Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Valda Brauna melnbaltās fotogrāfijas izdotas kalendārā

Easyget.lv, 19.12.2013. 13:34

Nekustamā īpašuma uzņēmums "Latio" izdevis melnbaltās fotogrāfijas kalendāru 2014.gadam "Valdis Brauns. Fotogrāfiju kolekcija "Zeme, kur laimē diet"".
Valda Brauna melnbaltās fotogrāfijas izdotas kalendārā

Kalendārā iekļautas dažādos gados tapušas Valda Brauna fotogrāfijas: "Apšuciema zvejnieks" (1973), "Barikādes" (1991), "Zaķusalas zvejnieki" (1976), "Pēc zvejas" (1974), "Pavasara ainava" (1977), "Pieneņu laiks" (1979), "Līgo" (2010), "Mēness sonāte" (1977), "Laimes lietus" (1977), "Vecie līča zvejnieki" (1974), "Saknes" (1970), "Ainava baltā" (2011), "Vīzija" (2010).

"Vairāk nekā desmit gadus Ziemassvētku laiks mūsu uzņēmumam ir īpašs arī ar tradicionālā melnbaltās fotogrāfijas kalendāra izdošanu. Esam pateicīgi izcilajiem Latvijas fotogrāfiem, kas kalendāram dāvājuši savus darbus, dodot iespēju būt tuvāk viņu mākslai. Liela privilēģija ir 2014.gada kalendāru piepildīt ar Latvijas fotomākslas klasiķa Valda Brauna izcilajiem darbiem," kalendāra prezentācijā teica "Latio" valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Melnbaltās fotogrāfijas kalendāru Latvijas fotomākslas vērtību apzināšanas un saglabāšanas projekta ietvaros "Latio" veido kopš 2004.gada. Ierobežotā skaitā - 1000 eksemplāros - izdotais kalendārs gadu gaitā ir kļuvis par savdabīgu kultūras ilgtermiņa tradīciju un paliekošu vērtību Latvijas fotogrāfijas vesturē.
Veidojot kalendāru, katru gadu meklēta piemērotākā tā forma un izteiksmes līdzekļi, tomēr nemainīga vienmēr bijusi tā pamatvērtība - kvalitatīva melnbaltā fotogrāfija. Kalendārā iepriekšējos gados iekļauti dažādu paaudžu autoru darbi, vairāki izdevumi veidoti ar noteiktu tematisku ievirzi, tajos publicēti autoru grupu darbi, savukārt citi veltīti kādam noteiktam Latvijas fotogrāfijas meistaram - Andrejam Grantam, Gvido Kajonam, Mārcim Bendikam, Gunāram Bindem, Vilhelmam Mihailovskim.

Raksturojot Valda Brauna daiļradi, mākslas zinātnieks Jānis Borgs kalendāra ievadvārdos raksta: "Varētu domāt, ka fotogrāfija ir visnotaļ ojektīviska māksla. Taču Valda Brauna māksla pierāda arī ko citu. Viņš realitāti it kā “apsedlo" un pārvalda saskaņā ar saviem pozitīvisma principiem. Skatot meistara sniegumu, rodas iespaids par dzīvi kādā laimes zemē. Viss negatīvais rūpīgi izfiltrēts. Un pārliecināmies, ka meistara roku vadījusi mīlestība uz attēlojamiem objektiem. Viņš tos nepulgo, neironizē par tiem. Tur cēlais un varonīgais vijās ar intīmo un mīļo, kas slāpē plakātisku patētiku. Latvija ir fotomeistara Valda Brauna lielā mīla. Un arī šī kalendara divpadsmit lapās mākslinieks ar saviem darbiem vēstī par zemi, kur latvju meitas zied, kur latvju dēli dzied, kur varam joprojām laimē diet."

Valdis Brauns fotografē kopš 1966.gada. Savos darbos viņš pievērsies jūras un zvejnieku dzīves attēlojumam, fotografē ainavas, aktus, portretējis arī aktierus un citus māksliniekus. Valdis Brauns piedalījies gandrīz 300 izstādēs, saņēmis vairāk nekā 140 apbalvojumus, tai skaitā Latvijas vēsturē pirmo "World Press Photo" zelta medaļu "Golden Eye" par darbu "Laimes lietus". Fotomākslinieka darbi atrodas Starptautiskās Fotomākslas federācijas FIAP kolekcijā, Francijas Fotogrāfijas muzejā Bjevrā , Latvijas Fotomākslas muzejā, Šauļu Fotogrāfijas muzejā, Katalonijas Fotogrāfijas muzejā Spānijā, kā arī privātkolekcijās ASV, Vācijā, Krievijā, Čehijā, Ungārijā, Indijā, Lietuvā un citur. Viens no slavenākajiem Valda Brauna darbiem "Laimes lietus" publicēts vairāk nekā 160 dažādās grāmatās, žurnālos, katalogos un reklāmizdevumos.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV