Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Atklās Māra Martinsona filmas “Klusa nakts” uzņemšanā tapušu fotogrāfiju izstādi

Easyget.lv, 21.01.2014. 13:12

Lietuviešu fotogrāfa Aļģimanta Aleksandraviča darbu sērijā “Klusa Nakts. Akts” iekļautas fotogrāfijas, kas atklāj vairākkārt starptautiskos konkursos godalgotā latviešu režisora Māra Martinsona spēlfilmas “Klusa nakts” filmēšanas laukumu, mākslinieciski atainojot aktieru un filmēšanas komandas darbu.

Aļģimanta Aleksandraviča 2012. gadā tapusī darbu sērija “Klusa nakts” (“Tyli naktis. Aktas”) ļauj skatītājam kļūt par vaļsirdīgās un erotiskās režisora M. Martinsona filmas tapšanas liecinieku, par ko pats fotogrāfs atzinies: “Ar fotokameru fiksēt filmēšanas laukumā notiekošo, tvert īstas, netēlojošu aktieru sejas bija grūts uzdevums, tomēr esmu apmierināts ar rezultātu.” Aleksandravičs atzīst, ka “spēt notvert patiesas aktieru sejas izteiksmes nav viegls uzdevums. Ne ar vienu nav tik viegli sarunāties un komunicēt kā ar aktieriem: viņi ir interesanti, asprātīgi, bet fotogrāfijās vienmēr var redzēt - lūk, šajā mirklī viņš ir tēlā un nav patiess. To sapratu jau sen – aktieri ir jābildē, kad viņi lasa, studē filmas materiālu vai liek grimu. Tikai tad vari pamanīt aktieru īstās sejas.”

Kino režisors Māris Martinsons, atceroties kopējo sadarbību, norāda: “Jā, šeit ir daudz materiāla, kas parāda aktieri viņa profesionālajā darbībā, bet tāpat ir fiksēts arī kino tapšanas process un filmēšanas laukumā esošo cilvēku intīmi, personīgi pārdzīvojumi. Tie ir gana atvērti. Šīs bildes nav lūrēšana caur atslēgas caurumu. Tās ir kā rentgena apstarošana”.

Par latviešu režisora un lietuviešu fotogrāfa sadarbību pats izstādes autors Aleksandravičs saka: “Pateicos Dievam, ka manā dzīvē ir daudz vairāk labu nekā sliktu cilvēku. Un vēl pateicos, ka Dievs dod man iespēju ar viņiem īstajā brīdī satikties. Tā mēs iepazināmies ar Māri un nolēmām, ka būtu interesanti pastrādāt kopā filmēšanas laukumā.”

Izstāde skatītājiem būs apskatāma katru dienu galerijā “Rīga Plaza” (Mūkusalas ielā 71) no 23. janvāra līdz 7. februārim.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV