Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Orbīta aicina uz jaunāko Rīgas dzejas kartes darbu izstādi

Easyget.lv, 06.01.2014. 11:22

Apvienība “Orbīta” radošajā darbībā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu atklās 10. janvārī ar vienas dienas izstādi-koncertu, demonstrējot jaunākos darbus, kas tapuši projekta “Rīgas dzejas karte” ietvaros, informē “Orbītas” sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Leimane.
Orbīta aicina uz jaunāko Rīgas dzejas kartes darbu izstādi

“Rīgas dzejas karte” ir viens no lielākajiem “Orbītas” projektiem, kas iecerēts un īstenots, gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam. Tā ietvaros dzejnieki un mākslinieki tiek aicināti radīt multimediālus darbus, izmantojot dzeju un mūsu pilsētas tēlu.

10. janvārī plkst. 20.00 interesenti laipni aicināti uz pasākumu pēcsvētku gaisotnē biroju ēka Gaujas ielā 5, Rīgā. Izstādē-koncertā savus darbus demonstrēs Alise Zariņa, Ēriks Naivo, Aleksandrs Zapoļs, Vladimirs Svetlovs, Artūrs Punte, Krišjānis Šteins un citi. Kompaktajā, bet daudzveidīgajā izstādē būs pārstāvēti vairāki mākslas žanri – pasākumu iesāks 2 performances, tām sekos video darbi, interaktīva instalācija un datorgrafikas darbs. Pēc ģeogrāfiskās piesaistes darbi runās par Ķengaragu, Rīgas kluso centru, 11. tramvaja maršrutu un citām, mazāk noteiktām Rīgas vietām. Darbos izmantoti gan Latvijas grandu Jāņa Rokpelņa, Jura Boiko, Jāņa Elsberga, gan jaunās paaudzes autoru Alises Zariņas, Ērika Naivo un Artūra Puntes dzejoļi.

Pasākumu noslēgs grupas “V.S.K.B.” uzstāšanās. Apvienības izvēle nav nejauša – varētu teikt, ka grupa, kas savās melanholiskajās kompozīcijās mitoloģizē Rīgu un tās nomales, turpina pazīstamo latviešu konceptuālistu - grupas „NSRD” tradīciju.

Lai parādītu galvaspilsētu no dažādiem aspektiem, “Rīgas dzejas kartes” izstādēm jau tradicionāli tiek izmantotas mākslas darbu izstādīšanai šķietami nepiemērotas vietas – tipisks Rīgas centra dzīvoklis ar daudzām istabām, dzīvojamās ēkas kāpņu telpa, lielas viesnīcas foajē, peldošā darbnīca. Šoreiz pasākums notiks tukšās biroja telpās Gaujas ielā 5. Līdz pasākuma norises vietai no centra visvieglāk nokļūt ar 11.tramvaju (tieši par to izstādē būs video stāsts, ko speciāli Dzejas kartei sagatavojusi Alise Zariņa), izkāpjot pieturā tūlīt aiz Brasas tilta. Ieeja pasākumā ir bezmaksas.

2014.gada pavasarī plānots nākamais projekta atskaites punkts – izstāde, kurā būs apkopoti jaunākie darbi un labākie, no iepriekš radītajiem. Projekts „Rīgas dzejas karte” noslēgsies šogad ar digitālu Rīgas karti, kurā tiešsaistē tiks prezentēti visi projektam veidotie darbi. Lai piedalītos „Rīgas dzejas kartes” veidošanā, 2014.gadā Rīgu apmeklēs arī vairāku ārvalstu mākslinieki.

Projektu atbalsta nodibinājums „Rīga 2014”, Valsts Kultūrkapitāla fonda un ABLV Charitable Foundation.

Foto: Alise Zariņa. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV