Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Dāvja Kaņepes un Mārtiņa Grauda jaunākās filmas skatāmas Kino Bize

Easyget.lv, 16.01.2014. 11:54

Piektdien, 17. janvārī, kinoteātris „Kino Bize” demonstrēs Latvijas kinorežisoru Dāvja Kaņepes filmu „Vadātājs” un Mārtiņa Grauda filmu „Gauja. Divreiz vienā upē”, kas tika iekļautas programmā „Latvijas kods. Latvijai 95. Latvija šodien”.
Dāvja Kaņepes un Mārtiņa Grauda jaunākās filmas skatāmas Kino Bize

Kino seansa ievadā plkst. 20:30 tiks demonstrēta jaunā režisora Dāvja Kaņepes filma „Vadātājs” (Mistrus Media). Filmas veidotāji devās ceļojumā pa Latviju, lai ieskatītos acīs latviešu vadātājam – gan tam, kas mājo pašā cilvēkā, gan mūsdienu Latvijas sociālajos procesos. „Latvieši esot viena no māņticīgākajām tautām Eiropas Savienībā. Radās ideja izveidot filmu, kas, meklējot vadātāju, pati pārņem savā varā skatītāju un liek aizdomāties par važām viņā pašā,” skaidro filmas režisors Dāvis Kaņepe. Veidojot filmu vairāku tūkstošu kilometru garā ceļojumā pa Latviju, radās jautājums, vai Latvija kā valsts ir apmaldījusies un vai sabiedrībā valdošais apjukums ir Vadātāja roku darbs. Filmu veidotāji paši apmaldās.

Otra ir režisora Mārtiņa Grauda filma „Gauja. Divreiz vienā upē" (SKUBA films), kurā tiek dokumentēta Latvijas mūsdienu realitāte Gaujas krastos, atsaucoties uz vienu no pirmajām latviešu skaņu dokumentālajām filmām „Gauja" (1934). „Ar filmas producentiem Sandiju Semjonovu un Gundaru Rēderu, kā arī redaktoru Ati Klimoviču tvērām notikumus un nejaušības Gaujas krastos teju pēc 80 gadiem. Fiksējām gan notikumus, gan cilvēku pārdomas par šo upi, dokumentāli poētiskā stilā atspoguļojot Latvijas realitāti," filmas veidošanas procesu apraksta režisors Mārtiņš Grauds.

Programma „Latvijas kods. Latvijai 95. Latvija šodien” tapa kā māksliniecisks mūsdienu Latvijas portretējums un veltījums mūsu valsts 95. gadadienā.

Pirms latviešu režisoru darbiem plkst. 18.00 kinoteātris „Kino Bize” atsāks regulārā repertuāra izrādīšanu ar Baltijas pirmizrādi brazīliešu filmai „Kaimiņu trokšņi”, kas ir kinorežisora Klebera Mendosas Fiļju debijas filma, kas kā labākā filma no Brazīlijas ir izvirzīta februārī gaidāmajai Oskara pasniegšanas ceremonijas balvai par labāko ārzemju filmu.

Filmas „Kaimiņu trokšņi” stāsts ir par pilsētas kvartālu, kur mitinās turīgas ģimenes un to kalpi un kuru pārvalda novecojošs patriarhs ar saviem dēliem. Kad pārvaldnieks negribīgi darbā pieņem privāto apsardzes firmu, lai aizsargātu iedzīvotājus pret neseniem noziedzības uzplūdiem, atklājas nošķirtā sabiedrībā esošās bailes, aizvainojumi un pagātnes noslēpumi, kas nebeidz vajāt.

Foto: Kadrs no filmas „Vadātajs”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV