Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Valmieras teātra izrāde „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās” – raidījumu ciklā „Teātris.zip”

Easyget.lv, 03.12.2013. 15:55

Sestdien, 7. decembrī, pulksten 21.40 raidījumu cikls „Teātris.zip” piedāvā Valmieras teātra izrādi „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās”, kas veidota pēc Edvarta Virzas poēmas „Straumēni” motīviem un saņēmusi vietēja un starptautiska mēroga apbalvojumus.
Valmieras teātra izrāde „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās” – raidījumu ciklā „Teātris.zip”

Raidījumā “Teātris.zip” pirms izrādes viesosies rakstnieka E. Virzas mazmazmeita Diāna Jance un izrādes veidotāji - scenogrāfs un viens no iestudējuma idejas autoriem Reinis Suhanovs, skaņu autors un komponists Jēkabs Nīmanis un aktieris Mārtiņš Meiers.

Drīz gads būs noslēdzies... Par laika ritumu un cilvēkiem tajā raksta šī mēneša jubilārs Edvarts Virza, kuram 27. decembrī - 130 gadi un kurš uzrakstījis kanonisku vērtību „Straumēni”, ko daudzi sauc arī par „latviešu Bībeli”. Imants Ziedonis šajā kontekstā rakstīja: “Katrai tautai ir vismaz divas lielas dziesmas - viena par varoņiem, otra par mājām”. Varoņdziesma - tā, protams, ir teiksma par Lāčplēsi, savukārt “Straumēni” - tas ir mīts par Mājām.”

Valmieras drāmas teātra izrāde, kas veidota pēc Virzas „Straumēni” motīviem, jau nosaukumā - „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās” izsaka tās būtību. Skatītājus gaida meditatīvs darbs, ko vislabāk pavadīt sveču gaismā un ar karstu tējas krūzi, jo lauku darbi apdarīti, rīt ir svētdiena un laiks pārdomām par laiku un dabas cikla mūžību.

Izrāde saņēmusi Latvijas Teātra gada balvu 2009./2010.gada sezonā kategorijās: "Gada režisors" un "Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē" (balva Jēkabam Nīmanim). Baltijas teātru festivālā Lietuvā ieguvusi žūrijas specbalvu par labāko muzikālo noformējumu un Starptautiskā teātra festivālā „Kingfestival 2011” (Novgoroda, Krievija) saņēmusi balvu kategorijā „Labākais režijas darbs”.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV