Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīga 2014 atklāšana: programmas nogaršošana Centrāltirgū

Easyget.lv, 13.01.2014. 16:59

„Rīga 2014” atklāšanas programmas pasākumi 18. janvārī sāksies Rīgas Centrāltirgū un Rīgas Starptautiskajā autoostā, kur varēs gūt ieskatu Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas tematiskajās līnijās, iejusties turpmākā gada laikā gaidāmo pasākumu atmosfērā un nobaudīt tradicionālo tirgus piedāvājumu.
Rīga 2014 atklāšana: programmas nogaršošana Centrāltirgū

Zivju paviljons – tematiskā līnija „Dzintara ādere"

Baltijas jūra ieskalos savu dzintaru Zivju paviljonā, kur visu dienu saimniekos Marta Selecka un Gustavs Terzens. Paviljona viesiem būs iespēja iepazīt dzintaru no jauna, aplūkojot to no negaidītiem skatpunktiem. Apmeklētāji tiks aicināti ceļot laikā un telpā, uzzinot ko jaunu par dzintara izcelsmi un tā vērtību gadsimtu gaitā, piedzīvot neparastu dzintara dzimšanu laikmetīgās video projekcijās.

Plkst. 10.00–16.00 „Dzintara kapsula”

Iespēja katram paviljona apmeklētājam iztēloties sevi kā fosiliju, sastingušu dzintarā un tikt iemūžinātam

Plkst. 10.00–16.00 Videoinstalācijas

Īpaši šim pasākumam radīti laikmetīgi video mākslas darbi, kas liks pavērties uz dzintaru no negaidītiem skatpunktiem.

Plkst. 10.30–15.30 (reizi stundā) „Dzintara ceļa virtuve”

Varēs nogaršot pavāra Havjera Garsijas radītos senā Dzintara ceļa valstu zivju ēdienus!

Plkst. 12.00–15.00 (reizi stundā) Akustiski pārsteigumi

Plkst. 11.00–11.20 un plkst. 15.10–15.30 Dzintara atjautības spēle

Izdevniecības „Pētergailis” radīta rotaļa, kas palīdzēs iepazīt dzintaru tuvāk.

Plkst. 16.00–16.25 „Kamēr…” noslēguma balsis

Svētku programmas izskaņā paviljona viesiem par prieku notiks jauniešu kora „Kamēr…” koncerts.

Sakņu paviljons – tematiskā līnija „Izdzīvošanas komplekts”

Sakņu paviljonā ikviens aicināts iejusties „Izdzīvošanas komplekta” noskaņās: kairināt iztēli ar gaidāmajiem gada notikumiem, ieraudzīt citādo, kas atrodams tikai pussoļa attālumā no ierastā, pamanīt, kas notiek aiz sētas, interesēties par jauno. Bietēm, burkāniem un skābētiem kāpostiem pa vidu 18. janvārī būs sastopami tirgum mazāk ierasti citi pakalpojumi – portretu darbnīca, radio studija un skaņu laboratorija. Tā ir iespēja ieraudzīt, ka neparastais ir pussoļa attālumā no ikdienišķā, turklāt iespēja pagriezt pasauli ir mūsu pašu rokās.

Plkst. 10.00–17.00 Citi pakalpojumi

Aijas Bley portretu darbnīca, Radio „Naba” studija, „Dirty Deal Audio” laboratorija;

Video programma „Ieskats”

Desmit mākslinieki saņēma „Izdzīvošanas komplekta” norišu aprakstus, rediģētus tiktāl, ka tie atklāj vien nedaudz – maliņu vai pašu centru, dažkārt saistvielu, tā rosinot māksliniekus izveidot savu vīziju. Tā tapusi videoprogramma „Ieskats”, kas vilina uz 2014. gadu, bet neizstāsta to, aicinot atklāt pašiem.

Projektā piedalās mākslinieki: Gundega Evelone, Ernests Kļaviņš, Romans Korovins, Kate Krolle, Sabīne Moore, Laura Prikule, „TV Maskava”, Klāvs Upaciers, Mārtiņš Zutis.

Plkst. 14.00–14.25 Pirmatskaņojums - Platons Buravickis „Pasaules-Visums. Vertikāles-Horizontāles”. Sabīnes Moores video.
Plkst. 17.00–17.45 Pirmatskaņojums – „Gas of Latvia”. Katrīnas Neiburgas un Zanes Raudiņas video

Piena paviljons – tematiskā līnija „Brīvības iela”

Multimediāls vēsturisko kinohroniku un mūzikas ceļojums „Aizvēsture Piena paviljonā”. Rīga, Brīvības iela, Centrāltirgus – no 1914. līdz 2014. gadam.

„Aizvēsture Piena paviljonā” ir multimediāls 15 minūšu ceļojums Rīgas pilsētas un tās galvenās ielas pagātnē. Saskaņā ar mākslinieka Jurģa Krāsona un režisora Jura Pakalniņa ieceri dirižabļu angāra jeb tirgus paviljona interjers projektā sastopas ar kinoarhīvos atlasītiem unikāliem un līdz šim neredzētiem vēsturisko hroniku kadriem, kas tiek demonstrēti uz vairākiem lielizmēra ekrāniem.

Komponista Raimonda Tigula īpaši šim notikumam radītā mūzika kinolentē iemūžinātās pagātnes ainas sapludinās ar tirgū allaž nenorimstošo tagadnes rosību, pārdodot un pērkot dažādas vietējas izcelsmes un ievestas, ēdamas un neēdamas preces. Un, protams, virs galvas būs sajūtama arī lielo gaisa kuģu – cepelīnu klātbūtne.

Norises laiks no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00

Gaļas paviljons – tematiskā līnija „Ceļu karte”

Heidi Hanninen - Somu mākslinieces Heidi Henninenas darbs Sarkandaugavā „Ceļu kartes” projektā „Dzejas kartogrāfija”

Performatīvais notikums „Ceļu karte” aicina doties maršrutā Centrāltirgus – Galapunkts. Tā laikā Gaļas paviljona darbinieki stāstīs par dzīvi, koris „Balsis” dziedās par sapņiem, neredzamais teātris spēlēsies ar realitāti, krāvēji un ielu vingrotāji apstādinās laiku un apkaimju muzejs paplašinās telpu. Fināla koncertā skanēs A. Auziņas un E. Raginska dziesmu cikla „Pie gaļas” pirmatskaņojums.

Plkst. 10.00 Paviljona atklāšana ar dziesmu cikla „Pie gaļas” 1. daļu

Plkst. 10.15–16.45 Paviljona stāsti, ik pēc 15 min
Plkst. 10.15–16.45 Paviljona teātris, ik pēc 15 min
Plkst. 10.15–16.30 Solo dziesmas pie pārdevējiem
Plkst. 10.00–17.30 Paviljona muzejs
Plkst. 13.00 Dziesmu cikla „Pie gaļas” 2. daļa
Plkst. 15.00 Dziesmu cikla „Pie gaļas” 3. daļa
Plkst. 17.00 Paviljona noslēguma koncerts

Centrāltirgus teritorija un Rīgas Starptautiskā autoosta – tematiskā līnija „Rīgas karnevāls”

Prezentējot tematisko līniju „Rīgas karnevāls”, Ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāls „RE RE Rīga!” 18. janvārī piedāvās divas izrādes – divus unikālus stāstus no ielu teātra tradīcijām bagātās Barselonas. Tās ir improvizācijas performances publiskajā telpā, kas sola līksmi sapludināt kopā teātri, spēli un dzīvi, nojaucot mākslas un realitātes robežas.

Plkst. 12.00–13.00 Ielu teātra izrāde „Kamčatka” (sākums Rīgas Starptautiskā autoostā)

Spāņu mākslinieku apvienība „Kamchàtka” Rīgas Centrāltirgus teritorijā piedāvā asprātīgu stāstu par astoņiem iebraucējiem no tālienes. Sapludinot kopā teātri, spēli un dzīvi, aktieri nojauc mākslas un realitātes robežas.

Plkst. 15.00–16.00 Ielu teātra izrāde „Klīstošais orķestris” (sākums starp Gaļas un Piena paviljoniem).

Katalonijas ielu teātra apvienības „Wandering Orquestra” improvizācijas izrādes pamatā ir komisks stāsts par mūziķiem, kas ieradušies pilsētā, lai sniegtu koncertu. Kur notiks koncerts? Intrigas atrisināšanā tiek iesaistīti skatītāji.

Rīgas Starptautiskā autoosta – tematiskā līnija „Okeāna alkas”

Rīgas autoostā – robežpunktā starp ceļu un mājām – no pusdienlaika līdz pēcpusdienai skanēs Johana Sebastiāna Baha klaviermūzika vairāku paaudžu pianistu sniegumā. Klausoties Bahu, dosimies dziļi mūsu apziņā – tur, kur mājo vēl neizzinātā esības okeāna alkas.

Koncertflīģelis atradīsies Rīgas autoostas otrā stāva kafejnīcā, kuras logi paver skatam panorāmu ar Zinātņu akadēmijas ēku, Centrāltirgus paviljoniem, Rīgas kanālu, Daugavu, dzelzceļa tiltu un Nacionālo bibliotēku – objektiem, kuriem bija, ir un būs nozīmīga loma rīdzinieku dzīvē.

Programma

Johana Sebastiāna Baha (1685–1750) mūzika taustiņinstrumentiem:
Plkst. 12.45 – pianiste Jautrīte Putniņa
Plkst. 13.30 – pianists Arnis Zandmanis
Plkst. 14.00 – pianiste Lelde Paula
Plkst. 14.30 – pianiste Elīna Bērtiņa, atsevišķos skaņdarbos duetā ar Lieni Andretu Kalnciemu
Plkst. 15.00 – pianiste Lelde Tīrele
Plkst. 16.00 – pianists Reinis Zariņš
Plkst. 17.00 – pianiste Liene Andreta Kalnciema
Plkst. 17.15 – pianists Andrejs Osokins
Plkst. 17.30 – Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi Alise Cīrule (I kurss, Sandras Jalaņeckas klase), Jeļizaveta Vasiļjeva (III kurss, Ilzes Treijas klase), Aleksandrs Kalējs (II kurss, Dinas Attes klase).

Foto: Centrāltirgus Sakņu paviljons. Foto (c) Mārtiņš Otto, Rīga 2014

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV