Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

JRT top Mihaila Kuzmina „Peldošie – ceļojošie”

Easyget.lv, 16.01.2014. 16:26

29. janvārī Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisora un komponista Vladislava Nastavševa jauniestudējums – Mihaila Kuzmina „Peldošie – ceļojošie”.
JRT top Mihaila Kuzmina „Peldošie – ceļojošie”

„Galvenajā lomā šajā izrādē ir pats romāns. Atšifrēt un izprast to bija svarīgākais uzdevums. It īpaši tādēļ, ka laikā, kad darbu publicēja, kritika to noniecināja. Šis ir romāns – utopija. Neskatoties uz to, ka tas sarakstīts 20. gs. sākumā, īsi pirms 1. pasaules kara, romāns vēl joprojām nav zaudējis savu aktualitāti. To caurvij apokaliptiska noskaņa, kas nenoliedzami piemīt arī mūsu laikam,” stāsta Vladislavs Nastavševs.

Daudzveidīgi apdāvinātā autora – Sudraba laikmeta dzejnieka, prozaiķa, komponista, literatūras un mākslas kritiķa, tulkotāja un atdzejotāja Mihaila Kuzmina (1872.-1936. g.) apmēram pirms gadsimta (1915. g.) Pēterburgā izdotais romāns „Peldošie – ceļojošie” atspoguļo Krievijas impērijas galvaspilsētas avangardiskākās kultūras bohēmas dzīvi starp abām 20. gs. sākuma revolūcijām, kurai tā autors piederēja kā viena no spilgtākajām figūrām Pēterburgas artistu kabarejās un visizmeklētākajos galvaspilsētas literārajos žurnālos. Romānā „Peldošie – ceļojošie” aizplīvuroti, ar zināmu māksliniecisku paspilgtinājumu sniegti atpazīstami Sudraba laikmeta literāri-mākslinieciskās bohēmas leģendu – Sergeja Sologuba, Olgas Gļebovas-Sudeikinas, Sergeja Sudeikina, Vsevoloda Kņazeva, Annas Ahmatovas, Pallādas Bogdanovas-Beļskas u.c. – portreti un dekadentiskais attiecību mežģīņu raksts.

Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Monika Pormale, lomās: Baiba Broka, Sandra Kļaviņa, Andris Keišs, Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Ģirts Krūmiņš, Mārtiņš Upenieks, Edgars Samītis, Gatis Gāga, Inga Tropa, Ivars Krasts, Iveta Pole un Maija Apine.

Tuvākās izrādes: 29., 30., 31. janvārī, 1., 2., 4., un 5. februārī.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV