Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Tautas vērtes kopa „Dzieti” aicina uz Ziemas saulgriežu koncertu

Easyget.lv, 11.12.2013. 15:43

21. decembrī plkst. 13.00 Cēsu Izstāžu namā notiks tautas vērtes kopas „Dzieti” Ziemas saulgriežu koncerts „Dod, Dieviņi...”, informē Cēsu Kultūras un Tūrisma centra pārstāvis Mārtiņš Vipulis.

Saulgrieži sadala gadu četros posmos, bet mums atpazīstamākās ir Vasaras un Ziemas saulgriežu atzīmēšanas. Ziemassvētku laikā Saule atrodas vistālākajā punktā no Zemes, tas ir laiks, kad diena ir visīsākā un nakts visgarākā. Pēc Ziemassvētkiem – Ziemas saulgriežiem – saulīte sāk atgriezties, kāpt arvien augstāk virs apvāršņa, un dienas stiepjas garākas.

Šajos Ziemas saulgriežos tautas vērtes kopa „Dzieti” ir izveidojuši koncertu ar mitoloģisku pievienoto vērtību. Šie svētki saistās ar Gaismas un Dieva dzimšanu, tāpēc arī „Dzieti”, aicinot atgriezties Sauli, vēlēs katram pameklēt savā sirdī to Dievišķo daļu, kura alkst gaismas.

Kopā būs iespēja minēt mīklas, atcerēties latviskos ticējumus, klausīties pasakas, iesaistīties rotaļās un panašķēties ar mūsdienu izpratnē tradicionālu Ziemassvētku cienastu.

Tautas vērtes kopai „Dzieti” šī ir 33. darbības sezona, kad kolektīvs izdzīvo un cenšas sabiedrībai parādīt latviskās izpratnes dabas un cilvēka dzīves ritējumu. Visus šos gadus process notiek kolektīva vadītājas un tautas dziesmu apdaru veidotājas Daces Balodes profesionālā vadībā.

Vārds „dzieti” nozīmē - jaunie dzinumi, atvases. "Dziet" - uzziedēt, rasties, izcelties. Vārds "dzieti" ir skanīgs un sabalsojas arī ar vārdu "dziedāt", šie skaidrojumi lieliski atbilst kolektīva domu gājienam un darbībai – apzināt tautas vērtības, radīt tām īpašu skanējumu un palīdzēt latviskajām vērtībām ieaugt sabiedrībā.

Ieejas maksa Ls 1,00. Pensionāriem, bērniem, skolēniem un Drauga kartes īpašniekiem Ls 0.70.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV