Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Diāna Čivle: Rīga 2014 atklāšana parādīja vērtības, kas mums svarīgas

Easyget.lv, 20.01.2014. 16:23

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšana izdevusies veiksmīgi, parādot, ka kultūra mums ir svarīga un spējam darboties vienoti, pirmdien preses konferencē, atskatoties uz Rīga 2014 atklāšanas pasākumiem, pauda nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.
Diāna Čivle: Rīga 2014 atklāšana parādīja vērtības, kas mums svarīgas

„Atklāšanas pasākumi un jo sevišķi Grāmatu draugu ķēde pierādīja, ka mēs protam rīkoties saskaņoti, to, ka mēs varam vienoties par visiem mums kopīgām vērtībām – tā ir kultūra. Mums visiem jālepojas, ka mūsu Rīgas kultūrainavā ir jauna kultūrzīme – jaunā Nacionālā bibliotēka. Un ne jau tikai grāmatas tika padotas tālāk no rokas rokā, tika padota arī apziņa, ka kultūra mums ir nozīmīga un svarīga vērtība,” uzsvēra D.Čivle.

Rīga 2014 saka paldies apmeklētājiem un ikvienam radošajā procesā iesaistītajam Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikumos. „Joprojām jūtos sasildīta no tiem daudzajiem smaidiem un priecīgajām cilvēku sejām, kas atklāšanas pasākumu laikā rotāja Rīgu,” teica D.Čivle.

„Atklāšanas nedēļa ir parādījusi visai pasaulei, ka arī turpmākās 345 dienas 2014.gadā ir jātiekas Rīgā, lai baudītu Eiropas kultūras galvaspilsētas daudzveidīgos programmas pasākumus visdažādākajos žanros – mūzikā, teātra mākslā, kino, literatūrā un vizuālā mākslā,” sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Rīga 2014 paveikto augstu novērtēja Pilzen 2015 biroja vadītājs Jerži Suchanek: „No savas pozīcijas spēju saprast, cik liels darbs ir paveikts, sagatavojot notikumus tik dažādām mērķauditorijām. Īpaši novērtēju atklāšanas ceremonijas emocionālo kulmināciju – grāmatu pasniegšanu no rokas rokā. Ikviens rīdzinieks var būt lepns par paveikto. Arī vērojot citus notikumus, sapratu, ka Rīga ir uz pareizā ceļa. Pasākums Centrāltirgū bija patiešām iedvesmojošs – dažādi neparasti notikumi neparastā vietā”.

Preses konferencē piedalījās arī Eiropas Savienības un Japānas Kultūras fonda ģenerāldirektors Šugi Kogi, kura vadītā organizācija atbalsta Eiropas kultūras galvaspilsētas kopš 1993. gada. Viņš pauda sajūsmu par Rīga 2014 atklāšanas pasākumiem – viņu īpaši saviļņojusi dzīvā ķēde, kas savienoja abas Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas un cilvēku vienotība šajā pasākumā. Tāpat Kogi kungs pauda, ka kultūras galvaspilsētu pieredze tiks pārņemta arī Āzijā, un šobrīd atbalstu iniciatīvai paudušas Japāna, Ķīna un Dienvidkoreja.

Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanā bija iesaistīti vairāk nekā 260 brīvprātīgo. Akcijā „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde” piedalījās vairāk nekā 15 tūkstošu dalībnieku, taču var droši teikt, ka šo skaitu var dubultot, jo, kā redzējām sestdien visā Grāmatu draugu ķēdes posmā, šajā akcijā iesaistījās arī skatītāji un daudzie pilsētas viesi.

Foto: Riga 2014 preses konference. Foto (c) Kaspars Garda

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV