Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Zināmi festivāla Prozas lasījumi 2013 laureāti

Easyget.lv, 09.12.2013. 15:29 | komentāri (1)

Par jaunākās literatūras festivāla Prozas lasījumi 2013 laureāti kļuvusi Inga Žolube
Zināmi festivāla Prozas lasījumi 2013 laureāti

Galerijas:

Svētdienas vakarā Mūzikas namā Daile ar četru autoru lasījumiem un laureātu paziņošanu noslēdzās jaunākās literatūras festivāls „Prozas lasījumi 2013”, kas no 4. līdz 8. decembrim desmit pasākumos pulcēja vairāk nekā 50 Latvijas un ārvalstu rakstniekus, informē Latvijas Literatūras centra pārstāvji.

Žūrijas galveno balvu – žurnāla „Latvju Teksti" abonementu 2014. gadam, publikāciju žurnālā „Latvju Teksti” 2014. gadā un radošo stipendiju darbam uz mēnesi 2014. gadā Villa Sträuli rezidencē Vintertūrā, Šveicē – saņēma Inga Žolude par Prozas brokastīs nolasīto stāstu „Rakstnieku nams”.

“Prozas lasījumos” tika piešķirtas arī vairākas specbalvas. Sadarbībā ar izdevniecību „Dienas Grāmata” grāmatu komplektus saņēma Gundars Ignats (stāsts „Liekais svars”) un Svens Kuzmins (stāsts „Spēki”). Sadarbībā ar Jāņa Rozes apgādu, dāvinot grāmatu „Eiropas literatūras vēsture. Hrestomātija”, tika sveiktas Inga Gaile (Stāsts „Mirū iemīlas”) un Ieva Melgalve (fragments no romāna "Aktieris un mīms"). Žurnāls „Latvju Teksti”, dāvājot žurnāla abonementu un publikāciju 2014. gadā, atzinību izteica Literārās Akadēmijas autorei Zandai Tereško (stāsts „Emīlija”) un rakstniekam Mārim Bērziņam (romāna fragments „Ziemassvētku kauja. 1939.gads”). Žūrijas speciālbalvu par atraktīvu vakara vadīšanu saņēma arī Toms Treibergs.

Alternatīvā žūrija dažādās nominācijās sumināja piecus autorus. Balvu par labāko romāna fragmentu saņēma Māra Zālīte (fragments no romāna „Pieci pirksti”), labākais stāsts bērniem – Evija Gulbe „Pilna soma pasaciņu”. Trīs labākie stāsti: Ingas Žoludes „Rakstnieku nams”, Svena Kuzmina „Spēki” un Andris Zeibots ar fragmentu no ieceres garajam stāstam ar pagaidu nosaukumu „Vertikālais ciemats”.

Festivāla dalībnieku darbus klausījās un vērtēja profesionāla žūrija: atjaunoto „Prozas lasījumu” idejas autori - rakstniece Nora Ikstenaun rakstnieks Pauls Bankovskis, literatūrzinātniece, LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Ieva Kalniņa, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks un humanitāro zinātņu žurnāla „Letonica” galvenais redaktors literatūrzinātnieks Pauls Daija, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks un literārā žurnāla „Latvju Teksti” galvenais redaktors literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš.

„Prozas lasījumu” alternatīvās žūrijas pienākumus šogad pildīja Latvijas universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas studenti Linda Steda, Ilva Mikīte, Arturs Skutelis, Laura Leingarte, Kristiāna Kārkliņa, Anna Andersone, Dina Priede.

Festivālu „Prozas lasījumi 2013” organizē Latvijas Literatūras centrs ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

2014. gadā festivāls “Prozas lasījumi” plānots no 2. līdz 7. decembrim.

Kopš idejas pirmsākumiem 1995. gada decembrī, kad notika prozas vakars rakstnieka Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei, nu jau vairāku dienu prozas festivāls „Prozas lasījumi” laika gaitā kļuvis par radošu tikšanās vietu autoriem un lasītājiem, kā arī nozīmīgu atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, ļaujot apzināties nozares nepārtrauktu attīstību un aktualitāti Latvijas kultūrtelpā.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV