Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Izdota Džona Boina grāmata "Puisēns svītrainā pidžamā"

Easyget.lv, 19.12.2013. 11:16

Latvijas grāmatnīcu plauktus papildina emocionāls stāsts "Puisēns svītrainā pidžamā"
Izdota Džona Boina grāmata "Puisēns svītrainā pidžamā"

Apgādā Zvaigzne ABC gadumijas laikā nāk klajā neparasts literārs darbs, kura vēstījuma vienkāršība un spēks kopš tā publicēšanas 2006. gadā ir saviļņojuši lasītājus visā pasaulē. Tas ir īru rakstnieka Džona Boina (John Boyne) romāns “Puisēns svītrainā pidžamā”, kas no deviņgadīga zēna skatpunkta vienkārši un vienlaikus emocionāli spēcīgi atklāj traģiku, ko sev līdzi nes viena no 20. gadsimta vēstures baisākajām lappusēm.

Rit Otrais Pasaules karš. Deviņgadīgais vācu zēns Bruno kopā ar visu ģimeni ir spiests no dzimtās Berlīnes pārcelties uz kādu dīvainu, pagalam netīkamu dzīvesvietu tikai tāpēc, ka tēvam tur veicami svarīgi dienesta pienākumi. Zēnam vairs nav neviena drauga: māsa ir bezcerīgi neciešama, vecāki – pārmēru noraizējušies, kalpone – noslēpumaina. Cīnīdamies ar vientulību, Bruno dodas ekspedīcijā gar dzeloņstiepļu žogu, kuru var redzēt pa savas istabas logu, un aiz tā atklāj... kādu pavisam sanīkušu sava vecuma puisēnu svītrainā apģērbā, kas atgādina pidžamu. Vārds pa vārdam – un starp abiem bērniem izveidojas patiesa draudzība. Vienīgi – kāpēc visās tikšanās reizēs katram zēnam ir jāpaliek savā žoga pusē? To Bruno nekādi nespēj saprast, bet jaunajā dzīvesvietā jau netrūkst arī citādu savādību... Taču reiz Bruno tomēr izlemj doties iekšā aizliegtajā teritorijā aiz žoga. Turklāt viņš ir apsolījis palīdzēt draugam sameklēt tēvu, no kura jau vairākas dienas nav ne vēsts...

Rakstniekam ir izdevies radīt satriecošu un aizkustinošu vēstījumu, kurā pilnībā trūkst vardarbības, taču ikviens, kurš zina, kāds savā nežēlībā bija Otrais Pasaules karš, lasot nojautīs, kas ir tas, ko rakstnieks ir pavēstījis netieši, bet pārliecinoši. “Tā ir viena no retajām grāmatām, kuras dienām ilgi neiziet no prāta,” raksta izdevums Bookseller, bet laikrakstā Guardian apgalvots: “Šī grāmata ir kā mazs brīnums.”

Džons Boins dzimis 1971. gadā, dzīvo Dublinā un ir sešu romānu autors. Viņa ir publicēti vairāk nekā trīsdesmit valodās, taču rakstnieka slavenākais darbs ir tieši romāns “Puisēns svītrainajā pidžamā”, kas ieguvis divas Īrijas Literatūras balvas (Irish Book Award) un Miramax studijā ir pārtapis pilnmetrāžas mākslas filmā.

Romānu “Puisēns svītrainā pidžamā” no angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

Filmas treileris:

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV