Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Par Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes priekšsēdētāju ievēlēts Reinis Kalnaellis

Easyget.lv, 17.12.2013. 13:21

Latvijas Kinematogrāfistu savienības (LKS) pilnsapulcē ievēlēta jauna valde un tās priekšsēdētājs. Līdzšinējā valdes priekšsēdētāja, kinomāksliniece Ieva Romanova, kura LKS vadījusi jau 14 gadus (kopš 1999. gada), atteicās kandidēt uz nākamo termiņu, jo uzskata, ka LKS darbībā un filmu nozares procesos aktīvāk jāiesaistās jaunajai kinoveidotāju paaudzei. 
Par Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes priekšsēdētāju ievēlēts Reinis Kalnaellis

Par jauno LKS valdes priekšsēdētāju ievēlēts viens no gados jaunākajiem LKS biedriem – režisors Reinis Kalnaellis, arī valdē puse ievēlēto pārstāv jaunās paaudzes viedokli – režisori Dzintars Dreibergs, Andis Mizišs, Renārs Vimba un producente, Latvijas Kinoproducentu asociācijas vadītāja Aija Bērziņa. Nepieciešamo pieredzi un pārmantojamību nodrošinās četri ilggadīgi valdes locekļi – režisori Ivars Seleckis, Arvīds Krievs, Andris Rozenbergs un kinomāksliniece Ieva Romanova. Jaunā valde ievēlēta uz diviem gadiem.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadības pārvēlēšana notika filmu nozares atklātajā sanāksmē. Līdzās jaunās valdes ievēlēšanai tika prezentēts jaunais Rīgas Starptautiskā kino festivāla projekts, kura norise paredzēta 2014. gada decembrī 10 dienu garumā tieši pirms Eiropas kino akadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijām (tās notiks Rīgā, 2014.gada 12.-13.decembrī). Plānots, ka Nacionālais Filmu festivāls „Lielais Kristaps” 2014. gadā notiks Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros paralēli ar plašu Eiropas filmu programmu un filmu industrijas pasākumiem.

Biedrība „Latvijas Kinematogrāfistu savienība” ir profesionāla radoša organizācija, dibināta 1962. gadā, šobrīd tajā ir 269 biedri, aptverot visu filmu nozares radošo un vadošo profesiju spektru. Plašai publikai pazīstamākie LKS īstenotie projekti ir Nacionālais filmu festivāls „Lielais Kristaps” un „Kino visiem un visur Latvijā” (Latvijas filmu reģionālās izplatīšanas programma).

Kopš dibināšanas LKS valdē nomainījušies astoņi priekšsēdētāji, jaunais vadītājs Reinis Kalnaellis (1986) augstāko izglītību ieguvis Tallinas universitātē, studējis arī Prāgas (Čehija) Kino un TV augstskolā. Kā animācijas režisors debitējis ar īsfilmu „Kad āboli ripo” (2009), kas piedalījusies vairāk nekā 100 starptautiskos festivālos. Otrā Reiņa Kalnaella animācijas īsfilma „Joka pēc alfabēts” (2010) interneta vietnē YouTube gada laikā skatīta vairāk nekā miljonu reižu. Šobrīd režisors strādā pie pilnmetrāžas animācijas filmas „Zelta zirgs”, kas ir studijas Rija kopražojums ar Lietuvu, Luksemburgu un Dāniju; pirmizrāde plānota 2014. gada februārī. Paralēli filmu režijai Reinis Kalnaellis strādājis arī ar filmu izplatīšanu un digitāliem projektiem, ir valdes loceklis radošo projektu kopfinansēšanas portālā Mecenats.lv.

Pirmajā LKS valdes sēdē jaunais priekšsēdētājs nolēmis aktualizēt vairākus darba virzienus, atbalstot gan profesionālus un skatītāju uzticību saņēmušus autorus, gan debitantus – kino augstskolu absolventus; skaidrot varas institūcijām kinematogrāfijas radošo kapacitāti un ekonomisko efektu, cīnoties par finansējuma pieaugumu nozarei; plānveidīgi komunicēt ar skatītājiem, radot pieprasījumu pēc latviešu filmām; izveidot kinematogrāfistu arodbiedrību.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV