Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas notiks gaismas zīmē

Easyget.lv, 06.01.2014. 12:32

Rīga 2014 programmas atklāšanā starptautiska mēroga notikumus papildinās Rīgai un Latvijai būtiski akcenti
Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas notiks gaismas zīmē

No 17. līdz 19.janvārim ar daudzveidīgu un augstvērtīgu kultūras pasākumu programmu tiks atklāts Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gads, kas visa gada garumā piedāvās īpaši sagatavotu kultūras programmu. 

Viens no centrālajiem atklāšanas notikumiem būs akcija „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde” 18.janvārī, kurā no vecās Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno bibliotēkas mājvietu – Gaismas pili roku rokā tiks nodotas grāmatas. Šajā akcijā, stāvot plecu pie pleca, apliecināsim kultūras un zināšanu vērtību, tradīcijas, kas mums svarīgas, atklājot jauno Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku. Rīga 2014 atklāšanā Gaismas pils ēka pirmoreiz būs atvērta publiskai aplūkošanai.

Plkst.12.00 no vecās bibliotēkas ēkas savu ceļu uz jaunajām mājām uzsāks pirmās grāmatas. Stājoties plecu pie pleca izvietosimies kopīgajā grāmatu ceļā, caur Vērmanes dārzu, pa Merķeļa ielu, Brīvības bulvāri, gar Brīvības pieminekli cauri Vecrīgai, pāri Akmens tiltam grāmatas nogādājot uz Gaismas pili, kur to sagaidīs bibliotekāri ar bibliotēkas vadītāju Andri Vilku priekšgalā. Grāmatu no vecās bibliotēkas kā pirmais pados vecākais bibliotekārs, savukārt Gaismas pils Tautas grāmatu plauktā to ieliks jaunākais. Akcijā abu bibliotēku ēkās darbosies vairāk nekā 500 bibliotekāri no visas Latvijas. Līdz ar pirmās grāmatas ienākšanu jaunajā bibliotēkā, Gaismas pils ēka tiks atvērta un interesenti varēs aplūkot pieejamās telpas.

Sagaidot grāmatas pie Gaismas pils, ikviens pie bibliotēkas izvietotajā ekrānā varēs vērot grāmatu pārceļošanu, ieklausīties īpaši šim notikumam izvēlētu citātu lasījumos, kā arī klausīties Tautas grāmatu plauktā ievietotajās grāmatās ierakstītajos novelējumos.

18. janvārī dienas garumā Rīgas Centrāltirgū un Rīgas Starptautiskajā autoostā notiks Rīga 2014 programmas nogaršošana. Mākslinieciskās padomes izvēlētā norises vieta piesaka visa gada kultūras programmas un tematiku, izceļot kultūras daudzveidību un nozīmīgumu ikdienas dzīves kontrastos. Ikviens var kļūt par Centrāltirgū notiekošo pasākumu dalībnieku. Pasākumā iesaistīsies Gaļas, Piena, Zivju un Sakņu paviljonā strādājošie cilvēki, kuri kopā ar māksliniekiem ļaus izbaudīt Eiropas kultūras galvaspilsētas tematisko līniju atmosfēru.

No plkst.18.00 11.novembra krastmalā notiks gandrīz stundu gara gaismas parāde, ko veidos neatkarīgā producentu grupa “Helmnot”. Gājienā piedalīsies majestātiskas, līdz pat 6 m augstas gaismas figūras, kas veiks karnevālisku gājienu pa visu krastmalu.

Parādei sekos muzikāls gaismas uzvedums „Gaismas stāsts”, kuram mūziku īpaši šim uzvedumam komponējis Jānis Lūsēns, savukārt gaismu horeogrāfiju veidojušas labākās Latvijas gaismas mākslinieku radošās un tehniskās grupas. Uzvedums būs tēlains stāsts par dabu, kultūru un cilvēku. Šoreiz uzvedums aptvers plašu teritoriju starp Dzelzceļa un Vanšu tiltiem, būs labi vērojams gan no 11.novemba krastmalas līdz pat 13.janvāra ielai, gan Akmens un Vanšu tiltiem.

Plkst.21.00 Arēnā Rīga notiks svinīgs koncerts „Rīga dimd!”, kurā tiks pāršķirstītas Rīgas muzikālās vēstures lappuses. Rīga koncertā klausītājus uzrunās kā muzikāli daudzveidīga, laikmetīga kultūras un mākslas pilsēta. Koncerts būs Rigas domes dāvana rīdziniekiem un pilsētas viesiem, ko būs iespējams skatīties arī televīzijas tiešraidē.

Tiem, kam nebūs iespējas apmeklēt atklāšanas pasākumus, Latvijas Televīzija piedāvās iespēju būt klāt atklāšanas pasākumos, vērojot tiešraides un reportāžas no pasākumiem Centrāltirgū, Grāmatu draugu ķēdes norisi un paviesoties Gaismas pilī jau no plkst.11.30, gaismas akcijai sekos arī Latvijas Radio. Portāls DELFI akciju „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde” atspoguļos tiešraidē.

Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas dienās durvis vērs vairākas īpaši veidotas izstādes. Latvijas Dabas muzejā jau no 17.janvāra būs apskatāma ekspozīcija „Dzintars laiku lokos” par dzintara izcelsmi, vēsturisko nozīmi un neseniem, pārsteidzošiem atklājumiem. Latvijas Nacionālā mākslas muzejā izstāžu zālē Arsenāls 18.janvārī durvis vērs izstāde „1914”, kas veltīta simts gadiem kopš Pirmā Pasaules kara sākuma. Atklāšanas apmeklētājiem pieejamas gan šīs izstādes, gan īpaši veidota Rīga 2014 sadarbības partneru radošo iniciatīvu programma. Visas atklāšanas dienas rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs gaismas festivāla „Staro Rīga” speciālizlaidums.

Jau no 16.janvāra sāksies ugunsskulptūru veidošana Ķīpsalas pludmalē pie Vanšu tilta. Trīs dienas no plkst.12.00 līdz 18.00 tēlnieki publiski veidos ugunsskulptūras, kā arī īpašā jurtā un vigvamā paralēli risināsies meistardarbnīcas, kurās pasākuma apmeklētāji varēs liet sveces un iegūt praktiskas zināšanas uguns skulptūru veidošanā. Pēdējā čempionāta dienā, īpašā ceremonijā 18.janvārī no plkst.19.30 uguns skulptūras ik pēc 10 minūtēm pakāpeniski tiks aizdegtas. Finālā, pēc žūrijas apspriešanās, tiks paziņots pasaules čempions uguns skulptūru veidošanā.

Nozīmīga būs arī Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas ceremonija un Riharda Vāgnera opusa tēlos „Rienci. Triumfs un sakāve” atskaņojums Latvijas Nacionālajā operā, ko 17.janvārī translēs Latvijas Televīzija. Tas būs labs pamudinājums Riharda Vāgnera tēlus ieraudzīt daudzšķautņainos, ornamentālos kontekstos, tumsas un gaismas kontrastos, muzikālajā stāstā ievijot arī latviešu skaņu mākslinieka Voldemāra Johansona piesitienus. Uzvedums Latvijas Nacionālajā operā būs skatāms arī 19.janvārī.

19.janvārī Rīgā ieradīsies arī Francijas laikmetīgās mākslas korifejs Kristiāns Boltanskis (Christian Boltanski) uz savas izstādes „Sirdspuksti” atklāšanu (izstāde būs skatāma LNMM izstāžu zālē Arsenāls). Instalācija savdabīgā veidā iemūžina atmiņu par cilvēku un nojauc robežas starp dzīvību un nāvi.

19.janvārī Rīga 2014 partnerpilsētas Siguldas gads tiks atklāts ar Gaismas pastaigām, Francijas radošās kompānijas Picto Facto lielformāta instalācijām, elektroniskās mūzikas programmu Koncerts septiņiem sintezatoriem, sadarbojoties taustiņinstrumentālistiem Kasparam Tobim un video māksliniekam Artim Dzērvem, Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestra jaunākā albuma prezentāciju, īpašām akcijām un galveno notikumu Siguldas pils kompleksā.

Atklāšanas un visa gada programma ir pieejama kultūras portālā www.riga2014.org.

Foto (c) Jani Halinen

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV