Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Artura Balta „Neskaitāmās citzemes” un humora pilnie „Jansona nerrīgie stāsti” - ceļā pie lasītājiem

Easyget.lv, 09.12.2013. 13:59

Grāmatu izdevējs „Drukātava” laidis klajā divas grāmatas, kas uzrunā to lasītāju auditoriju, kuras interešu lokā ir intriģējoši un atšķirīgi literārie darbi, informē Guna Miļusa.

Artura Balta romāns „Neskaitāmās citzemes” ir apjomīgs darbs, kas ļauj organiski līdzpastāvēt vēsturiska romāna un fantāzijas žanra romāna iezīmēm. Latvieši literatūrā fantāzijas žanrs pārstāvēts ir ļoti skopi, kas kalpo par vēl vienu iemeslu, kādēļ šis unikālais literārais meistardarbs var sasniegt daudzu lasītāju sirdis. Gana intriģējošs ir arī literatūrzinātnieces Bārbalas Simsones komentārs par „Neskaitāmām citzemēm”, raksturojot Artura Balta stāstījumu kā izteikti maskulīnu un ar raksturīgu spēcīgu ezorētisku fonu.

Grāmata stāsta par cilšu pirmsvēstures laikmetu, kurā barbariskā pasaule un maģija atklājās ne tikai kā aizraujošs piedzīvojums lasītājam, bet arī kā skarbs romāna varoņu dzīvesveids. Sižets iezīmēts dinamiskā un raupjā valodā, kas lieliski ieskicē autora labi izpētīto (aiz)vēsturiskā laika sadzīvi, ieradumus, kultūru un leģendas. Galveno lomu sižetā spēlē cīņas un daudzi vēsturisko ieradumu apraksti, kuri, kā min B.Simsone, ir aprakstīti patiešām saistoši.

„Neskaitāmās cietzemes” ir piecu grāmatu cikla "Baltu pasaule" pirmā grāmata.

Otra grāmata – „Jansona nerrīgie stāsti” – ir kārtējā humora deva memuāru veidā A II Pozitīva izpildījumā. Pirmā, jau popularitāti ieguvusī grāmata "Policista blēņu stāsti" savu dienasgaismu ieraudzīja 2006. gadā. 2011.gadā grāmatu plauktos nonāca otrā grāmata - "Pogaino joku gabali". Jau 2012.gadā klajā nāca pirmā humoristiskās sērijas "Pogainie NE zvēri" grāmata "Mauzeru pavēlnieki", kā arī „Rūgtās mieles”.

Filoloģe Sanita Dāboliņa min, ka „stāstos ir tverta plaša laikmeta aina no senseniem laikiem līdz mūsdienām, turklāt visai savdabīgā tēlojumā. No anekdošu jokiem līdz personībai un visai tautai dziļi sāpīgām atziņām, no praktiskās sadzīves un akmeņkaļa aroda prasmēm līdz starptautisko attiecību nekonsekvencēm”. Lielākās šīs grāmatas vērtības ir mākslinieku Jansonu dinastijas līkloču tēlojums un – par spīti nerrīgumam! – gaišā un ideālistiskā galvenā varoņa dzīves uztvere, kas ietverta sulīgā un neliekuļotā valodā.

S.Dāboliņa grāmatu raksturo kā savpatīgi enciklopēdisku, kuras auditroja var būt mākslinieki, pedagogi, treneri, vēsturnieki, restauratori, kuģu kapteiņi, selekcionāri, rožu audzētāji, ārsti, karavīri, ķīmiķi, ministri... Patiesību sakot, grāmatā tēlotajos notikumos lasītājs pazīs arī kādu savas dzīves jomu.

Abas grāmatas ir nopērkamas Latvijas Grāmata veikalos, Jāņa Rozes grāmatnīcās, kā arī e-veikalos.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV