Mārtiņš Jātnieks - par dziesmu "Balle Baložos" kā visvairāk skanējušo debijas dziesmu.
  • Valts Pūce un Pēteris Brūveris - par dziesmu "Šajā raibā pasaulē" kā visvairāk skanējušo jauniešu un bērnu dziesmu.
  • Juris Karlsons - par darbu "Adorate" kā visvairāk skanējušo akadēmiskās mūzikas skaņdarbu.
  • Ģirts Bišs - par darbu "Weinbach" kā visvairāk skanējušo akadēmiskās mūzikas skaņdarbu.

Audiovizuālo darbu autori

  • Varis Brasla, Alvis Lapiņš, Dāvis Sīmanis un Gunārs Zemgals - par 1985.gada filmas "Emīla nedarbi" plašu izmantojumu. Filma 2012.gadā publiski demonstrēta Ēdoles pilī sarīkojumā "Emīla tirgus ar 17 sieriem un vēžiem" un Valmieras pilsdrupu estrādē Valmieras pilsētas svētkos, raidīta Latvijas Televīzijā, komerckanālā TV3 un reproducēta arī DVD.

Šī gada Autortiesību bezgalības balvas laureāti Ilmārs Blumbergs, Pēters Brūveris, Juris Karlsons un Valts Pūce balvu saņēma 1999.gadā, kad tika pasniegtas pirmās Autortiesību bezgalības balvas. Šie autori arī ir vairākkārtēji balvas ieguvēji.

Kopš Autortiesību bezgalības balvas dibināšanas 1999.gadā godalgoti 162 darbi - 103 muzikāli, 29 literāri un dramatiski, 21 vizuāls un deviņi audiovizuāli darbi.

Autortiesību bezgalības balvas 15 gadu laikā saņēmis 191 autors, daži no viņiem vairākkārt. Visvairāk Autortiesību bezgalības balvu saņēmuši: Māra Zālīte - 7; Imants Kalniņš, Valts Pūce un Inese Zandere - 4; Raimonds Pauls, Lauris Reiniks, Marats Ogļezņevs, Mārtiņš Freimanis, Ilmārs Blumbergs, Pēters Brūveris, Juris Karlsons, Zigmārs Liepiņš, Jānis Peters un Prāta Vētras Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, Kaspars Roga un Māris Mihelsons - 3.

Balva ir piramīdas formas pulkstenis, kas liek domāt par laika ritējumu, tā skaldnes ar kopīgu virsotni - par autora darbu. Balva atgādina, ka radošs darbs dzīvo patstāvīgu un pastāvīgu dzīvi un nereti atdzimst jaunā vidē un citā formā, jo, laikam ejot, rodas jaunas darbu izmantojumu iespējas un vajadzības, kas saistītas gan ar tehnoloģiju, gan sabiedrības attīstību. Tāpēc lietojumā var atgriezties darbs, kas radīts jau agrāk, tāpēc daudzos veidos savu dzīvi uzsāk arī svaigi radušies darbi.

"Balvas darbi faktiski parāda to, kādi autoru darbi bijuši vajadzīgi sabiedrībai, tie parāda kultūrlauku kopumā," uzsver AKKA/LAA pārstāvji.

Vairāk informācijas par Autortiesību bezgalības balvu, iepriekšējo gadu laureātiem, godalgoto darbu izmantojumu un pasniegšanas sarīkojumiem - AKKA/LAA mājas lapā.

Foto: Renārs Kaupers. Foto (c) Jānis Vīksna

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV