Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Rietumeiropas vecmeistaru grafikas darbi izstādē „Vecās Eiropas netikumi”

Easyget.lv, 20.01.2014. 09:24

Klasiskās mākslas galerijā Antonija no 21. janvāra būs apskatāma unikāla Rietumeiropas klasiķu grafikas darbu izstāde „Vecās Eiropas netikumi”.
Rietumeiropas vecmeistaru grafikas darbi izstādē „Vecās Eiropas netikumi”

Izstādē eksponēto darbu autoru vidū ir plaši pazīstamais britu satīriķis un modernās pasaules morāles kritiķis Viljams Hogarts (1697 – 1764), kura darbi daudz reproducēti un devuši nosaukumu veselam grafikas stilam, 17. gadsimta dāņu gleznotājs Adriens Ostade, kurš ir nepārspējams sadzīves žanra meistars, viņa laikabiedrs, flāmu baroka klasiķis Dāvids Taniers, kas pievērsies zemnieku dzīves attēlojumam, kā arī izsmalcinātais rokoko žanra ainiņu tēlotājs no Amsterdamas - Kornelijs Trosts. Visi autori ir pārstāvēti pasaules lielākajos muzejos, kā arī savu dzimto zemju Nacionālajās mākslas krātuvēs.

Nelielās, bet ārkārtīgi smalkās un detalizēti izstrādātās grafikas lapas skatītājiem atklāj gan kolorīto zemnieku un amatnieku dzīves, gan izsmalcinātu aristokrātu izpriec ainas, kas attēlotas ar dzēlīgu ironiju, bet elegantu gaumes izjūtu.

Kolekcijas vienojošā tēma ir humora pilna sabiedrības netikumu kritika. Kā galvenais no tiem izceļama smēķēšana – sākot no vienkāršas pīpes kūpināšanas līdz, iespējams, pat opija baudīšanai. Šis paradums atainots ar antropoloģisku precizitāti, piemēram, dažādu tautību pārstāvju izpildījumā. Tomēr netrūkst arī citu tālajā laikmetā nosodāmu izdarību – tai skaitā izpriecu ar pavieglām dāmām, pārmērīgas vīna lietošanas un vienkārši dažādu komisku scēnu. Katrā attēlā iespējams iegrimt kā liecībā par veselu zudušu pasauli – tie ir bagāti vēsturiskām detaļām, ļaužu tipiem un sadzīves paradumiem. Mākslinieki skaidru morālu vēstījumu spējuši apvienot ar labestīgu iejūtību un smalku humoru.

„Tomēr šie „Vecās Eiropas” netikumi atklāj arī kādu tikumu, kurš šķiet neglābjami zaudēts laika ritējumā,” apgalvo mākslas kritiķis Vilnis Vējš. „Tā ir spēja nesteidzīgi vērot dzīvi un mākslu, iedziļināties vēstījumā un detaļās, novērtēt virtuozitāti un eleganci, kāda piemīt seno meistaru darbiem”. Izstāde ir kā aicinājums aizmirst par mūsdienu steigu, lai ar smaidu un vērību iegrimtu pavisam citā laikmetā, kurā šaustītie „netikumi” šodien liekas vien amizantas izklaides. Jo vairāk laika izstādē jūs pavadīsiet, jo aizraujošāka tā kļūs – sola izstādes rīkotāji.

Izstāde klasiskās mākslas galerijā Antonija atvērta no 21. janvāra līdz 12. februārim. Vairāk: www.antonia.lv

Foto: Viljams Hogarts „The Bathos”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV