Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Valmieras teātrī top Remarka „Triumfa arka”

Easyget.lv, 28.11.2013. 12:42

Režisors Varis Brasla otro reizi iestudē Ē.M.Remarka darbu
Valmieras teātrī top Remarka „Triumfa arka”

8. decembrī Valmieras teātra Apaļajā zālē notiks pirmizrāde režisora Vara Braslas dramatizētajam un iestudētajam Ēriha Marijas Remarka romānam „Triumfa arka”, informē teātra pārstāve Zane Ceriņa.

Romāna notikumi vēsta par dažiem mēnešiem Parīzē pirms Otrā pasaules kara sākuma, kad pilsētā mieru rast mēģina bēgļi no nacistiskās Vācijas, starp tiem arī talantīgais ārsts Raviks, kuram nav ļauts praktizēt. Ravika attiecības ar otru tādu pašu klīstošu dvēseli – aktrisi Žoannu būs arī izrādes centrā. Iestudējumu veidojuši - scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone un komponists Emīls Zilberts.

„Triumfa arka ir zīme varoņu iekšējai uzvarai,” saka režisors Varis Brasla. „Tas ir bargs laiks, bet šie cilvēki nesūdzas, meklē pamatu zem kājām. Vīrieši paliek vīrieši un sievietes – sievietes. Cilvēki sastopas, un viņu jūtas reizēm ir ļoti sarežģītas. Vēlos parādīt cilvēkus, kuri ļoti smagos apstākļos spēj neieslēgties tikai savos pārdzīvojumos, bet, ja tā var teikt, laist pasaules sāpes sev cauri. Tāds ir ārsts Raviks: viņam ir atņemta dzimtene, viņam slepus jāstrādā savā profesijā, tomēr, neskatoties uz to visu, viņš spēj saskatīt cilvēku gan policistā, kas viņu izraida no Parīzes, gan nelaimīgā, slimā ielasmeitā, gan restorāna ārā sviedējā.”

„Triumfa arkas” galvenais varonis Raviks (Mārtiņš Liepa vai Kārlis Freimanis) mēģina darīt savu darbu jebkurā veidā, palīdzēt dzīves pabērniem kā jauniņajai prostitūtai Lisjēnai (šajā lomā debitante Valmieras teātrī Marta Līne, jaunā aktrise, kas ieguvusi izglītību Anglijā), un viņam ir tikai viens mērķis – atriebties gestapovietim Hākem (Tālivaldis Lasmanis), kurš vainīgs viņa trimdā. Ravika dzīvi maina mīlestība pret Žoannu (Elīna Vāne), kuras dēļ viņš atsakās emigrēt uz Ameriku, kas būtu drošs glābiņš, sākoties karam.

Pārējās lomās: Anna Putniņa, Januss Johansons, Baiba Valante, Ieva Puķe, Vizma Kalme, Kaspars Zāle, Ģirts Rāviņš, Kārlis Neimanis.

„Triumfa arka” ir otrais Vara Braslas iestudējums pēc Ē.M.Remarka darba motīviem – 2006. gadā Valmieras teātrī ar panākumiem uzvests pats pazīstamākais rakstnieka romāns „Trīs draugi”.

Izrāde „Triumfa arka” Valmieras teātrī arī 10., 12. un 14. decembrī, savukārt 2014. gada 19. un 20. februārī iestudējums tiks rādīts M.Čehova Rīgas Krievu teātrī. Biļetes uz izrādi Rīgā jau var iegādāties „Biļešu serviss” kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV