Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Barikāžu piemiņai veltīta filmu retrospekcija LTV

Easyget.lv, 07.01.2014. 14:34

Atceroties 1991. gada janvāra dienu trauksmainos notikumus un pieminot cīņā par Latviju kritušos, LTV1 skatītājiem janvārī piedāvā īpašu barikādēm veltītu filmu programmu.
Barikāžu piemiņai veltīta filmu retrospekcija LTV

Jau 8. janvārī būs skatāma Lailas Pakalniņas dokumentālā filma „Doms” (1991), bet pēc tam divus otrdienu vakarus pēc kārtas 21. un 28. janvārī tiks demonstrētas 2011. gadā tapušās dokumentālās filmas „Tēvu barikādes” un „Gvido Zvaigzne”.

Ievērojamās latviešu kinorežisores Lailas Pakalniņas filma „Doms” tapusi kā viņas diplomdarbs. Filmā bez laika distances fiksēta noskaņa, kas valdīja Rīgā 1991. gada janvārī, kad pēc tanku uzbrukuma Viļņā izgaisa ilūzijas par miermīlīgu Baltijas valstu neatkarības atgūšanu. Šajās dienās arī Doma baznīca pašā Rīgas sirdī kļuva par patvērumu, dziednīcu, par vietu, kur dalīties ar maizi tiem latviešiem, kas devās cīnīties par savu nākotni un brīvību. Filma būs skatāma LTV1 trešdien, 8. janvārī, pulksten 14.45.

Otrdien, 21. janvārī, pulksten 22.05 skatītājiem būs iespēja redzēt Zigurda Vidiņa dokumentālo filmu „Tēvu barikādes”', kurā vēstīti septiņi dažādi stāsti par 1991. gada janvāra barikādēm, atspoguļojot šajā laikā radušās izmaiņas cilvēku priekšstatos par nākotni un jaunu cerību dzimšanu. Viņu vidū arī pats filmas režisors, kurš kopā ar filmas varoņiem cenšas izprast barikāžu nedēļas nozīmi un saskatīt šo pagātnes notikumu atbalsis mūsdienās.

28. janvārī pulksten 22.05 tiks demonstrēta Dzintras Gekas godalgotā filma par operatoru Gvido Zvaigzni, kurš tika nāvīgi ievainots 1991. gada 20. janvāra vakarā, kad notika uzbrukums Latvijas Iekšlietu ministrijai. Viņa talants pat nepaguva pilnībā uzplaukt. Tieši Gvido Zvaigzni Juris Podnieks izvēlējās par operatoru filmai „Mēs” par padomju impērijas sabrukuma periodu. Ģimenes locekļu, skolas un darba biedru atmiņas, filmas un kino dokumenti ļāvuši izveidot emocionāli spraigu stāstu par savas būtības meklējumiem, mīlestību, laika izjūtu un aizrautību.

Foto: Dokumentālā filma „Tēvu barikādes”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV