Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Aicina uz sarunu vakaru „Apreibināšanās ar kolektīvu”

Easyget.lv, 10.12.2013. 14:17

Piektdien, 13. decembrī, plkst. 18.00 klubā „Nabaklab” notiks Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizēts sarunu vakars „Apreibināšanās ar kolektīvu”, kas noslēdz nīderlandiešu mākslinieces Annas Hūtjes izstādi „Pagrieziens!” Latvijas Universitātē.
Aicina uz sarunu vakaru „Apreibināšanās ar kolektīvu”

Sarunās piedalīsies horeogrāfe un XV Deju svētku virsvadītāja Ilze Mažāne, politologs un LU docents Ivars Ījābs, psihoterapeits Andis Geste, izstādes kuratore Ieva Saulīte, Zane Zajančkauska un citi. Sarunas dalībnieku uzmanības lokā jautājums – kas mūs kā indivīdus vilina kolektīvā pieredzē? Kāpēc iespēja “kļūt par skrūvīti lielākā mehānismā” sniedz ekstātisku pieredzi Dziesmu un deju svētku laikā, rokkoncertā, hokeja tribīnēs, bet šķiet mazāk iedvesmojoši lielā uzņēmumā? Vai mūsdienās iespējama labprātīga identificēšanās ar kolektīvu, neizmantojot to komerciāliem vai ideoloģiskiem mērķiem?

Par ierosinājumu sarunām kalpo nīderlandiešu mākslinieces Annas Hūtjes izstāde “Pagrieziens!”, kas līdz 13.decembrim apskatāma Latvijas Universitātes ēkā Raiņa bulvārī 19. Autore pētījusi masu kustības, strādājot pie cita darba – dokumentālā video „Tas bija grūti / to vajadzētu atjaunot”. Iedvesmojoties no radītā materiāla, māksliniece sadarbībā ar vācu horeogrāfi Heiki Hennigu pēcāk radīja horeogrāfiju-iestudējumu, kurā ietvertas atsauces uz dažādām masu kustībām – masu paniku, zibakcijām (flashmob), militārām parādēm u.c. Abu mākslinieču radītais uzvedums, piedaloties simt piecdesmit brīvprātīgiem dalībniekiem, notika Leipcigā, stadionā, kas sociālisma laikā bijusi nozīmīga vieta propagandistiskai masu vingrošanas tradīcijai, savukārt mūsdienās kļuvusi par izteikti komerciālu „Red Bull” arēnu.

Izstādē „Pagrieziens!” aplūkojama video instalācija ar kadriem, kas fiksēti gan no putna lidojuma, gan dalībnieku mobilajos telefonos; papildus iekļautas arī ainas no uzveduma sagatavošanas un mēģinājuma procesa.

Sarunu vakara norises vieta ir klubs „Nabaklab” Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 12, savukārt Annas Hūtjes izstāde apskatāma līdz 13.decembrim no plkst. 9 līdz 18 Open atpūtas zonā 1.stāvā Universitātes ēkā Raiņa bulvārī 19.

Foto: Kadra no Annas Hūtjes video „Pagrieziens!”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV