Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Poļu mākslas kuratore Aneta Šilaka lekcijā Rīgā dalīsies pieredzē par kuratora praksi un mākslas kontekstu

Easyget.lv, 05.12.2013. 12:48

Otrdien, 10. decembrī, plkst. 18.00 Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā (LLMC) notiks mākslas kuratores Anetas Šilakas lekcija „Curating Context” programmas „LMC vakarskola” ietvaros, informē LLMC pārstāve Anda Boluža.

Aneta Šilaka (Aneta Szylak) ir mākslas centra „Wyspa” direktore. Centrs 2004. gadā tika izveidots bijušās kuģu būvētavas teritorijā Gdaņskā Polijā. Katru gadu „Wyspa” rīko arī plašu starptautisku mūsdienu mākslas festivālu „Alternativa”, kas meklē jaunus mākslas virzienus un tās sociālās lomas apliecinājumus. Aneta Šilaka ir festivāla programmas direktore, un 2013. gada festivāla skatē viņa iekļāva arī latviešu mākslinieku Ērika Boža, Valda Celma, Katrīnas Neiburgas un Gintas Tintes Vasarmanes darbus. 2005. gadā Anetai Šilakai tika piešķirts nacionālais Jerzy Stajuda apbalvojums par neatkarīgu kuratores darbu.

Aneta Šilaka darbojusies kā pasniedzēja un lektore daudzās universitātēs un mākslas augstskolās, to vidū Holandiešu Mākslas institūtā Ārnemā, Ņujorkas universitātē, Floridas Atlantijas universitātē, Goldsmita koledžā Londonā, Maincas Mākslas akadēmijā un citās. Nosaukums „Curating Context. The Palimpsest” dots doktora darbam, ko autore gatavo Goldsmita koledžā Londonā un Kopenhāgenas universitātē.

Vieslekcijā autore dalīsies savā kuratores pieredzē, pievēršoties jautājumam par telpas un vietas nozīmi mākslas darbu radīšanā un eksponēšanā. 90. gados pamestas rūpnīcas un citas post-industriālas teritorijas tika izmantotas kā platforma mūsdienu mākslas akcijām un izstādēm ne tikai Polijā, bet visā Austrumeiropas reģionā. Arī mākslas institūts „Wyspa” ir izveidots Gdaņskas bijušās kuģu būvētavas teritorijā. Vai komunistiskās sistēmas mantojums noder kā bāze jaunu, kritiski orientētu mākslas darbu veidošanai? „Mana projekta centrā ir konteksta jēdziens, kas raksturo kuratora praksi materiālā un konceptuālā nozīmē,” saka Aneta Šilaka.

Poļu kuratores Anetas Šilakas vieslekcija notiks lekciju programmas „LMC vakarskola” ietvaros, uzmanību vēršot uz aktuāliem mākslas un teorijas jautājumiem un tēmām. Programmu vada mākslas zinātniece Ieva Astahovska un filozofs Kārlis Vērpe, un tās fokuss ir nozīmīgu, aktuālu norišu un tekstu par laikmetīgo mākslu iepazīšana, lai stiprinātu kritiskās domāšanas un diskusijas attīstību Latvijas mākslas vidē.

Lekcija notiks angļu valodā; ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV