Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Izziņota pirmā Baltijas jūras reģiona valstu bilžu grāmatu kvadrinnāle

Easyget.lv, 16.12.2013. 09:40

2014. gada aprīlī Rīgā notiks pirmā Baltijas jūras valstu bilžu grāmatu kvadrinnāle „Attēlu stāsts” – vērienīga ilustrāciju izstāde, kā arī konference un radošo darbnīcu programma.

„Projekts „Pasaule bilžu grāmatā” veltīts attēla nozīmei mūsdienu sabiedrībā, īpašu uzmanību pievēršot ilustrācijām un bērnu bilžu grāmatu attīstībai visā Baltijas jūras reģionā,” preses konferencē pavēstīja projekta vadītāja Silvija Tretjakova. Konference (2.04.2014.) pulcēs gan tādus pasaulē atzītus māksliniekus kā Juta Bauere (Vācija), Kitija Krauzere (Beļģija) un slavenus lektorus kā Mladens Jandrličs Mladen Jandrlic (Šveice) un Gizela Kalova (Vācija), kā arī daudzus citus nozares profesionāļus un jaunos māksliniekus no 10 valstīm. Kvadrinnāle top sadarbībā ar IBBY (Starptautisko bērnu un jauniešu grāmatu valdi) un tās nacionālajām sekcijām, organizāciju, kura piešķir H.K.Andersena balvu bērnu literatūrā. Projekta vizuālo identitāti veido māksliniece Marta Zariņa-Ģelze, bet kvadrinnāles ekspozīcijas koncepciju – māksliniece Madara Lesīte.

Līdz 2014. gada 13. februārim mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Krievijas, Polijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Dānijas aicināti pieteikties dalībai kvadrinnālē, iesūtot pieteikuma anketu kopā ar iepriekš nepublicētu darbu – jaunas bilžu grāmatas 2 ilustrācijas, teksta un dizaina koncepciju. Kvadrinnāles dalībniekus vērtēs un atlasīs starptautiska žūrija. Kvadrinnāles noslēgumā tiks piešķirti vairāki apbalvojumi, bet galvenās balvas saņēmējam tiks sniegts finansiāls un organizatorisks atbalsts bilžu grāmatas tapšanai un izdošanai visās kvadrinnāles dalībvalstu valodās un izplatībai Baltijas jūras reģiona valstīs.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties LNB vietnē: http://www.lasamkoks.lv/lat/visi_jaunumi/186-attelu-stasts-2014

„Šis ir nākotnes projekts. Mūsdienās, kad grāmatu nozīme mainās, bērnu grāmatas veidot ir vēl lielāka māksla, jo bērnu auditorija ir visprasīgākā. Domu apmaiņa par to, kā šobrīd jāstrādā ar bērnu grāmatām, ir ļoti svarīga. Varam būt patiešām lepni, ka pasaulslaveni speciālisti būs Rīgā, ļaujot gūt neatsveramu pieredzi, lai attīstītu bērnu grāmatu nozari Latvijā. Jaunā Latvijas Nacionālāsbibliotēkas ēka būs ne tikai novietne grāmatām, bet gan kas daudz vairāk - vieta, kur īstenot svarīgus kultūras attīstības projektus,” komentē nodibinājuma „Rīga 2014” vadītāja Diāna Čivle.

Mākslas vēsturniece Austra Avotiņa – kvadrinnāles nolikuma autore, uzsver, ka projekts „Pasaule bilžu grāmatā” vēlas akcentēt attēla nozīmi vispār: „Pasaulē, kurā šobrīd dzīvojam, „barojamies” no bildēm – ārkārtīgi svarīga ir vizuālā lasītprasme. Tāpat ir ļoti svarīgi spēt rūpīgi un precīzi izteikties vizuāli. Jaunākās tendences liecina - bilžu grāmata nav vairs tikai bērnu grāmata. Ne velti ir radies angliskais termins "ageless literature" - grāmata bez vecuma ierobežojuma.”

LMA profesors, mākslinieks Juris Petraškevičs vērš uzmanību, ka bērnu grāmatas domātas arī vecākiem: „Agrāk ilustrācija bija teksta vizuāla interpretācija, taču pēdējos gados ilustrācija ir ievads laikmetīgas mākslas izpratnē. Līdz ar tādu izdevniecību darbību, kā, piemēram, „liels un mazs” - ir mainījies priekšstats par to, kas ir ilustrācija un ko tā sevī ietver. Latvijas Mākslas akadēmija piedāvā iespējas apgūt ilustrāciju mākslu, studenti ir ieienteresēti piedalīties bilžu grāmatu kvadrinnālē.”

Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Nodibinājuma „Rīga 2014” īstenotais Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projekts „Pasaule bilžu grāmatā” būs pirmā bērniem veltītā norise LNB jaunajā ēkā jeb Gaismas pilī 2014. gada aprīlī.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV