Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Saruna par strēlniekiem vēsturē, literatūrā un 21. gs. Latvijā

Easyget.lv, 05.12.2013. 16:39

Trešdien, 11. decembrī, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks sarīkojums „Strēlnieki un viņu dzejnieki” – saruna par strēlniekiem mūsu vēsturē un literatūrā, kā arī viņu klātesamību 21. gadsimta Latvijā. Pasākums papildina muzejā skatāmo izstādi „Sadzejotā valsts”.
Saruna par strēlniekiem vēsturē, literatūrā un 21. gs. Latvijā

Sarīkojumā vēsturnieks Mārtiņš Mitenbergs runās par strēlnieku gaitām, galvenokārt pašu strēlnieku atmiņās, kā arī šīs vēstures atspulgu Latvijā un trimdā tapušajā literatūrā. Kino scenārists Alvis Lapiņs stāstīs par jaunākajām iecerēm atspoguļot strēlnieku varoņgaitas filmā „Dvēseļu putenis” un strēlnieku tēmas nepieciešamību šodienas sabiedrībā. Par Jukumu Vācieti – vienu no populārākajiem strēlnieku komandieriem, kurš ieguvis visplašāko atspoguļojumu Latvijas literatūrā – pārdomās dalīsies režisore Virdžīnija Lejiņa. 

Pasākumā aicināts piedalīties dzejnieks Jānis Peters, lai stāstītu, ko par strēlniekiem nevarēja rakstīt padomju dzejnieks un kādi šķēršļi tolaik tika likti Aleksandra Čaka poēmas „Mūžības skartie” izdošanai.

Kas strēlnieki ir šodienas vēsturnieku skatījumā? Kā latviešu literatūrā ilglaicīgais strēlnieka tēls ietekmējis priekšstatus par vēstures notikumiem un mūsu varoņiem? Kā strēlnieku vārds izmantots dažādu iekārtu ideoloģijā tā vai cita vēstures mīta radīšanā? Sarunu par šiem jautājumiem vadīs Māra Eņģele, RMM. Ikviens sarīkojuma apmeklētājs aicināts iesaistīties diskusijā.

Ieejas maksa sarīkojumā – Ls 1,50 (2,13 EUR); pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (1,42 EUR). Biļetes cenā iekļauts izstāžu apmeklējums. Papildu informācija: www.rmm.lv

Foto: Izstāde "Sadzejotā valsts". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV