Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Zirgu pastā notiks divas laikmetīgās dejas pirmizrādes

Easyget.lv, 18.12.2013. 14:11

21. decembrī plkst. 16.00 Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā „Zirgu pasts” notiks laikmetīgai dejai veltīts pasākums, pēcpusdienas izrāde jeb matinē - „Viss baltā”.

Sarīkojumā būs skatāmas divas pirmizrādes – duets „Daiļslidošana”, kurā dejos Elīna Breice un Dmitrijs Gaitjukevičs, kā arī soloizrāde “Dynamic”, kurā dejos Olga Žitluhina, informē Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas pārstāve Madara Daudze.

Elīnas Breices un Dmitrija Gaitjukeviča izdejotā dueta „Daiļslidošana” idejas pamatā ir horeogrāfes Olgas Žitluhinas iecere darīt visu pretēji laikmetīgās dejas principiem, tiem, kas tiek uzskatīti par ”vecajai dejai” piederīgiem: dejošana pa pāriem, dejošana unisonā, dejošana mūzikā, skaisti kostīmi, starmeša gaisma, kas seko dejotājiem. Kā jau ierasts, horeogrāfei vienmēr ļoti svarīgas ir arī viņas dejotāju personības. Par Elīnas un Dmitrija duetu viņa domājusi jau labu laiku, un nu priecājas, ka izdevies strādāt ar diviem no talantīgākajiem un aktīvākajiem jaunās paaudzes dejotājiem un horeogrāfiem, kas ir pāris ne tikai uz skatuves, bet arī dzīvē. Turklāt šogad Dmitrija veidotā izrāde „Inside” kļuvusi par Teātru balvas „Spēlmaņu nakts” laureātu nominācijā „Gada sasniegums laikmetīgajā dejā”. Elīna ir viena no izrādes dejotājām.

Olgas Žitluhinas solo „Dynamic” tapis 2012.gada vasarā slavenās amerikāņu horeogrāfes, vienas no postmodernās dejas pamatlicējām un īpašu dejas kompozīcijas principu radītājas Deboras Hejas (Deborah Hay) Solo Performance Commisioning Project ietvaros Skotijā. Projekta ietvaros dejotāji un horeogrāfi no visas pasaules ļāvās Deboras Hejas prasmīgajai virsvadībai, arī zināmai terapijai un gana specifiskiem noteikumiem, kas saistās ar solo darba tapšanu un izrādīšanu. Nosacījumu bija gana daudz, bet viens no visintriģējošākajiem ir tas, ka darbu nedrīkstēja rādīt ātrāk nekā deviņus mēnešus pēc tā pabeigšanas, turklāt līdz pirmizrādei tas jāmēģina katru dienu. Olga Žitluhina apgalvo, ka tiešām visus 16 mēnešus kopš 2012.gada ik dienu ir savu solo mēģinājusi. Tomēr viņa pati smejas, ka šādā situācijā, protams, process ņem virsroku pār rezultātu.

Biļetes būs nopērkamas pie ieejas Zirgu pastā (Dzirnavu ielā 46, Rīgā). Cena: 5,00 Ls (7,11 eiro).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV