Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīga 2014 atklāšana: Pasaules ugunsskulptūru čempionāts

Easyget.lv, 20.12.2013. 09:58

No 16. līdz 18. janvārim Ķīpsalas pludmalē pie Vanšu tilta notiks otrais Pasaules ugunsskulptūru čempionāts
Rīga 2014 atklāšana: Pasaules ugunsskulptūru čempionāts

Viens no Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem būs otrais Pasaules ugunsskulptūru čempionāts, kas risināsies no 16. līdz 18. janvārim Ķīpsalas pludmalē pie Vanšu tilta, iekļaujoties tematiskajā līnijā „Rīgas karnevāls“.

Pasaules ugunsskulptūru čempionātā Rīgā piedalīsies komandas no 12 valstīm – ASV, Austrālijas, Francijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Somijas, Spānijas, Šveices un Zviedrijas. Komandās būs divi dalībnieki, no kuriem vismaz viens ir diplomēts tēlnieks vai mākslinieks.

Kā informē ugunsskulptūru čempionāta producents Reinis Druvietis, trīs dienu laikā komandām būs jāizveido koka un salmu konstrukcijas, kuru augstums un platums nedrīkstēs pārsniegt sešus metrus. Visiem čempionāta dalībniekiem skulptūru veidošanai tiks nodrošināts vienāds materiālu daudzums, kā arī citi nosacījumi, radot līdzvērtīgas starta pozīcijas. Īpašā jurtā un vigvamā paralēli risināsies meistardarbnīcas, kurās pasākuma apmeklētāji varēs liet sveces un iegūt praktiskas zināšanas ugunsskulptūru veidošanā.

Īpašā ceremonijā 18. janvārī no plkst. 19.30 ugunsskulptūras ik pēc 10 minūtēm pakāpeniski tiks aizdegtas. Ugunīgu muzikālo noskaņu radīs ritma apvienība „Pulsa Efekts“ kopā ar viesiem un uguns pavēlniekiem no „Fire Spirit“. Skulptūras vērtēs starptautiska žūrija trīs cilvēku sastāvā. Čemionāta mākslinieciskais kurators un žūrijas priekšsēdētājs - Zviedrijas mākslinieks Gunārs Karls Nilsens.

Ugunsskulptūras kā atsevišķs tēlniecības un mākslas norises paveids Eiropā sāka attīstīties 90. gadu sākumā, un kopš tā laika populāri ir gan ugunsskulptūru šovi, gan sacensības. Tradicionāla ir arī šo pasākumu sasaiste ar Eiropas kultūras galvaspilsētu. Pirmais Eiropas ugunsskulptūru čempionāts notika 1998. gadā Stokholmā, kad tā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Savukārt pirmais Pasaules ugunsskulptūru čempionāts norisinājās 2011. gadā Tallinā, kad tai bija piešķirts šis tituls.

Par pirmajiem pasaules čemioniem 2011. gada kļuva lietuvieši, bet Latvijas komanda tēlnieka Agra Dzilnas vadībā, ieguva otro vietu, kas pierāda augstās ugunsskulptūru veidošanas prasmes Baltijas valstīs.

Ugunsskulptūru kustība popularitāti ir guvusi, jo ļauj mākslinieciskā veidolā izmantot vienu no dabas pirmelementiem – uguni, kas vienlaikus simbolizē gan iznīcinošu, gan izdzīvošanai vitāli nepieciešamu spēku. Turklāt ugunsskulptūras ir videi draudzīgs žanrs, jo atšķirībā no uguņošanas netiek izmantotas ķīmikālijas un negatīvi ietekmēti apkārtnē esošie putni un dzīvnieki.

Foto: Ugunsskulptūra "Latviju raksti", tēlnieks Kārlis Īle, 2012. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV